Včera odstartovala nová, resp. přepracovaná video služba a hned jsme ji také, alespoň zrychleně, vyzkoušeli. A protože ji Samsung má ve svých televizorech hned od začátku (zprávy o stavu u ostatních výrobců nabízíme dále), podívejme se, jak na něm funguje.

 

AKTUALIZACE, 10. 3. 2022: navazování v seriálu fungovalo i přes jednotlivé seriálové řady (vyzkoušeno při běžném přehrávání celých dílů). Ve Hře o trůny také spolehlivě pracoval přeskok úvodní znělky. HBO rovněž zrychlilo přehrávání rozkoukaného pořadu, vypustilo totiž dotaz odkud chcete pokračovat, a správně automaticky navazovalo na pozici. Ostatně skok na začátek můžete provést kdykoli a většinou chce našinec jednoduše navázat, takže se v přehrávání pokračuje automaticky tak, jako to má uděláno konkurence. Při ukončení přehrávání seriálového dílu se však poměrně často stávalo, že byl proveden odskok do hlavní (úvodní) nabídky namísto do úvodu celého seriálu se seznamem řad a dílů. Mínusem je i to, že nelze udělat skok kratší než nějakých 30 s. Plynulé přetáčení chybí.

P. S.: mimochodem „Přehrát další epizodu“? Co takhle dostát pověsti a… „Přehrát další díl“?

 

Konkrétně nám byl zapůjčen výborný televizor Samsung QE55Q80A (19.990 Kč) z roku 2021 (test zde). Napojili jsme ho na svižný internet („Vaše síť“, kolem 30 Mb/s) a vyzkoušeli také napojení na kvalitní receiver Pioneer (THX) i když k detailům se více dostaneme později.

Registrace adresy HBOmax.cz u CZ.NIC. Doména ovšem včera, a ani dnes dopoledne, nejela…

Společnost HBO Europe zaslala tiskovou zprávu o spuštění služby včera před jedenáctou hodinou, VoD už ale v tom okamžiku jela; u autora naběhla někdy mezi čtvrtou a sedmou hodinou ranní. Ze zprávy vybíráme upřesnění oficiální ceny, která je jednoduše skvělá, vše ostatní už bylo sděleno: „Předplatitelé platformy HBO GO, kteří předplatné platí napřímo, budou automaticky převedeni na novou platformu a budou platit nižší částku 132 Kč za měsíc, což je méně než současná cena 159 Kč za HBO GO. Díky této akci ušetří zákazníci více než 30 % měsíčního předplatného po celou dobu jeho trvání. Noví zákazníci, kteří se zaregistrují do 31. března, si budou moci také předplatit službu za tuto sníženou měsíční cenu. Poté bude standardní měsíční předplatné stát 199 Kč za měsíc. Navíc bude možné si zaplatit roční předplatné na celých dvanáct měsíců za cenu osmi ve výši 1590 Kč.“

A stručný první dojem? Ovládání i přehlednost HBO Max je o třídu lepší než u Netflixu či Amazon Prime Video. Navíc drží kontinuitu s HBO GO, což zákazníci jistě ocení stejně, jako klasické rozdělení na filmy a seriály o které se výše uvedení konkurenci může jen zdát. Navíc je tu řada vylepšení, včetně možnosti přeskočit úvodní znělky u seriálů.

Jak vidíte, dojem je…

Jak se bude HBO Max lišit od HBO GO? Co čeká uživatele videotéky HBO?

Jaké platformy jsou (momentálně) podporovány

Oficiální zprávu na toto dosti zásadní téma bohužel HBO Europe tutlalo a uvolnilo ji také až včera. Jinak byl totiž odkaz s ohledem na českou adresu IP nefunkční, což je až s podivem. Tyto informace samozřejmě měly být pro diváky k dispozici s dlouhým předstihem nicméně včera dopoledne se konečně vše uvolnilo.

A ještě drobná poznámka: i když v Česku byly údaje o požadavcích HBO Max k nalezení u služby Telly, jak se včera ukázalo, ve srovnání s oficiální stránkou na odkazu výše, ne vždy seděly. Takže, co na téma provozních platforem oficiálně říká HBO?

