„DAB ověřeno“, vyšší cena, solidní výbava a také dobré zpracování přenosného rádia s pevně zabudovaným akumulátorem. To vše, a ještě něco navíc, můžete získat za 1.299 Kč. Na první pohled se to možná zdát víc, ale v současné situaci, a vzhledem k výbavě a vlastnostem, je to stále solidní.

Vyšší cenu přijímači s DAB, VKV a mj. Bluetooth nevytýkejme. Vedle současné situace, která se na něm nejspíše také podepsala, je tu vše výše uvedené a navíc skvělé doplňkové funkce, většinou výborná lokalizace, a hodně rozměrný (6,1 cm) barevný a většinou také dobře čitelný LCD displej.

Na stránkách výrobce je sice uvedeno, že jde o zařízení 2v1, ve skutečnosti jde ale o 3v1, protože je tu ještě Bluetooth (poslouží i jako reproduktor k mobilu), a to ještě nepočítáme linkový vstup typu jack/jack.

DAB65 je přijímač přenosný, jak vidíte ze snímků je i bez držadla a jeho jediný reproduktor o průměru 7,6 cm je skryt za pevnou plastovou mřížkou.

Rádio s teleskopickou anténou nedorazilo zcela nové, takže namísto tzv. prvotní instalace jsme provedli tovární nastavení a i když se někdy obě položky liší, tady to nejspíše bylo to samé. Tesla se jen přepnula na DAB, proladila automaticky pásmo a vytvořila obvyklý seznam dostupných stanic. V tomto případě to určitě stačí, protože moc dalšího toho k nastavení není. Jazyk menu byla rovnou čeština a například u VKV se správně ladily všechny stanice. Právě tohle bylo jediné, co bylo zapotřebí – v autorových podmínkách – změnit, takže bylo nastaveno ladění „pouze silných kanálů“.

V ceně s rádiem dostanete audio kabel typu jack/jack (podprůměrný, firma by ho raději měla zrušit) sloužící k přivedení externího signálu typicky z mobilu, tedy pokud má klasický sluchátkový vývod. V balení najdete i kabel microUSB sloužící pro napájení (zdroj se správně nedodává), přičemž na malém štítku na zadní straně přijímače je psáno 5 V/1 A. Jak nás ale ubezpečil výrobce, není problém připojit dnes už asi jakoukoli mobilovou dobíječku. Rádio si vezme jen to, co zvládne.

A protože dobíječka na tak nízké úrovni nebyla k dispozici, probíhalo dobíjení pod „tlakem“ 2,1 A. A když jsme u toho: v okamžiku kdy bylo rádio zapnuto, bylo dobíjení jasně vidět na ikoně na LCD, což platí i o pohotovostním režimu v němž displej také jede a ještě k tomu zobrazuje krásné hodiny. Pokud ale rádio vypnete, dobíjení zdánlivě nikde není. Stačí ale jít na bok, natočit se ve správném úhlu a hned uvidíte malinkatou LED, která po plném dobití změní barvu. Tohle sice mohlo být uděláno lépe, ale v tomto případě to zas tak zásadní není.

Ovládání je pod rozměrným displejem a zapojuje se do něj i On/Off, protože vypínáte dlouhým stlačením (pohotovost, druhým dlouhým ještě vypnete LCD), ale krátkým vstoupíte do domovské nabídky se základními funkcemi, včetně přepínání mezi tunery.

Až nečekané funkce, většinou pohodové ovládání

Vedle základních a už zmiňovaných funkcí, které kupodivu měníte tlačítkem zapnuto/vypnuto (krátké stlačení) je tu řada dalších, které vyvoláte přes menu nastavení. Výrobce to trochu musel kombinovat, protože pouhých šest tradičních tlačítek, plus příjemně přeskakující kolečko hlasitosti s OK/Enter uprostřed, všechno nezvládne. Využil tedy i On/Off a například menu nastavení vyvoláte delším podržením Info/Menu a pohybujete se v něm zmiňovaným otočným voličem, přičemž se s výhodou dá kolovat. A to se hodí, protože menu nejsou právě krátká a funkcí je tu překvapivě hodně. Kombinace krátké a dlouhé stlačení je ještě využita při ukládání stanic do paměti k čemuž se dostaneme.

A co v menu najdete?

Především ekvalizér s osmi často slušně odlišenými režimy, dále výtečně dělaný Spánek (zde „Auto vypnutí“, 15 min. až 2 hod.) a dva budíky s možností buzení třeba jen v pracovní dny, přičemž se můžete nechat budit tónem nebo jedním z tunerů. Buzení lze také odložit stlačením OK/Enter o pět minut, což je opět výborné.

Co se týče Bluetooth, to jsme vyzkoušeli s mobily Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Tesla překvapila nízkým stupněm utlumení, což platilo i u linkového vstupu a tudíž slušně hlasitým poslechem už při zesílení někam k 80 % na obou zařízeních. Ještě příjemnější bylo minimální zkreslení, a to i při plném vytočení hlasitosti a platilo to opět i pro linkový vstup a návdavkem i pro oba tunery.

Při napojování mobilů Sony a TCL kabelem typu jack, 3,5 mm (Samsung klasický audio výstup nemá) jsme nejprve narazily na problematický kabel v ceně, který byl zjevně mimo toleranci, takže v obou mobilech špatně držel. Poté co jsme sáhli po standardním kabelu se kterým běžně zkoušíme, bylo vše v pořádku a rádio příjemně překvapilo i zde, a to i dobrým zvukem.

