V souvislosti s nárůstem počtu uživatelů různých placených video služeb a stále vysokým zájmem o vysílání DVB-T2, které je zdarma, tu pro vás máme další přehled kombinovaných set-top boxů typu 2v1 na českém trhu.

Celkově vzato jich stále moc není, ale objevilo se šest nových kousků, což je příjemně překvapivé, takže celkovým počtem míříme někam ke dvaceti a je vidět, že popularita těchto zařízení trvale roste. Ještě větší radost můžeme mít z navýšení počtu certifikovaných strojů s o. s. Android TV, které jsou přece jen lépe uzpůsobené pro spolupráci s televizorem. Řadu z nich jsme také vyzkoušeli a odkazy najdete v tabulce s parametry a cenami, která je ke stažení na konci článku.

ČTĚTE TAKÉ: Přehled levných televizorů s Android TV do 10.000 Kč

Základní dělení takovýchto set-top boxů je zřejmé. Jde o operační systém a máme jednak mobilový Android a jednak verzi určenou pro televizory jako takové, tedy Android TV. Ta je použita i v některých set-top boxech a ty jsou aplikačně lépe uzpůsobeny pro výstup na rozměrnou obrazovku televizoru, tzv. big screen.

Pokud se budete rozhodovat, co si pořídit a jste zaměřeni na IPTV/VoD, tedy internetový televizní příjem a on-line videotéky, vždy raději sáhněte po boxu s Android TV. Vyplatí se to už jenom vzhledem ke kompatibilitě aplikací, které mají povolen zmiňovaný výstup na obrazovku televizoru. Navíc některé aplikace na mobilovém Androidu ani nenajdete.

A ještě drobnost pro ty, kteří tento segment nesledují. Boxy je pochopitelně třeba – pro plné využití – připojit k internetu. „Červené tlačítko“ s HbbTV tu však nenajdete. To nemá žádný takto kombinovaný set-top box a berte to jako vlastnost.

U televizorů s Android TV je už najdete, ale tam si to každá platforma (výrobce) obstarává sama.

AB IPBox Two Combo za 3.990 Kč pracuje s Android TV 8 a je kompletním řešením, včetně satelitních tunerů a podpory obsahu s HDR, tedy s vysokým dynamickým rozsahem.

Situace na domácím trhu

Mírně zlevněn byl Di-Way And-4X4 DVB-T2, který stál 1.990 Kč a nyní je o 200 Kč níže a také unikátní VBox Android TV XTi 4144 (streamování signálu po LAN), který namísto 4.990 Kč, nyní přijde na 4.799 Kč.

Velmi výrazně pak byla snížena cena Evolveo Hybrid Box T2, a to z 2.500 Kč na 1.999 Kč a také Telesystem TSUP 4K. Ten nyní zakoupíte za 1.750 Kč (dříve 2.110 Kč). Více v tabulce na konci článku, včetně případného odkazu na test.

Z druhé strany vzato mírně zdražily Maxxo DVB-T2 Android Box (nyní 1.599 Kč, dříve 1.399 Kč) a Tesla TEH-500 Plus (2.499 Kč, dříve 2.190 Kč).

Jak vidíte, až na pár výjimek je vše při starém. Tento segment není tak obrátkový, jako prosté set-top boxy, bavíme se o zásobách na delší čas, pomalém, ale jasně daném vývoji, případně procesu certifikace u Googlu, apod. Cena se tak dá udržet poměrně dlouhodobě.

GoSAT Smart box GS950 T2 Combo představuje levnější (1.990 Kč) a jednodušší řešení pouze pro příjem DVB-T2. Využívá mobilového o. s. Android 9.1.

Jak si co nejlépe vybrat

Tento segment výrobků není zcela jednoduchý, nicméně jestliže se podíváte do tabulky vidíte, že drtivá většina výrobků má 2 GB paměti RAM a na vnitřním flash disku 8 nebo 16 GB. Vše se tak redukuje zejména na rozhodnutí, zda sáhnout po mobilovém Androidu (možné problémy s aplikační kompatibilitou, typicky Skylink Live TV) nebo po „televizním“ Android TV. Ten nepochybně představuje lepší řešení a počet zařízení, které ho využívají se konečně alespoň trochu zvýšil. I když nárůst o tři z původně jednoho se už pomalu dá označit jako skoková změna. Nicméně mějte na paměti, že jejich vývoj je dražší a časově náročnější, takže se do nich pouští málokdo. Je ale dobrou zprávou, že výbornému VBox Android TV XTi 4144 (4799 Kč) už sekundují i levnější stroje, jako Mecool KT1-T2 Android TV (2600 Kč).

