Set-top box kombinovaný s multimediálním centrem MMC s o. s. Android TV 8.0 vyniká řadou tunerů, včetně českého DVB-T2/HEVC. Nechybí čtečka přístupové karty a zvládá rozlišení až do Ultra HD (4K), tedy 3.840 x 2.160 bodů, a to, podle tvrzení dovozce, i v případě pozemního příjmu. Teď to pochopitelně ověřit nelze.

 

AKTUALIZOVÁNO, 8. 3. 2022, 9:00 hod.: Zpráva z Atos Elektro – „HBO Max jde bez problémů stáhnout z obchodu Google Play a provozovat na tomto boxu a platí i pro modely IPBOX One a Two. Už to máme odzkoušené.

Za 3990 Kč získáte jinak provedený a relativně těžký box (330 g), který si poradí i s obsahem v HDR10 a v HLG. Má satelitní příjem s automatickým přelaďováním FastScan (mj. Skylink a FreeSat, po instalaci volba vypnuta) a má také řadu rozhraní, včetně digitálního optického audio výstupu, USB 3.0 a Wi-Fi 5 (co je to).

Na zadní straně pak najdete štěrbinu čtečky pro univerzální přístupovou kartu ICE/Irdeto M7, postup jejího zprovoznění je na stránkách Atos Elektro (nezkoušeno), která nám set-top box zapůjčila. Něco podobného vás potká i při přístupu na oficiální tržiště aplikací Googlu, využít mezitím můžete jedno firemní.

Tady je třeba si uvědomit, že nejsme ani u klasického set-top boxu, ani u speciálního vyhrazeného stroje pouze s Android TV, takže tyto věci až tak nepřekvapí. Pro ty, co se zcela nevyznají, nebo jednoduše nechtějí trávit svůj čas takto, je dobré domluvit se prodejcem a nechat si vše potřebné nainstalovat od něj. Nabízí to jako hrazenou službu, což pro řadu zákazníků nepochybně bude mít své výhody.

Přijímač má zvládat současné nahrávání dvou kanálů (nezkoušeno), nicméně jeden musí pocházet z jiného tuneru (typicky satelitního) a druhý z pozemního nebo z kabelového vysílání. Navíc je vedle toho možné sledovat třetí stanici (některá z podobně vysílaných, multiplex, transpondér).

Počítat je třeba s tím, že AB IPBox nemá HbbTV (to žádný box s Androidem) a pro Android TV také nejde z oficiálního tržiště Googlu nainstalovat aplikace ČT iVysílání, protože ji veřejnoprávní televize nenabízí, a to ani pro obdobně vybavené televizory. Jak ale upozorňuje společnost Atos Elektro, jde stáhnout aplikace neoficiální zvaná „Přehrávač vysílání ČT“.

Ještě je dobré dodat, že napájecí zdroj je externí s kulatým konektorem a že vedle testované varianty jsou v prodeji další, jinak tunery osazené verze, což momentálně znamená: pouze DVB-S2x, a verzi se zdvojeným tunerem DVB-S2x.

Jak bylo řečeno, AB IPBox Two Combo obsluhuje Android TV 8, tedy první verze operačního systému, která dovolila uživatelskou úpravu domovské obrazovky. To znamená vymazávaní a přemisťování většiny pruhů (je třeba vyjet zcela vlevo) a také vymazávání a přesouvání většiny ikon aplikací (na ikoně déle podržte OK/Enter). Nic z toho ovšem není naznačeno nápovědou a nenajdete to ani ve vyšších verzích operačního systému. Po chvíli práce také vidíte, že jde o nějakou kombinaci Androidů, resp. narazíte na různé změny oproti klasickému Android TV. V jedné fázi vidíte typické mobilové menu (dokonce se tu o něm i takto mluví) a v základu ani nemáte vstup na oficiální tržiště aplikací. Vypadá to jako nějaký hybrid uskutečněný zřejmě z finančních důvodů (u Googlu není divu), což ale na druhou stranu není nic proti ničemu. Za provozu byl totiž systém stejně stabilní, jako jiná zařízení s o. s. Android TV 8 a 9, která nám v posledním roce prošla rukama, a to jsme například u pozemního TV vysílání a lokálních aplikací přístroj zatěžovali více než dost.

Dálkový ovladač má velmi dobré rozložení, výhodou jsou také barevná tlačítka (využívají je některé aplikace) a kolem OK/Enter najdete i EPG (Guide), které je u nás velmi používané. Tady je vysloveně po ruce společně například s informací o kanálu, pořadu a hned nad ním vidíte přímé vyvolání přístupu do televizního tuneru.

