Při představování VOD novinek pro letošní rok nemůžeme opomenout ani domácí scénu. Ta míří především na tuzemské diváky což má své pro i proti.

Nevýhodou je, že tyto projekty pracují s řádově nižšími rozpočty, které si mohou provozovatelé kanálů dovolit, výhodou naopak je, že se mohou věnovat místním tématům, jež jsou divákům bližší. V případě velkého úspěchu některých seriálů může dojít k jeho odkupu některou z velkých VOD platforem. Příkladem toho je loňský hit Hra na oliheň z jihokorejské produkce.

Voyo

Český trh s VOD platformami je velmi specifický. Vzhledem ke své velikosti v něm není místo pro vyšší počet hráčů. Mezi těmi komerčními je nejtradičnější služba Voyo, která je propojená s nejsledovanější českou komerční televizí TV Nova. Zájem o Voyo roste každým rokem, vyplatila se taktika Novy zcela přesunout na platformu oblíbené seriály v čele s Ordinací v růžové zahradě. K tomu navíc loni přibyl i další originální obsah ve formě minisérií Voyo Original. Prvním velkým projektem bylo soudní drama Případ Roubal, následoval jej potom Guru.

Iveta

Stejně jako u případu Roubal a Guru zvolili dramaturgové Voyo pro životopisné drama o počátcích Ivety Bartošové třídílnou minisérii. Ta má mapovat dospívání a pěvecké počátky oblíbené zpěvačky, jejíž pozdější osudy zná celý národ. Časově by měl být děj seriálu ohraničen roky 1976 a 1989. Hlavní roli Ivety ztvárnila Anna Fialová a jejího partnera Petra Sepéšiho potom Vojtěch Vodochodský, z dalších známých jmen se objeví Eliška Křenková nebo Miroslav Hanuš.

Lego Masters

Na Voyu i televizi Nova se během jara objeví populární televizní formát Lego Masters. V něm dvojice soutěžících staví zadané stavby a objekty z populární stavebnice Lego. Jejich výkony hodnotí porota, a kromě vizuálních kvalit je hodnocena i originalita a technická vyspělost stavby. Tato reality show má velký potenciál i u diváků, kteří běžně takový typ pořadů nesledují.

Národní házená

Seriály ze sportovního prostředí se dlouhodobě těší velké popularitě. V posledních letech se objevují více na internetových televizích – Lajna, Vyšehrad. Scénář k osmidílné Národní házené psal Michal Suchánek, který má s jejím hraním vlastní zkušenosti. Ten si také zahraje jednu z titulních rolí. Vedle něj se můžeme těšit na Václava Neužila, Jiřího Langmajera nebo Veroniku Žilkovou.

iVysílání České televize

Podobně jako v případě Voyo i iVysílání vychází svým obsahem primárně ze své mateřské televize. Vzhledem k tomu, že jde o médium veřejné služby, obsah není zpoplatněný a je dostupný všem. Od loňského roku vytváří Česká televize originální obsah určený převážně pro web. Pokračuje v tom řadou projektů i v letošním roce. Všechny pořady spojuje cílové publikum – mladší generace.

TBH

Vlajkovou lodí webových narativních seriálů je TBH. Autoři této série se v některých směrech inspirovali v oceňovaném Marty is dead. Jednotlivé epizody mají krátkou stopáž, avšak jsou velmi intenzivní a nabité dějem. Během seriálu se pohybujeme v několika rovinách a sledujeme osudy studentů střední školy, kde dojde k incidentu. Na rozdíl od Martyho nemá seriál jednu hlavní postavu, ale soustředí na problémy více dospívajících.

Na záchodcích

Erika Hníková se ujala režie projektu, jež má zábavným způsobem seznamovat mladé publikum s tematikou sexu. Dvě hlavní protagonistky si povídají o svých zážitcích, sexualitě, tělech a sebepřijetí. V některých dílech budou mít přizvané i hosty. Cílem bude šířit sovětu a upozorňovat na zavedené mýty.