  • Android TV (verze 5 a vyšší)
  • Apple TV; uvedeno: „Apple TV 4K nebo Apple TV HD s nejnovějším softwarem tvOS“
  • LG TV (WebOS 4.0 a novější)
  • PlayStation (PS4 a PS5, ve vybraných zemích)
  • Samsung TV (televizory od 2016, včetně)
  • Vodafone TV (Vodafone TV Gen 1, Gen 2 a Gen 3, dostupné i v ČR, Slovensko neuvedeno)
  • Konzole Xbox (Xbox One, Xbox Series X|S, ve vybraných zemích)

Jak vidíte, chybička se vloudí… Třetí pokus o aktivaci Maxu v televizoru už ale klapl.

A HBO ještě dodává, citujeme,…

  • „Chromecast: Přehrávejte HBO Max z telefonu, tabletu nebo počítače do televize.
  • AirPlay: Streamujte HBO Max do zařízení kompatibilního s AirPlay 2.
  • Kabel HDMI: Připojte počítač, telefon nebo tablet k televizi.“

Pro srovnání: Jak vypadala poslední verze HBO GO… Zablokována byla, na Samsungu, někdy po obědě, kdy se objevilo hlášení, že byla nahrazena HBO Max. Do té doby bez problémů jela vedle Maxu.

Aktivace účtu v televizoru Samsung

Po stažení aplikace, což bylo možné skoro od rána, se propojení s TV vytvořilo podobně, jak bývalo zvykem u HBO GO. Aplikace po odstartování v televizoru nabídla párovací kód, ale ten nešel, po připojení přes web, do počítače zadat. Nejprve bylo třeba zapsat adresu speciální webové stránky (byla k vidění na televizoru) a konkrétně šlo o hbomax.com/tvsignin. Posléze jsme zjistili, že totéž bylo možné udělat i na staré dobré adrese (s mírnou obměnou) https://activate.hbomax.com/.

Zprovoznění nejprve trochu zlobilo, protože televizor vypsal chybu. Podruhé zase vypsala chybu stránka HBO Max ve webovém prohlížeči, ale na třetí pokus vše klaplo a televizor se s účtem přes společný router Strong typu mesh (je dobře vědět, že HBO Max nevadí) správně propojil.

Úvodní hlášení před spuštěním služby. Dále vidíte výtečné základní menu nabídky, která představuje něco mezi starým a novým. Stále je však o třídu lepší než u konkurence. Mimo jiné tu dobře vidíte i nové přírůstky a tuhle funkci abyste u Netflixu pohledali! Co do přehlednosti a ovládání je HBO Max nesrovnatelně lepší.

HBO Max – pár raných zkušeností

Tady je pár postřehů z krátké praxe. Službě, resp. jejímu chování za provozu, jsme se věnovali celý den a část noci. Zkoušeno bylo všechno možné, včetně navazování seriálových dílů na sebe a hledali jsme i potvrzení nové funkce, totiž možnosti u seriálů přeskakovat úvodní slovo v daném dílu. A našli jsme ji…

Takže co nabízí nové HBO Max a co jsme také vyzkoušeli?