Automatická instalace pro Android, DVB-T2 si zařídíte sami

Instalace jako taková zahrnuje pouze zprovoznění Android TV v jeho klasické podobě, tedy včetně přihlašování k oficiálnímu tržišti aplikací (jak se následně ukáže, chce to ještě další kroky, takže je to tu zbytečné), žádosti o nesmyslnou polohu (googlovina…), atd., atd. Instalaci také vidíte na displeji na přední straně boxu, kde se sice následně mělo zobrazovat logo puštěné stanice, ale v našem případě se ukazovala pouze obecná ikona televizoru. V menu tuneru si však můžete volbu nastavit a teprve po její úpravě (položka Logo and Name, lokalizace není úplná) se ukázalo jméno konkrétního kanálu někdy i s logem (CNN Prima News) nebo třeba, případě HBO GO a VLC, logo plus název. À propos na úvod sice byl vidět nápis Android TV, ale to hlavní co zde bylo propagováno, bylo barevné G. Google se tedy i zde zjevně chystá na Google TV.

Domovská nabídka hned po instalaci. Na prvním místě byla aplikace zajišťující příjem živého televizního vysílání, Live TV (sláva!), využít ale můžete i tlačítko na ovladači.

Teprve po instalování Androidu a zobrazení jeho domovského menu, mimochodem nebyly tu žádné lokální aplikace, je třeba manuálně přejít na ikonu televizního vysílání a ručně si zde naladit tuner se vším potřebným. Automatické ladění je dlouhé, předlouhé, stanice se ukládají vždy od čísla jedna do dvou seznamů, zvlášť pro televizní a zvlášť pro rozhlasové kanály. Jestliže je chcete setřídit, nejdete do nastavení, tady ostatně nic takového jako práce s kanály není, ale uděláte to přes seznam naladěných stanic a tzv. oblíbené položky. Fyzicky stanice přesouvat nešly.

Možnosti menu nastavení aplikace Live TV. Ta fungovala opravdu spolehlivě a po dobu testu s ní nebyl jediný problém. Až na drobnost: dá se upravit tak, aby při zapnutí boxu automaticky naběhlo živé televizní vysílání, ale v našem případě to neplatilo vždy. Pomoc to byla, ale i tak.

V rámci Androidu nadstandardní ovládání

Stejně jako u ostatních set-top boxů s tímto linuxovým operačním systémem, je tu živé televizní vysílání provozováno v rámci aplikace, která se jmenuje Live TV. Je většinou lokalizována do češtiny a vstoupíte do ní buď přes tlačítko na DO nebo přes ikonu na domovské obrazovce Android TV, kde byla hned na prvním místě. V prvním případě to většinou vycházelo, v druhém to vyšlo vždy.

Aplikace má vlastní menu pro ladění i nastavení (s kolováním) a představuje vlastně komplexní obsluhu tunerů stejně, jako u televizorů s Android TV. V menu ovšem typicky nic takového jako „Kanál“ nenajdete a platí to i o tzv. společném ovládání HDMI (CEC). To se nachází v menu nastavení o. s. Android a jeho funkce závisí i na napojovaném televizoru. V případě nového a právě zkoušeného TCL 55C725 (2021) to pracovalo klasicky. Většinou ano, často ale také ne (šlo jen o společné zapnutí/vypnutí).

Menu o. s. Android TV vyvoláte typicky z domovské obrazovky (ikona ozubeného kolečka) a je klasické, tj. dlouhé, špatně uspořádané a zcela bez kolování. Naštěstí u tohoto set-top boxu do něj moc často nemusíte. Zejména ve spojení s moderním televizorem.

Programová nabídka byla kvalitní, rychlá a s dobrou češtinou jdoucí s vysíláním.

Rychlé EPG, náročnější zprovoznění tržiště aplikací Googlu

Vyvolání funkce sice pár sekund trvá (doslova), ale zvuk se nepřerušoval ani při příchodu, ani při odchodu. Po programové nabídce se můžete volně pohybovat a jak vidíte ze snímku, má i šikovný obrazový náhled a nahrávání pořadů.

EPG je spjato se seznamem naladěných kanálů (snímek výše), který má stejný obrazový náhled, což je hodně nezvyklé. Fungovalo to ale výborně!

HbbTV tu není (to u žádného set-top boxu s Androidem), takže pojďme rovnou k aplikacím. Pokud budete potřebovat ty, které nejsou v základu boxu (naprostá většina), bude nejprve třeba zprovoznit přístup na oficiální tržiště aplikací Googlu, resp. ho instalovat. Řekněme si rovnou: není to jednoduché, je to však popsáno a můžete si to při nákupu boxu pořídit, jako službu, což je vynikající a lze to jen doporučit.

V základu dostanete přístup na zřejmě nějaké firemní tržiště, které najdete na ikoně „STB Market“ a tady už kupodivu některé naše aplikace (Skylink Live TV) jsou. Přístup na oficiální tržiště Googlu je třeba nejprve nainstalovat a pokud byste hledali něco jako Google Play, nebo Google Store (Google má stále chaos v názvech, nepochybně schválně), nepochodíte. Nakonec ho asi najdete, jmenuje se ale „G-Play Apps“ (vše ještě komplikují jména v ikoně). Bohužel jakmile ho nainstaluje, ohlásí se vám na domovské obrazovce Android TV jako „Play Apps“. Po odklepnutí této ikony ještě musíte povolit přístup do třech částí tržiště (nebo kam potřebujete) a pak se vám konečně kýžená ikona Googlu objeví v domovské nabídce v části aplikací. Teprve ale po prvním spuštění a skutečném naběhnutí obchodu (a přihlášení) si můžete oddechnout a říci: „sláva…“ (Není lepší si to rovnou nechat zprovoznit?)