Právě VBox Android TV XTi 4144 je nejdražší i kvůli svému unikátnímu principu streamování živého televizního signálu do domácí ethernetové sítě. Jak jsme si však ověřili, výborně funguje i zcela samostatně při přímém napojení na televizor a bez streamování do LAN.

Mascom MC A101T s Android TV 10 zakoupíte za 2.599 Kč a je určen pro příjem pozemního DVB-T2.

Jak číst tabulku

„Verze operačního systému“ je zřejmá a jak sami vidíte, představuje skutečnou směsici nejen v základu (mobilový Android a Android TV), ale i v samotných verzích. Co se jich týče, je to vždy o spolehlivosti chodu, funkcích a sladěnosti s hardwarem u té které konkrétní verze a nedá se to říci obecně. Pamatujte, že nejnovější verze nemusí být odladěna (zpravidla není řadu měsíců, i déle), ta stará (nejstarší) už ale nejspíše nepůjde aktualizovat a následně bude (můžete) mít problémy s aplikacemi, které začnou mizet, protože budou nekompatibilní. Obecně vzato pamatujte, že i zde může zlatá střední cesta znamenat nejvíce a extrémy nejsou výhodné.

Další položkou jsou „tunery; příjem TV (max. rozlišení)“. Některá zařízení mají zabudováno hned několik různých tunerů pro příjem televizního vysílání (obsluhuje je jen další aplikace) a uváděné maximální rozlišení příjmu TV může platit jen pro některou signálovou cestu. Ne vždy se podařilo kompatibilitu, typicky s rozlišením Ultra HD (4K), ověřit. Více můžete najít v bodu „poznámka“ a zpravidla jde o pozemní vysílání u něhož se to nejčastěji vůbec neuvádí.

Sloupce „procesor; grafika“ a „paměť RAM; vnitřní disk“ jsou co do hardwaru klíčové. Tady je třeba promyslet, jak moc jste nároční na rychlost, počet instalovaných aplikací, atd. Nejlepší je pochopitelně mít co nejvíce paměti RAM a co nejlepší zpracování grafiky. Bohužel, jak sami vidíte, je svoboda rozhodování nyní v podstatě mizivá. Dva gigabajty paměti RAM a 16 GB na interním flash disku nemusí znamenat nic, pokud chcete box využívat pro typicky jednu dvě aplikace IPTV/VoD.

V položce „vstupy/výstupy (výběr)“ je to také o vaší náročnosti. Pokud hodláte box připojovat na zesilovač, rozhodně chtějte nějaký digitální audio výstup, navíc řada videoslužeb, resp. pořadů dnes už pracuje s prostorovým zvukem. Jestliže nebudete zařízení připojovat přes Ethernet (LAN), tedy konektor RJ-45, a využijete bezdrátové Wi-Fi, jděte po přístrojích zvládajících i méně zarušené pásmo 5 GHz, zejména pokud bydlíte v oblasti husté zástavby. Ideálně se také orientujte na Wi-Fi 5 (co je to), postaru Wi-Fi ac a zde už práci na 5GHz neuvádíme, protože patří k principu. Na místo Ethernet (LAN) také píšeme kratší RJ-45 a nezmiňujeme přítomnost A/V výstupu (jack). Ten některá zařízení stále mají a snadno si to vyhledáte. Využití je ovšem nízké, spíše jen jako provizorium třeba při převozu na chatu či chalupu, kde máte starý plochý televizor bez HDMI.

Poslední položkou je „poznámka“ v níž jsou i věci jako systémy zpracování obsahu s HDR, upřesnění audia, pokud se ho podařilo zjistit, či případná mechanika přístupové karty. Jestliže chcete box využít i pro placený satelitní (pozemní) příjem, dobře si ověřte kompatibilitu s vaší službou.

Mecool KT1-T2 Android TV stojí 2.600 Kč a je určen pro pozemní televizní signál. Je postaven na dnes už slušně odladěném Android TV 10. Sladěnost s konkrétním hardwarem je ovšem jiný příběh.

Přehled kombinovaných set-top boxů pro DVB-T2 s o. s. Android a Android TV, březen 2022

Poslední úpravy tabulky a článku proběhly ve středu 23. března 2022. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku, ale pokud o nějakém přijímači odpovídajícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Sháníte set-top box s Androidem? Vyberte si z nabídky na Alza.cz

Při převodu do PDF se ztrácejí odkazy na u nás testované výrobky. Proto je najdete v tabulce formátu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – kombinované STB s Androidem, březen 2022

Ke stažení (XLSX): tabulka – kombinované STB s Androidem, březen 2022