  • Až pět uživatelských profilů pro rodiče a zvlášť i pro děti.
  • Menu tentokráte na levé straně. Zachovány zůstaly sekce „Filmy“ i „Seriály“, žádný paskvil à la Netflix, kde toto dělení není, se nekoná (sláva!!!). U HBO Max je také jasně vidět, co nového bylo do VoD přidáno a i tady Netflix pomalu úplně selhává. To, že momentálně nemá HBO Max v této části všechno akurátní, bylo sice jasně vidět (byly tu totiž i starší a staré věci – zřejmě problém s migrací z GO), ale to se – doufejme – postupně usadí.
  • Ovládání: kolovat se nedá ani vertikálně, ani horizontálně a například na konci pruhu „Nově přidané“ vás nečeká celoobrazovkový výpis, jako u HBO GO, ale prostý konec. Na začátek se musíte opět dostat mačkáním a mačkáním tlačítka (pruhy jsou opět samostatné, resp. samostatně se chovající) a s tímhle by určitě chtělo něco udělat (původní celoobrazovkový výpis by se rozhodně hodil). Ve směru dolů je to už vyřešeno podstatně lépe a stačilo na ovladači televizoru dát Zpět (Back) a najednou ejhle! Ocitli jsme se totiž hned na začátku nabídky zcela nahoře; to se stane např. i při zmáčknutí Back na konci vodorovného pruhu, který ale svou pozici nadále zachovává. Na občasnou chybu jsme narazili při přehrávání pořadu, resp. při jeho ukončení, a jednou jsme se ocitli v hlavním menu služby, jindy – správněji – v přehledu všech dílů daného seriálu.

HBO Max – titulky a volba jazykového doprovodu. Jak vidíte, není tu ale uveden typ zvuku. A nebyl například ani u Hry o trůny, kde je 5.1. Tohle má Netflix uděláno lépe a změna by se hodila.

  • Časová lišta je nyní výrazně jednodušší, časy jsou soustředěny vlevo (uplynulý/celkový) zmizel zejména skok na další díl a je tu pouze Pause/Play a titulky, kde najdete i jazyk zvuku. Po liště se dá skákat (v základu cca po 30 s, přeskočíte ale i rychleji), u titulků už není možné nastavit velikost ve třech stupních jako dříve. Snad to budou dělat automaticky podle úhlopříčky, což momentálně nejsme schopni ověřit. Na televizoru Samsung se 140cm ale byla velikost fontu zvolena výborně a při srovnání s Netflixem znatelně lépe.
  • Jednotlivé seriálové díly na sebe automaticky navazovaly, a to jak u starších pořadů (zkoušen Luck a Hra o trůny), tak u nových (zkoušen Pozlacený věk, šílenost jménem Holky z vejšky a také Zrozeni milovat). V tomto ohledu jsme při přehrání asi dvou desítek dílů na potíže nenarazili.
  • HBO Max nyní nabízí jak tituly s rozlišením Ultra HD (4K), tak například obsah s Dolby Vision (HDR – co je to). Nabízí ale i zvuk v Dolby Atmos i když ten jsme vyzkoušet nemohli. Údaje tohoto typu jsou vidět u konkrétního titulu a najdete to například u nové Duny (2021) ze které bohužel zmizeli skvělé hlášky, jako například „nálada je pro dobytek“ (škoda, že dabing více neodpovídal českému překladu knihy!). A ještě technická poznámka: Hra o trůny, jeden z novodobých základních kamenů HBO je tu podána jako HD (nejspíše Full HD) a 5.1, tedy prostorový zvuk typu 5.1. I tohle jsme si na HBO Max pustili (poslední řada, resp. její většina, samozřejmě NEEXISTUJE), ale že tu není verze ve 4K a alespoň základní HDR10 je opravdu hodně překvapující!

Seriály: Jasně tu vidíte, které jsou nově přidané i když výpis ještě neseděl a chyběl tady například další díl hodně zajímavé novinky Pozlacený věk. Mimochodem Treme je už hodně staré i když stále nesmírně kvalitní a poučné!

  • Vyhledávání je sice opět vyřešeno výborně, ale neškodilo by konečně trochu upravit přednastavené fráze. Stále tu chybí „Pohádky“ („Pro děti“ to nezachrání) a také například „Sci-fi a fantasy“. Hlavně že je tu LGBTQKSDUVKXP+ 🙂
  • Z pořadů se bohužel vytratilo, zda mají český dabing nebo jen titulky (GO bylo v tomto směru bezproblémové). Horší je, že to nelze zjistit ani v bližších informacích o snímku. Dokud ho tedy nepustíte, nevíte o co jde. Navíc snímky stále nemají žádné standardní jazykové nastavení a preference se nedaly nikde udělat. Pořady tak nabíhají podle vaší poslední volby (problém i u HBO GO) a naděje na vyřešení této záležitosti, zdá se, s konečnou platností pohasla.
  • Chybí možnost pořady ohodnotit. Kam se poděly všechny ty volby, které diváci udělali v minulých letech?