Z dalších už drobností (pokud nepočítáme přístupovou kartou, kterou jsme nezkoušeli stejně, jako nahrávání) se vám ještě nejspíše připomenou nějaké ty aktualizace (Youtube) a máte skoro vyhráno. Pokud ovšem potřebujete pouze HBO GO či Skylink Live TV, nemusíte se přístupem na tržiště Googlu zabývat. Tyto dvě totiž už v základním STB Market byly, ale pozor! Nemůžete je instalovat tak, jak je zvykem u Android TV. Tj. dát pokyn k instalaci a mezitím jít na hledání další aplikace, té opět dát pokyn k instalaci a jít dál. Tady se vám totiž tímto způsobem nenainstaluje nic. Vždy je tak třeba postupovat po jedné a kontrolovat si hlášení na televizoru. Je vhodné dodat, že instalace aplikací z obchodu Google Play/Store už probíhá běžným způsobem (odmáčknete a o nic dalšího se nestaráte) a tudíž nesrovnatelně rychleji.

Aplikace, které jsme zkoušeli, jako Lepší.TV, SledovaniTV, Seznam.cz, HBO GO, Skylink Live TV či Youtube pracovaly bez problémů, nebo jen s těmi obvyklými, které známe z jiných mašinek, včetně televizorů s Android TV. Tohle zmiňujeme ve stručnosti, funkčnost jsme však pro jistotu ověřovali nad míru obvyklou.

Tlačítko „i“ najdete hned u kurzorového kříže a vyvolá takovéto informace.

Jaký je AB IPBox? Výborný a hlavně byl za provozu spolehlivý

Právě tohle je podle nás tím nejdůležitějším. V průběhu práce možná zjistíte, že nejde o čistý Android TV, resp. že tam sice je, ale zřejmě (nejspíše) kvůli snížení poplatků za cosi je prostředí děláno tak, jak je děláno a popsáno výše. Včetně nutnosti manuálně a poměrně složitě instalovat přístup do oficiálního tržiště Google Store/Play. Pokud ale tohle výrobci odpustíte, a přežijete, získáte mašinku, která u nás pracovala velmi spolehlivě, jejíž hardware byl výborně sladěn se softwarem a implementace Android TV 8 byla – až na zmiňované –výborná. Ostatně dobře že tu je spolehlivá a vyzrálá osmička a ne něco od desítky výše. A hlavně že tu není Google TV!

Polemizovat lze o úvodním nastavení boxu. Typicky například zákazu Fastscanu a automatického spouštění živého televizního vysílání po zapnutí přijímače, což má opět nejspíše hodně společného s přístupem Googlu, který se ho snaží potlačit, kde může a vidíme to u přístrojů s Android TV dnes a denně (i u televizorů masových značek). Pokud například tohle chcete, musíte si to najít v menu nastavení a povolit to. Není to nic těžkého, menu aplikace Live TV není naštěstí provedeno à la typické linuxové mašinky, takže se lehce orientujete. Ne, že by například povolení startu „vždy do tuneru“ fungovalo stoprocentně, ale nějakou dobu nám jelo spolehlivě, pak najednou pracovat přestalo. Tohle je ale vždy tak trochu sázka do loterie.

Jaký tedy celkově vzato tenhle hodně unikátní set-top box je? Za danou cenu 3990 Kč získáte univerzální přístroj s jehož zprovozněním, včetně případné přístupové karty, si sice musíte poměrně dost vyhrát, ale na druhou stranu si za to jednoduše můžete připlatit, takže jste bez starostí. Vždy ale dostanete spolehlivou a všestrannou mašinku s vysokým stupněm aplikační kompatibility, a to včetně budoucího HBO Max (podle prohlášení dovozce), Disney+ (aplikace už tu byla, ale nevíme zda pro CZ/SK) a hlavně s u nás nejpoužívanějšími IPTV/VoD. Stabilní chod aplikací jako HBO GO, Lepší.TV, Skylink Live TV či SledovaniTV, spolu se solidním chováním DVB-T2 na které jsme se vzhledem k zaměření časopisu orientovali, pokládáme za to nejdůležitější. A samozřejmě výborné sladění hardwaru a softwaru ústící v celkově pohodové používání.

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý chod aplikací i set-top boxu na DVB-T2, výborná kompatibilita s lokálními aplikacemi, slušný obraz i na horších TV kanálech, velmi dobré EPG i seznam stanic vyvolatelný OK/Enter, výborné ovládání set-top boxu (v rámci možností Android TV)
  • PROTI: složitější zprovoznění přístupu na oficiální tržiště aplikací Googlu, nutnost manuálně zprovoznit přístupovou kartu k placenému vysílání (pokud potřebujete); vše lze ale pořídit jako službu u dodavatele