Druhý díl našeho článku na pokračování o chystaných novinkách VOD produkce věnujeme HBO a Amazon Prime Video.

Oba kanály patří k nejsledovanějším ve světovém i domácím žebříčku a v letošním roce jejich produkce slibuje splnit několik zásadních dlouhodobých slibů. Tento článek je o redakčním výběru – z každého kanálu jsme vybrali tři nejzajímavější projekty, na které se můžeme letos těšit.

HBO GO (od 8. března HBO Max)

K nejzásadnějším momentům na české VOD scéně v letošním roce by podle všech dostupných informací měl patřit příchod plnohodnotného HBO Max. Nový kanál by měl nabídnout řadu novinek, premiér i rozsáhlý archiv. Jak jsme psali již dříve v článku o odlišnostech HBO Max od současného HBO GO, služba nabídne i uživatelské profily se samostatnou historií a preferencemi, u vybraných snímků rozlišení 4K a další novinky.

Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty

Filmy a seriály ze sportovního prostředí jsou v rámci VOD platforem velmi populární a objevují se v celé řadě žánrů. Fanoušky košíkové dosud nejvíce zaujala minisérie The Last Dance o hvězdném týmu Chicago Bulls na konkurenčním Netflixu. Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty nebude dokument, ale spíše dramatem s komediálními prvky. Milovníci 80. let a basketbalu si ale jistě přijdou na své.

Trailer ukazuje, že seriál bude určen spíše dospělejšímu publiku. Tématem nebude pouze sport samotný, ale také „běžný“ každodenní život hráčů Earvina Magica Johnsona, Kareema Abdula-Jabbara a dalších. Ti byli v první polovině 80. let celebritami první velikosti. Seriál bude adaptací populární knihy Showtime: Magic, Kareem, Riley, and the Los Angeles Lakers Dynasty of the 1980s a premiéru by měl mít 6. března.

The Last of Us

Počítačové hry a film jsou věčným tématem k diskuzi. Přes celou řadu pokusů můžeme konstatovat, že opravdu dobrého filmu (nebo seriálu) natočeného na motivy počítačové hry jsme se dosud nedočkali. The Last of Us má ambice tento fakt změnit.

Původní hra se odehrává v prostředí USA krátce po propuknutí záhadné nákazy, která mění lidi v nemyslící bytosti podobné zombiím. A tímto nelítostným světem končící civilizace se vydává na svou pouť pašerák Joel, který se vyrovnává se ztrátou milované dcery, a Ellie, 14letá pubertální dívka, která je z nějakého důvodu velmi důležitá. Už příběh původní hry měl dle mnoha recenzentů skutečné filmové kvality, což slibuje mnohé.

House of the Dragon

Hra o trůny patřila k nejúspěšnějším seriálům v dějinách HBO. Temná fantasy sága se nyní, po několika letech dočká prvního avizovaného spinoffu. Děj je zaměřený na rod Targaryenů a my se můžeme těšit na události, jejichž nástin známe díky původnímu seriálu.

Fanoušky potěšil fakt, že George R. R. Martin viděl první epizodu a velmi se mu líbila. Prohlásil, že svým pojetím a epičností je nový seriál srovnatelný s původní Hrou o trůny. Děj zatím halí tajemství, víme pouze, že bude pojednávat o občanské válce a boji o železný trůn. Uvedení seriálu bychom se měli dočkat v létě.

Amazon Prime Video

Značka Amazon má v rámci České republiky dvojakou pozici. Na jedné straně zde má jeden ze svých největších skladů, avšak její e-shop zde oficiálně nepůsobí. Televize Amazon Prime přišla do České republiky bez velkého humbuku, avšak některé žebříčky oblíbenosti jí připisují v oblibě diváků druhé místo hned za Netflixem.

The Lord of The Rings: The Rings of Power

Filmová série Pán prstenů otevřela nové tisíciletí a i následná (podle mnohých zbytečně natahovaná) trilogie Hobit ukázala enormní zájem o příběhy ze Středozemě. Oznámení seriálového Pána prstenů před několika lety proto vzbudilo nemalý zájem fanoušků.

Děj seriálu se odehrává za druhého věku, tedy před dějem zachyceným v Hobitovi i Pánovi prstenů. Autoři čerpali částečně z knihy Silmarillion, která je ovšem spíše popisným dějepisem, a také ze zmínek v dalších knihách. Velkou část děje si ale museli scenáristé domyslet a je otázkou, jak na to zareagují fanoušci. Premiéry bychom se měli dočkat 2. září.

Mr. & Mrs. Smith

Poslední dekádu můžeme označit za zlatou éru remakeů. Nových verzí se dočkají nejen letité klasiky, ale i poměrně nové látky. Lehce bláznivý příběh páru nájemných vrahů Smithových jsme viděli v roce 2005 ve formě celovečerního filmu. Nyní bychom se měli dočkat seriálové verze, na které spolupracuje i producent původního filmu.

Seriál by svým vyzněním měl kráčet ve stopách filmu – chybět by tak neměla akce, humor, romantika, a především spiknutí a střety tajných služeb. Víc podrobností zatím neznáme, protože Amazon zatím nezveřejnil trailer.

Reacher

Pokud můžeme od výše zmíněného seriálu očekávat lehčí atmosféru, Reacher naopak reprezentuje temnější stránku akčního žánru. Autoři seriálu vychází z populární knižní série z 90. let o vojenském policistovi, který se stal tulákem a odpadlíkem. Seriál má menší rozpočet, staví spíše na atmosféře a podle ohlasů diváků se mu to daří. Reacher je totiž od 4. 2. dostupný v rámci nabídky Amazon Prime.
Pokud bude první sezóna úspěšná, můžeme se jistě těšit na pokračování. Autor knižní předlohy doposud vydal 27 knih popisujících Reacherovy osudy, takže látky ke zpracování mají autoři seriálu dost.

Co by vám nemělo uniknout na Netflixu Novinky pro rok 2022