Středovlnné digitální rozhlasové vysílání ve standardu DRM z vysílače v Českých Budějovicích plánují letos vyzkoušet České Radiokomunikace (CRA). Získaly k tomu již svolení od Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), který jim přidělil individuální oprávnění pro využití frekvence 954 kHz s maximálním vyzářeným výkonem 3,16 kW. Českobudějovický AM vysílač šířil do konce minulého roku na analogových středních vlnách programy Českého rozhlasu Dvojka a Plus, dříve také soukromé Rádio Dechovka. Vysílač je stále plně funkční a připravený na případné spuštění.

Digitální vysílání DRM je digitální obdobou středovlnného analogového vysílání. Z jednoho vysílače lze díky němu pokrýt poměrně velké území, posluchači ale potřebují speciální přijímače s DRM tunery, které nejsou běžné u aktuálně dostupných přístrojů vybavených častěji používaným tunerem DAB+. CRA hodlají v rámci experimentu otestovat rozsah pokrytí a energetickou efektivitu vysílání ve standardu DRM, využití tohoto vysílání pro tzv. emergency hlášení i klasické šíření programů.

Vysílač České Budějovice, odkud proběhne experiment DRM

Pokud jde o rozhlasové vysílání, hodlají CRA vyzkoušet schémata 16 QAM a 64 QAM. Pro šíření signálu využijí stávající středovlnné vysílače od společnosti Transradio, do kterých integrují digitální modulátor. Poté budou zkoušet různé parametry vysílání. Pokud budou testy DRM úspěšné, teoreticky by se pro tento typ digitálního vysílání mohly využít i další středovlnné vysílače.

Připravujeme reportáž z návštěvy AM vysílače České Budějovice

Štítky