VKV s opět utajenou AMS, solidní DAB

Velmi krátké vlny (VKV, také FM) jsou řešeny výborně a v podstatě nejlépe, jak vyřešit jdou. Rádio je přenosné, takže se funkce AMS, která proladí pásmo a sama uloží stanice (podle nastavení – všechny, nebo jen silné) do paměti určitě hodí! Řešit by to šlo ještě o chlup lépe a jde o dvě věci: tlačítko Scan totiž spustí AMS už při krátkém stlačení. Správně by to mělo dělat tak, že na krátké najde jen nejbližší další stanici a až na dlouhé spustí AMS. Druhou věcí je to, že se ukládají pouze frekvence a jméno stanice se následně (případně) dohraje z RDS. Ukládat i jména ale umí málokterý přijímač, takže hlavně že tu AMS je!

V menu ještě u VKV najdete nastavení výstupního zvuku buď jako mono, nebo jako stereo. Standardně je nastaveno mono, ostatně rádio má jeden reproduktor. Pokud chcete využít stereo ve sluchátkách, což zde funguje, stačí volbu jen přestavit.

VKV/FM: zaplněné pozice po ukončení práce AMS. Jak vidíte, do paměti se ukládají pouze frekvence, a to jedna za druhou. Paměťových pozic je tu ale až nad hlavu…

U DAB vidíte hned v úvodu menu „Seznam stanic“, dále jsou tu Předvolby (2x, stejně jako u VKV – chybka se vloudila) a je tady i vyhledávání, manuální ladění a funkce „Odstranit chybné“, tedy jinak řečeno „už neaktivní kanály“ (Prune), V podstatě, až na možnost setřídit vytvořený seznam kanálů, je nabídka kompletní, a to včetně promítání obrázků, které si na rozměrném displeji můžete i zvětšit na celou obrazovku. Fungovalo to bezproblémově (alespoň na stanicích, kde jsme to zkoušeli).

Pokud jde o ukládání kanálů do paměti, u VKV vám rádio při vyvolání AMS stanice samo nasází na jednotlivé pozice od čísla 1 výše. Následně si je samozřejmě můžete umístit jinam, a to i na přeskáčku. Tady narazíte na další drobnou chybku: stanice ukládáte přes delší podržení tlačítka Preset, přes krátké je vyvoláváte, ale funkce jsou stále označeny stále stejně. Není to nic zásadního a zvyknout se na to dá i když by přijímač samozřejmě měl oznámit, že je v režimu ukládání rozhlasových stanic. Důležité je, že stanice skutečně uloží a že práce s DAB probíhá obdobně.

Jaké je? Výborné!

Přijímač je poměrně úzký, ale kupodivu ani při naklopené anténě pod 90 stupňů zcela bočně a v tom pro rádio nejhorším směru nepřepadával . I když to bylo trochu těsnější, stále to bylo mezích. Jak jste také viděli, tu a tam sice narazíte na drobnou chybku, ale nic zásadního to nebylo. I přes tyto drobnosti bylo jasně vidět, že si výrobce dal hodně práce s doladěním přijímače, což není až tak jednoduché a je to hlavně často náročné, což ostatně platí i o samotné certifikaci u CRA.

A provozní doba? Výrobce ji neudává, takže jsme alespoň nastavili hlasitost na 50 %, což je zde pro běžný poslech dostatečné (v tomto případě možná až moc) a pustili přehrávání ¨z tuneru DAB. Po nějakých šesti hodinách (spíše o něco více) zmizel z ikony stavu akumulátoru jeden dílek ze tří. Tolik alespoň nástřel.

Doba pro dobití akumulátoru za provozu, tedy v okamžiku, kdy přijímač hraje, dělala nějaké 4 hodiny, při vypnutém rádiu trvalo dobití možná o půl hodinu méně, ale těžko říci. LED je totiž tak nevýrazná, že by hlídání změny barvy vyžadovalo u rádia vysloveně sedět (proč po dobití nesvítí alespoň nějakou signální modrou?).

Když bylo rádio zcela vypnuto, ztrácel se po nějaké době čas i datum, ale paměťové pozice vždy zůstaly zachovány. Zbytek pak po zapnutí sám naběhl.

Tesla DAB65 je výborné rádio, které navíc vyniká velmi nízkým zkreslením i při nejvyšších hlasitostech, a to ze všech zdrojů. Znát to bylo i při vytočení na maximum u Bluetooth, a linkového vstupu, a tohle moc často neuvidíte. Mimochodem přijímač se dá zakoupit levněji v některých čínských e-shopech, ale o češtině a nějaké solidní záruce se mu nejspíše bude jen zdát. Riskovat samozřejmě můžete, a je to pochopitelně jen na vás, ale to, čím je DAB65 v testované podobě cenné, je i výborná práce s českými znaky, a to i s těmi, které jdou s vysíláním. Jak to bude s onou levnou kopií je samozřejmě otázkou, ale moc nadějí bychom tomu nedávali.

Hodnocení

  • PRO: dobrý zvuk s minimálním zkreslením i při maximu hlasitosti, možnost vypnout LCD (elektronicky), solidní zpracování, provedení i nadprůměrná citlivost na signál, vysoký počet uložitelných stanic, funkce AMS u VKV, dobrá česká lokalizace, výborná hlavní i doplňková výbava, včetně spousty přednastavených režimů ekvalizéru, pro někoho i stereo ve sluchátkách
  • PROTI: problematický dodaný kabel typu jack/jack, příručka i webové stránky by měly jasně prezentovat funkci AMS na VKV

 

Zaujalo vás rádio TESLA DAB65? Stačí kliknout zde a můžete si jej koupit na Alza.cz.

 

Štítky