Je to malé a lehké (až příliš) a také výborně vybavené, a to včetně klasického anténního konektoru a digitálního výstupu audia. K receiveru či domácímu kinu ho ale připojíte i obyčejným analogovým stereo kabelem typu cinch.

Jak říká český Technisat: „DigitRadio 10 IR představuje ideální rozšíření pro vaše stereo nebo hi-fi systémy, které stále znějí fantasticky, ale nemají možnost příjmu digitálního, či internetového rádia, nebo streamování hudby.“

A přesně o tom to je! Vedle tří rozhlasových tunerů, ať už jim říkáte jakkoli (VKV, DAB, internet), je tu streamování přes Bluetooth a také aplikace pro Spotify a i k ní se záhy dostaneme.

Zabudován je klasický anténní konektor, v ceně dostanete asi 150 cm dlouhou drátovou anténu s malou smyčkou na konci (funguje velmi dobře). V ceně jsou ale také analogové kabely pro levý a pravý kanál (cinch) a kompaktnější dálkový ovladač s bateriemi. To vše bratru za 3.199 Kč, což je v dnešním světě cena doslova láce a jistě nám dlouho nevydrží. Výhodou je rovněž Bluetooth 5 s řadou profilů (mj. AVRCP, A2DP a HSP) a také Wi-Fi 4 pracující ovšem i na 5 GHz, což potěší každého trochu znalého „činžákistu“. Využít můžete i usínání při rádiu (Sleep, Spánek) a dvojici dobře vybavených budíků dovolujících nastavit vše možné.

Displej typu LCD (TFT) má úhlopříčku 7,1 cm (2,8″) a rozlišení 240 x 320 bodů. Výsledkem jsou dobře čitelné, výrazné znaky, které v pohotovostním režimu koření neméně výborně čitelné hodiny a drobnější řádek s datumem. Displej zvládá DAB SLS (SlideShow), tedy prezentaci obrázků, a je docela slušný. OLED by tu ovšem exceloval víc!

Menu VKV/FM s vyvoláním doplňkových funkcí jako Spánek či budík.

Výborné doplňkové funkce, ovládání přes „dálku“ i aplikaci

Ovládání je dvojí. Jednak přes volně stažitelnou aplikaci TechniSat Connect (nezkoušeno) a jednak přes dodaný dálkový ovladač. Na přístroji žádná tlačítka nejsou, displej není dotykový. Ostatně napájení ve formě adaptéru a odděleného USB kabelu obstarává obstarožní konektor Mini USB.

Dálkový ovladač, jak můžete vidět na snímku ve fotogalerii, nemá samostatná tlačítka přepínání stanic a hlasitosti a vše obstarává kurzorový volič s OK uprostřed. Přes něj se pohybujete i v menu a často můžete – s výhodou – pro návrat na vyšší pozici, použít šipku vlevo. Někdy se však tluče s regulací hlasitosti a je třeba sáhnout po Back (Zpět). Bylo by daleko systémovější to dělat jedním způsobem.

Okolí OK vyplňují Menu (nastavení a doplňkové funkce), Mode (přepínání mezi tunery, Bluetooth, atd.) a obvyklé Info dobře využitelné k zobrazení nejrůznějších informací jdoucích s rozhlasovým vysíláním.

Tohle je dělané výborně a na Technisat zvlášť!

Doplňkové funkce můžete vyvolat i přímo tlačítky na dálkovém ovladači a jsou tu „EQ“ (tzv. ekvalizér – nastavení basů a výšek), bohatě upravitelný budík (ve skutečnosti budíky) a ikonka srpku měsíce označující Spánek s možností nechat automaticky rádio vypnout po až 90minutách.

VKV bez AMS, skoro kompletní DAB

U VKV/FM nastavíte ladění (všechny nebo jen silné stanice), a přepnutí mezi stereem a tzv. vynuceným mono. Funkce AMS, která by proladila pásmo a sama uložila nalezené stanice do paměti, tu není. Automatické ladění se tak provádí po jedné stanici přes tlačítko Scan (nebo OK) a kanál si následně můžete uložit, ovšem pouze frekvenci. Jméno se případně dotáhne z RDS.

Ukládání je pro všechny tunery, včetně internetového, stejné, a stačí buď jen déle podržet tlačítko přímé volby na DO (1, 2, atd.), nebo využít delšího stlačení FAV. Pak se objeví seznam dostupných pozic a vy si na tu svou umístíte kanál podle vašeho výběru. A to i na přeskáčku.

