Po skoro roce se podíváme na to nejlevnější a nejdostupnější na domácím trhu. Vidíme tu skvělé evergreeny jako Technisat RDR, novinky jako Gogen DAB 500 BT či naprosto nejlevnější (599 Kč) Silvercrest Rádio DAB+ SDR 15. Moc toho ale není…

V souvislosti s probíhajícím výrazným zdražením všeho, nejen elektrické energie, trh s nejlevnějšími přijímači digitálního rozhlasu nijak výrazně neroste. Na druhou stranu se ale ani nezmenšuje. Je však vidět, že svou úlohu hrají i rozumní kupující sahající po kvalitnějších věcech a z tohoto pohledu lze přijímače rozdělit do dvou skupin – opravdu levné specialitky, kterých se zmiňované netýká (z jakýchkoli důvodů) a příkladem budiž opět RDR. A skutečně jednoduché a jednoduchoučké přístroje, kterých je většina.

Celkově vzato bylo přijímačů v posledním přehledu, který jsme dělali v květnu 2021 asi patnáct, dnes jich v tabulce najdete lehce přes dvacet. Pokud si však přidáte několik stokorun, uvidíte jich podstatně více, o čemž se můžete přesvědčit v přehledu na digirevue v relaci do 1.500 Kč…

Je tu ale ještě jeden faktor. Ceny stávajících přijímačů (a i těch co jsou na trhu déle) se dnes odvíjejí hlavně od dodávek (doprodej, nebo nově zaslané přijímače) a tohle je v souvislosti s výrazným zdražením dopravy (a částečně i součástek) to nejzásadnější.

Přehledová tabulka s přijímači do tisíce korun je ke stažení, jako obvykle, na konci článku.

Co všechno testují CRA při certifikacích digitálních rozhlasových přijímačů DAB+?

K TÉMATU:

Jak vypadá současná situace na trhu

Nabídka nejlevnějších přijímačů DAB není nijak velká, ale o tom už řeč byla. Komentovat neschopnost některých e-shopů zákazníkům rozumně zpřístupnit rádia s DAB/DAB+ už také nebudeme, nicméně situace se prakticky nezměnila.

Suverénně nejlevnějším přijímačem digitálního rozhlasu je na českém trhu Silvercrest Rádio DAB+ SDR 15, který zakoupíte za dnes neuvěřitelných 599 Kč.

Celkově vzato se v porovnání s nedalekou minulostí rádia pohybují zhruba na stejných penězích (plus, mínus) nebo zdražila. Tady rytmus určuje doprodávání původních dodávek a dodávka nových, což někdo ale rovnou řeší ukončením výroby, a přípravou nového, dražšího modelu.

Zdražilo například Maxxo PB01 (799 Kč, nyní 899 Kč), Silvercrest Kuchyňské rádio DAB+ (899 Kč, nyní 999 Kč) a také TechniSat Techniradio 2 (899 Kč, teď 999 Kč).

Jedním z mála, který zlevnil je Roadstar TRA-300D (999 Kč, nyní 830 Kč) a příčina je zřejmá. Jediný další přijímač, který to potkalo je Technisat Techniradio 3 (799 Kč, dříve 869 Kč).

Skončil prodej například Silvercrest SDABC 1 A1, z přehledu by také normálně vypadl Nedis RDDB5100BK, který zdražil z 999 Kč až na asi 1180 Kč, tu a tam se však ještě dá koupit levněji a opět jde nejspíše o dodávky, takže ho v přehledu ponecháváme. V této souvislosti je třeba si uvědomit, že skoro deset přijímačů je těsně u hranice 1.000 Kč. To je pro celou kategorii na pováženou.

Nepříliš známá a nijak nekomunikující značka Orava má v DAB na první pohled dobře vypadající rádio nazvané jednoduše – Orava DAB (vidíte ho i v perexu článku).

Jak číst tabulku

Údaje v připojené tabulce ke stažení pocházejí, jako obvykle, z webu výrobce, případně prodejce. To pokud to nešlo jinak. V případě rozporu byla vždy dána přednost údajům výrobce, staženému produktovému letáku nebo příručce.

„Tunery a předvolby“ – zde jde především o počet paměťových pozic pro uložení stanic v rámci jednotlivých tunerů. Ne, vždy se je ale podařilo s určitostí dohledat, někdy je udáváno například jen „20“ z čehož není jasné, zda je to pouze pro VKV nebo pro DAB nebo pro oba tunery dohromady.

„Displej“ – tady je toho ještě méně zejména u druhu displeje (nespolehlivé údaje), používána je zkratka „č. b.“ značící jakýkoli dvoubarevný displej.

„Zesilovač“ – výkon je naštěstí většinou udáván v RMS (více zde), takže si ho můžete mezi sebou srovnat.

„Napájení; doba provozu (repro)“ – přijímače jsou napájeny externím zdrojem, který se většinou dodává v ceně. Pokud byla, při napájení bateriemi či akumulátorem, uvedena doba provozu, najdete ji zde. Mělo by jít o provoz s reproduktorem, výdrž se může poměrně výrazně prodloužit v okamžiku, kdy použijete sluchátka.

„Vstupy/výstupy“ – jako obvykle připomínáme, že stereo nemusí jít do sluchátkového výstupu, pokud je přijímač dobíjen přes nějakou formu rozhraní USB, je to tu uvedeno. Pamatujte, že v tomto okamžiku nemusí být v ceně síťový zdroj.

„Rozměry (švh), hmotnost“ – ne vše musí sedět, některé údaje nešlo slušně ověřit. U hmotnosti byla snaha uvádět ji i s bateriemi, pokud je přístroj má.

„Poznámka“ – charakteristika přijímače a další údaje, které se podařilo zjistit.

Přehled nejlevnějších rádií s DAB/DAB+ do 1.000 Kč (k 3. únoru 2022)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 3. února 2022. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku v dané cenové relaci na našem trhu, ale pokud o nějakém vyhovujícím stanoveným parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v excelovské tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB do 1000 Kč, 02-2022

Ke stažení (XLSX): tabulka – DAB do 1000 Kč, 02-2022

Štítky