Za 4.750 Kč si můžete pořídit nijak rozměrný a dobře vybavený stereo přijímač s kompletním tunerovým osazením, včetně příjmu rozhlasu přes internet, a – mimo jiné – i s aplikací pro službu Spotify.

Stolní rádio je provedeno v nepatrně odlišném designu s reproduktory, které vyzařují do stran (dvojí bassreflex je už na obvyklé zadní straně) a jsou kryty nesnímatelnou kovovou mřížkou. Jinak je to klasika sama, takže značnou část čelní strany zabírá ovládání a displej typu LCD (TFT) s úhlopříčkou 6,1 cm (2,4″). Pod ním najdete nízkou mechaniku disků CD a ještě níže tlačítka přímé volby uložených stanic, přeskoku po skladbách či seznamu naladěných kanálů v DAB.

Výkon zesilovače je udáván na 2x 5 W (RMS), což je určitě slušné a je to i v praxi znát, přijímač si poradí s prezentací obrázků (slideshow, catSLS), a důležité je rovněž to, že má zabudované Wi-Fi 4

fungující i na méně zarušené frekvenci 5 GHz. Wi-Fi dovolí napojení na internet (RJ-45 tu není), nepočítejte však s přehráváním muziky z vaší domácí sítě. To k dispozici není.

Původně jsme informovali (podle stránek výrobce), že přijímač zvládá bezdrátové dobíjení typicky mobilu. Rádio ho ale ve skutečnosti nemá, a to je určitě škoda, protože by to byla taková třešnička na dortu a plochá horní strana je dostatečně rozměrná na to, aby pojala třeba i menší tablet.

Přes rozhraní USB pak můžete přehrávat muziku a můžete ho také využít k dobíjení externího zařízení, přičemž rádio to zvládalo i v pohotovostním režimu. Anténa je teleskopická, pevně zabudovaná, klasický konektor tu bohužel není a tady Technisat dlouhodobě pokulhává. Dá se totiž pořídit i v přijímači o dva tisíce levnějším.

Design je čistý, ladný. Čelní strana (plus zadní) je hladká a vysloveně elegantní až na lesklou obrubu na kterou může (podle instalace) dopadat světlo a hodně rušit. Zbylé strany jsou na povrchu lehce zvrásněné, přijímač rozhodně neurazí ani ve smuteční černi.

Výborné funkce i ovládání

Po připojení na 230 V vidíte na displeji „00:00“ a hodiny v tomto okamžiku nenaběhly ani po více než pěti minutách, prázdný byl i datum. Aby se aktualizovaly, je třeba přijímač zapnout. Pak vás – vzhledem ke značce – čeká překvapení, totiž instalace!

Další překvapení vidíte hned na jejím začátku. Rádio má mít českou lokalizaci, ale ve výběru jazyků čeština chyběla. Byla tu ale „Angličtina“ (přesně tak, jak je řečeno), a právě za ní se kýžená čeština skrývala. Následně vidíte v instalaci pár věcí, jako formát času, „Automatická aktualizace“ (neříká se čeho, brzy asi zjistíte, že datumu a času) a jsou tu zvláštní slova „Zachovat síťové připojení“ (zřejmě po vypnutí přijímače…). Pak následuje skenování vaší domácí sítě a jestliže v ní máte, stejně jako autor, meshový směrovač Wi-Fi, nejspíše uvidíte, že si s ním rádio moc nerozumí. V případě použitého, a výborného (!), Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde) se totiž nabídlo šest sítí Wi-Fi (jsou tu tři meshové jednotky) a protože nevíte, která je která (nijak se to nespecifikuje, název ani nerotuje), přes WPS se můžete připojit jen náhodně.

Zajímavé je, že pokud si po instalaci v menu najdete zjištění stavu připojení, objeví se už síť jediná…

V pohotovostním režimu jsou dobře viditelné hodiny.

Jakmile jste napojeni na internet, objeví se Hlavní menu se základní nabídkou. Trojici rozhlasových tunerů a přehrávač CD doplňují audio vstup a USB na zadní straně (tam jsou všechna rozhraní, tedy i sluchátkové), dále Bluetooth, Spotify a vcelku zbytečná volba Podcast. Záhy se ukáže, že v nabídce jsou i doplňkové funkce jako budík, časovač vypnutí (Sleep – usínání při rádiu) a tzv. Systémová nastavení. V nich bohužel volba „aktualizuj je přes jakýkoli zdroj“ chybí a dokud fyzicky nevstoupíte na DAB, které je přednastavené, datumu ani času se nedočkáte. Alespoň v našem případě tak tomu bylo. Volbu sice můžete změnit třeba na jejich získání z internetu, ale problém stále trvá a tohle je tak nějak nepochopitelné!