Všimněte si, že HBO mluví česky (jsou tu řady i díly) i když v označení používá S1E2 (anglické výrazy jsou použity málokdy), což není nic zásadního.

  • Stále nevidíte, a to je opravdu smutné (!), kolik má – u nově uváděného seriálu – ta která řada dílů a nevidíte ani jak budou postupně nabíhat, protože je tu vždy jen poslední, a to se oproti GO nezměnilo. Tady Netflix jasně vítězí a HBO bohužel zachovává starý nešvar. Pokud tedy chcete zjistit, kolik má nově uvedený seriál dílů, musíte na internet a vyhledat si ho jinde. Tohle prostě nepochopíme!
  • Zatím HBO Max nepřebralo seznamy oblíbených položek a rozkoukané pořady z HBO GO. Možná ale byla tahle část zcela zaříznuta. Po pravdě – nedivili bychom se.
  • Položky v seznamu pro pokračování se opět nedají vymazat, což konkurence často zvládá. Chuť na to měl autor třeba u nové Duny, kde si američtí tvůrci zcela bez úcty k základním hodnotám (klasika) opět jednu hlavní mužskou postavu svévolně předělali na ženskou.

HBO Max a Disney+ se blíží Jak to vypadá s aplikacemi pro televizory?

Jaké jsou první dojmy z HBO Max?

Veskrze kladné a tohle rozhodně i po krátkém zkoušení převažuje. HBO zvládlo návrh uživatelského rozhraní nadmíru dobře a i když tu nedodělky jsou, klobouk dolů. Zejména chválíme to, že se podařilo zachovat kontinuitu vzhledem k předchozí službě a že tvůrci nepodlehli podivnostem, které vidíme třeba u Amazonu a Netflixu, kde dokonce ani nenajdete čistokrevnou položku Seriály a kolikrát musíte hodně hledat (Netflix) dokonce i volbu Pokračovat v přehrávání…

HBO zkrátka podle nás odvedlo výbornou práci. Spolehlivost prokázala jak aplikace v televizoru Samsung, tak – při prvním tvrdém dni – i datové servery HBO. Zatím tedy alespoň žádné zprávy o problému nemáme. Pokud vy ano, prosím připište je do komentáře pod článek.

Testovali jsme na Samsung QE55Q80A (19.990 Kč). Tento televizor je bez Dolby Atmos a není tu ani Dolby Vision. Tohle se tudíž u aplikace HBO Max vyzkoušet nedalo.

Jak vypadá situace u operátorů?

Tady jsou dvě zatím zveřejněné reakce:

O2 TV oznámila, že… Noví i stávající zákazníci O2 TV si mohou HBO Max pořídit v rámci balíčku Kino k O2 TV Bronzová nebo Stříbrná.“ „O2 TV svým zákazníkům navíc v nabídce aktuálně ponechá i HBO OD, které bude průběžně doplňováno o vybrané tituly HBO Max. Ověřit si to nemůžeme, do O2 TV se nám nedaří sehnat přístup.

Vodafone poslal tiskovou zprávu, citujeme, že „…dnes spouští aplikaci HBO Max přímo v set-top boxu, bude dostupná v sekci aplikací mezi prvními čtyřmi zobrazenými aplikacemi, to znamená spolu s Netflixem a Amazon Prime Video. Zákazníci Vodafonu budou automaticky se svými přihlašovacími údaji převedeni na HBO Max, nic se pro ně nemění – kromě toho, že si ve svých mobilních zařízeních a smart televizích budou muset stáhnout novou aplikaci. Jinak HBO Max nahrazuje HBO GO ve všech stávajících balíčcích, které Vodafone nabízí. To je konkrétně tarif Komplet a balíčky HBO a Superfilm. V tuto chvíli se nemění ani cena.“