Úroveň cenzury v Ruské federaci dosáhla v nebývalé intenzity. Zakázané je slovo válka (místo něj se používá sousloví „Speciální vojenská operace“) a jakékoliv zdroje, které by měly tendence o tomto tématu informovat jsou přísně omezovány a za kritiku ruské armády hrozí v současnosti trest až 15 let vězení.

V této nelehké situaci vykrystalizoval nový nečekaný zdroj informací, který doposud ruské úřady necenzurují. Je jím server Pornhub, kam začali svá videa nahrávat aktivisté z celého světa. Nechybí mezi nimi ani svědectví přímo z války. Adresáti těchto videí jsou nejen občané Ruské federace, ale celého světa. Ukrajinci zde popisují, jak jim válka během několika dní změnila svět a varují, že to se může stát každému v Evropě.

Své protesty proti válce na Pornhubu zveřejnil i ruský pár vystupující pod pseudonymem bisexcouplefamilyfree. Za normální situace tato dvojice natáčí poněkud jiný typ videí, avšak nyní svou oblíbenou platformu využili k vyjádření protestu proti válce.

Odstřihne se Rusko od internetu?

V minulých dnech došlo k rozsáhlému omezení dostupnosti sociálních sítí a dalších služeb v rámci ruského internetu. Vnějších kanálů se širším dopadem je kvůli tomu velmi málo. Pornhubu, který je v Rusku oblíbený a jeho nedostupnost by mohla vadit tamním obyvatelům více než ztráta Facebooku, je zatím poměrně svobodným prostředím a nečekaně se tak stal i informačním médiem. Otázku je, jak bude Pornhub dostupný, pokud se Rusko odpojí od světového internetu, jak hrozí.

Pornhub není jedinou platformou, která kvůli válce změnila své zaměření. Někteří Ukrajinci využívají server OnlyFans, jež není primárně platformou pro pornoobsah, avšak ten naprosto převažuje, k vytváření deníků válečné každodennosti a pořádání sbírek na pomoc své zemi.

Zdroj: vice.com

Štítky