U DAB/DAB+ najdete v menu například vyčistění seznamu naladěných stanic od těch neaktivních, možnost setřídit seznam kanálů, chybí.

Internetové stanice, včetně českých

Rozhlas z této signálové cesty nabízí obvyklé vyhledávání a řadu filtrů například podle kontinentu, země a třeba i žánru. Je tu ale také přímo volba Česko, která nabídne seznam lokálních kanálů a například i – v samostatné položce – stanice Českého rozhlasu (foto výše).

U internetové části se trochu načekáte, někdy to vypadalo až jako by vypadlo spojení, ale nebylo tomu tak. To jen ověření rádia „jsem na příjmu“ / „jsi na příjmu?“ trvá trochu déle a déle nabíhá i samotná stanice. Uvedení do chodu se může protáhnout klidně i na 20 s a většinu času zabralo právě napojování, resp. ověřování připojení k internetu přes Wi-Fi. Je ale třeba říci, že si rádio příliš nerozumělo s výborným meshovým routerem Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test), což ovšem nebyla jeho vina. Přijímač totiž při instalaci ukázal, na místo jediné lokální sítě, sítí šest. I tady by bylo dobré trochu přizpůsobit firmware a snad se dočkáme brzy.

Možnosti nastavení displeje, resp. obrázků.

Co se týče Spotify, účet na nemáme, takže ho nezkoušíme. Nicméně tentokráte jsme udělali malou sondu. Na displeji rádia se píše, že na stránce spotify.com/connect se dozvíte jak na… Asi „na to“, protože věta nebyla dokončena. Nicméně situace vypadá následovně: zadání spotify.com/connect nás přesměrovalo na „explore.spotify.com/us/pages/connect-at-home“, kde je v angličtině jen pár marketingových řádek a možnost přihlásit se nebo si vytvořit účet. Ani slovo tom, že je třeba zapnout rádio a připojit ho na stejný router. Ani slovo o tom, že existuje (Technisat to tvrdí) nějaký volný přístup ke Spotify.

Tento způsob léta…

Hodiny a datum v pohotovostním režimu.

Jaké je? Příliš lehké, avšak také výborné a lokalizované, včetně menu

Se 160gramy si z nás výrobce dělá legraci a tohle žádný hifista duševně neunese! Je škoda, že přijímač není – i při stávajícícm elegantním návrhu na výšku – těžší, byť jen uměle, protože takto ho posune i napojený tenounký optický audio kabel, a to je prostě špatně!

Jinak funkce jsou vynikající a až se tu a tam dotáhnou (mj. napojení na Wi-Fi mesh), budou ještě lepší a celek ještě cenově výhodnější. Mimochodem poměr cena/výkon je výborný už dnes, a to i přes absenci přehrávání muziky ze síťového média.

I když část internetová chodila poněkud pomaleji, VKV a DAB bylo svižné a naprosto bez problémů. Potěšilo i Bluetooth, a to i přesto, že napojení přes Android 6 (Sony Xperia) moc nedopadlo, ale tohle už jsou dřevní doby a není divu, že nejsou podporovány.

TechniSat DigitRadio 10 IR má nejen výbornou výbavu, ale většinou i pohodlné a intuitivní ovládání a ukládání stanic do paměti, a to jak na VKV/DAB, tak u internetových kanálů. Výrobce prý ještě zde dopracovává firmware, nutno ale zdůraznit, že tato část byla veskrze použitelná už teď a i když v případě internetu možná s trochu větší trpělivostí, nic zásadního tu neobjevilo.

Hodnocení

  • PRO: výborný zvuk (v rámci autorova řetězce), digitální audio výstup, výtečný poměr cena/výstup, spousta místa pro uložení stanic (jednoduché ukládání i vyvolávání u všech tunerů), často výborné ovládání (někdy se jen pere návrat na vyšší pozici v nabídce s regulací hlasitosti), výborná výbava a provedení, ale…
  • PROTI: …příliš lehké a pouze plastové (možné samovolné posouvání zařízení), komplikovanější práce s internetovými stanicemi (problematické řazení stanic v seznamech, pomalejší běh i náběh funkce), u VKV chybí AMS, zatím si moc nerozumím s meshovou Wi-Fi

Štítky