Přednedávnem tu proběhla diskuse o tom jak jednoduché, nebo složité je menu systému Android TV. Ve fotogalerii máte pár snímků na toto téma, takže si každý může udělat obrázek názor sám i přesto, že doma nic takového nemá. Zdůrazňujeme, že jde o snímky z boxu s Android TV, mobilový Android je na tom z hlediska napojení na TV ještě hůře.

Menu nastavení, nebo chcete-li úprav, není taková idylka, jak se nám někteří snaží předestřít a autor článku těžko chápe, proč ji vůbec někdo za idylku považuje. Jak se ale říká, proti gustu žádný dišputát i když nelogičnost pořadí položek a nemožnost v nabídkách kolovat, což je Googlu vlastní, řadě lidí vysloveně pije krev. Mimochodem na úvodním snímku vidíte tzv. rychlé menu televizorů TCL. Výrobci totiž z pochopitelných důvodů hledají možnosti, jak komplikované menu nastavení Google Android TV s jeho zasutými volbami, které jsou pro ovládání televizoru často potřebné, dát majiteli TV k dispozici lépe a tak, aby je měl více po ruce. A někdy přidávají i vlastní možnosti navíc, které Android vůbec nemá (vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku).

Poslední verze Android TV 8 je výrazně přehlednější, ale stále rozporuplná

Co se týče samotného pořadí položek v nabídce, Google naprosto opomíjí základní ergonomické zásady, ostatně dobré vychování nemá ani jinde, ale to bychom se dostali zcela někam jinam, takže zpět k meritu věc. Situaci vidíte na následující fotogalerii…

Android TV 9, základní nabídka menu nastavení operačního systému. Porovnejte si ji s nabídkou vašeho televizoru na nulté úrovni. Pokud tedy pochopitelně nemáte Android…

Našinec se už v souvislosti se samotnou úvodní částí menu může oprávněně ptát, proč připojení k domácí síti, které děláte jednou za uherský rok, je v nabídce na prvním místě, proč je nastavení televizoru kdesi dole a divit se třeba můžeme i tomu, proč dodnes není nabídka plně lokalizována do češtiny.

Otázek je tady ale vícero a vidíte je i hlouběji v menu, které nám ukazuje druhá fotogalerie.

Android TV 9 – část menu s nastavením parametrů video a audio výstupu na televizor (TV settings a Audio Output). Mimochodem, jak sami vidíte, tzv. „TV settings“ se po vstupu změní na „Droid Settings“.

Asi každý si uvědomuje, že u boxu s Androidem, který je napojen na TV jsou nejpotřebnější obrazové volby a u některých televizorů více než u ostatních. Tady totiž hodně záleží právě na něm. Někdy je třeba slaďovat velikost výstupní obrazové plochy boxu vůči ploše (obrazovce) televizoru co dva dny, či týden, jindy to stačí nastavit, resp. upravit, jednou, dvakrát a je hotovo.

Vyhrajete si ale i se zvukem, volby ani zde nejsou v nabídce zcela ideálně umístěny, někdy se poměrně často mění a je to vidět zejména při napojování na externí zesilovač. I zde by nastavení chtělo uzpůsobit tomu nejprodávanějšímu, totiž televizoru. Googlu je to ale jedno. Ten si pořád jede po svém a u TV s Androidem to většinou vyřeší samotný masový výrobce. Boxů a set-top boxů s Androidem se ale přece jen nevyrábí tolik a tudíž i síla producenta jako takového, resp. možnost jeho tlaku na Google, jako výrobce o. s., je tu výrazně nižší.

Štítky