Až doposud mohli tuzemští diváci závistivě koukat směrem na západ a závidět tamním milovníkům televize přístup k platformě HBO Max.

Ta vznikla na jaře roku 2020 v USA a postupně se začala šířit po celém světě a doposud získala 70 milionů diváků. Od dnešního dne je oficiálně dostupná i v České republice a dalších státech střední a východní Evropy.

Co je HBO Max?

Značka HBO je dlouhodobou stálicí na televizním trhu. Nejvíce se tři písmena zkracující „Home Box Office“ proslavila v éře placených kabelových televizí, avšak již řadu let operuje také na internetu. Prakticky bychom mohli projekt Max označit za vrchol internetové expanze značky. Dosavadní projekty jako HBO GO nebo HBO Now měly svá omezení, a to jak technická, tak obsahová. HBO Max, jek ostatně slibuje jeho přízvisko, slibuje veškeré limity odstranit. Jedná se o projekt, který by se měl, dle svých tvůrců, stát plnohodnotným soupeřem krále VOD služeb – Netflixu.

Hlavní devízou značky HBO je fakt, že spadá do mediální rodiny WarnerMedia, která patří spolu s Disney a Sony k největším hráčům na filmovém trhu. Značka HBO Max vznikla jako výkladní skříň obsahů, které tato značka produkuje. Kromě absolutních novinek (včetně několika premiér, které šly současně s uvedením v kině) láká HBO Max také na oblíbené klasiky ať už filmové nebo seriálové.

Na čem HBO Max sledovat?

Hlavní nutností služby HBO Max je internetové připojení, služba je multiplatformní a lze ji tak spustit na všech chytrých zařízeních, na nichž je dostupná aplikace. Filmy a seriály si tak uživatel může přehrávat na mobilních telefonech, tabletech, počítačích, chytrých televizích nebo herních konzolích. Pokud máte staženou aplikaci HBO GO, ta dnešním dnem přestává fungovat a je nutné jí nahradit aplikací HBO Max.

HBO Max už jede na Samsungu Aplikace funguje na TV od roku 2016

Co je nutné udělat pro přesun na HBO Max?

Pokud máte předplacenou službu HBO GO, máme pro vás dobrou zprávu. Udělat musíte pouze to, že si do svého zařízení nainstalujte novou aplikaci, případně navštívite novou webovou stránku. Zbytek včetně předplatného by měl dle pokynů ze strany provozovatele služby, být převeden automaticky.

Měnit se bude cena, avšak proti původním očekáváním, pozitivním směrem, tedy alespoň pro dosavadní předplatitele. Až doposud stály služby HBO GO 159 Kč měsíčně. HBO Max bude stát 199 Kč každý měsíc, avšak dosavadním uživatelům, bude tato částka snížená o třetinu a zaplatí tak 132 Kč. Tuto částku garantuje HBO na delší dobu a získat by jí měli automaticky všichni dosavadní uživatelé a všichni další kdo se ke službě připojí do 31. března. Nesmí ale své předplatné přerušit, protože po jeho pozdější obnově by už platili plné předplatné.

Obsah? Blockbustery do dvou měsíců

Obsah, na který HBO Max láká, lze rozdělit do několika částí. První z nich je rozsáhlý archiv dnes již klasických filmů a seriálů, které mají své stále fanouškovské základny. Na HBO Max tak budou k dispozici Přátelé, Sex ve městě nebo čarodějné filmy o Harrym Potterovi. K těmto dílům navíc vznikají exkluzivně pro HBO zajímavé bonusy jako je vzpomínání tvůrců po letech. Tento obsah je jedinečný pro HBO.

Druhou skupinou je současná seriálová tvorba HBO. Ta byla k dispozici na HBO GO, avšak na nové platformě by měl být výběr mnohem pestřejší, a hlavně by na něj neměli diváci dlouhé měsíce čekat. Z nejnovějších seriálů můžeme jmenovat například úspěšné pokračování seriálu Euforia, chystaný spinoff Hry o trůny nebo basketbalovou parádu Winning Time: The Rise of the Lakers Dynasty.

Třetím, a pro mnohé největším trhákem by měla být exkluzivní přítomnost filmových novinek. Některé filmy měly v minulosti premiéru souběžně v kinech i na HBO Max, na jiné si budou muset diváci chvíli počkat, avšak oproti zažitým zvykům opravdu krátkou dobu. Již v březnu by se měl objevit pozimní hit Duna a očekávaného Batmana, který měl premiéru minulý týden, uvidí diváci HBO Max už druhé polovině dubna. Celkově by se nejzářivější novinky od Warnerů měly na televizních obrazovkách dle slibů objevovat do 45 dní od kino premiéry.

Jak se bude HBO Max lišit od HBO GO? Co čeká uživatele videotéky HBO?

A co ještě přinese HBO Max?

Kromě nového obsahu přinese HBO Max i další zásadní zlepšení. Nově bude u vybraných titulů podporované rozlišení 4K a také standard HDR 10. K využití těchto pokroků bude kromě odpovídajícího přijímače nutné také dostatečně rychlé připojení k internetu. Spekuluje se o rychlosti okolo 50 Mb/s. Stejně tak je podporovaný zvukový standard Dolby Atmos 7.1.4.

HBO Max přinese také výhody pro samotné účty. Zároveň bude moci účet být připojen na pěti zařízení a na třech z nich pak bude možné sledovat obsah zároveň v jeden moment. Jeden účet by tak měl stačit celé rodině, která si na něm může zřídit až pět uživatelských profilů s vlastní historií a preferovaným obsahem. Nejdůležitější zprávou pak je, že výše zmíněné výhody jsou součástí základního balíčku a není nutné za ně připlácet.