Ovládání je částečně přímo na přístroji (hlavně jsou tu čtyři tlačítka přímé volby plus vyvolání dalších), využít můžete i dálkového ovladače nebo aplikace Technisat Connect, která je volně ke stažení (nezkoušeno).

Na čelní straně nepřehlédnete rozměrné otočné voliče, které velice jemně, až slyšitelně přeskakují. Levý slouží pro regulaci hlasitosti, pravý s OK/Enter uprostřed například pro pohyb v menu či po uložených stanicích.

Dálkový ovladač má slušné rozložení až na ztlumení hlasitosti a Preset. Ty jsou vysloveně mimo středový kříž (zcela na spodu).

Ovládání CD je soustředěno vpravo od displeje a je kombinováno s Back (zpět) a automatickým laděním (Scan), které u DAB poslouží ke znovuvytvoření seznamu naladěných stanic, u VKV pak najde nejbližší přijatelný kanál. Vlevo vidíte zapnutí/vypnutí, přepínání hlavních vstupů (Mode) a Info/Menu s funkcí na krátké nebo dlouhé stlačení. Nabídka na Mode se liší od tzv. Hlavního menu popsaného výše. V prvním případě jsou totiž k dispozici jen základní možnosti (vstupy), v druhém pak i doplňkové. Upravit nabídku nešlo.

Dálkový ovladač je kompaktní, okolo kurzorového kříže s OK uprostřed, přes který můžete řídit i hlasitost, vidíme Mode, Menu a „F+“/„F-“ například pro vyvolání další uložené stanice či adresáře na datovém disku CD nebo USB médiu. Přímé vyvolání hlavních funkcí chybí, nicméně Sleep (Spánek) tu už je stejně, jako slušný ekvalizér kombinovaný s manuální regulací basů a výšek.

Čeština jdoucí s vysíláním DAB neměla chybu. Alespoň co jsme mohli posoudit na některých stanicích zejména Českého rozhlasu.

Dobré VKV i internetové stanice, parádní DAB

Po přepnutí na VKV/FM vás nejspíše přivítá jen šum. Krátké stlačení Scan našlo první silnou stanici a volbu můžete v menu nastavení zaměnit za ladění „všech, tedy nejen silných kanálů“. Vedle toho tu u VKV najdete pouze přepnutí na režim Mono (vynucené) a vstup do nastavení a do hlavní nabídky. Funkce AMS, kterou u značky najdete například u levného (a výtečného) Technisat Techniradio RDR, chybí a záměrné to jistě nebude; ani Technisat si zjevně mezi čipovými sadami nemůže moc vybírat.

AMS zajistí proladění pásma VKV a podle nastavení (silné/všechny) uloží nalezené stanice automaticky do paměti postupně od čísla jedna, takže se o nic nemusíte starat, maximálně o přeuložení kanálů podle vašich preferencí.

V případě DAB v menu najdete skutečně kompletní sadu funkcí, včetně seřazení seznamu naladěných kanálů (alfanumerické nebo podle multiplexu). Nechybí ani volba „Odstranit neplatné“, tedy funkce Prune pro vyčistění seznamu od už neaktivních, nebo špatně hrajících stanic.

DAB je rozhodně udělán výborně, resp. nejlépe, jak jde. A v tomto okamžiku také rádio slušně hraje, což platí i o řadě internetových stanic ve kterých se bohužel podle kvality vyhledávat nedá. Jen si ji můžete ve třech stupních nastavit (zřejmě kvůli úspoře datového toku).

U internetových stanic si zkuste vyhledat Naim Radio vysílající v AAC s tokem okolo 300 kb/s (slušná kvalitka…). Mimochodem u ní zlobil posun doprovodného textu po obrazovce. Kdo ví proč…

Internetové stanice doprovázejí tradiční možnosti, jako vyhledávání podle regionu (od kontinentu níže), místní, české stanice, včetně volby „pouze kanály ČRo“, dále populární či naposledy poslouchané. Nejslabší byla nabídka u výběru podle žánrů v části Česko, kde nebylo prakticky nic a našli jsme tu jen sedm položek mezi nimiž chybělo například country či world music. Zajímavé je, že u položky „Filtrovat“ a „Žánr“ už bylo vše v pořádku a bylo toho naopak až moc. Drobné potíže jsme také zaznamenali u položky „Naposledy poslouchané“ ze které se nedalo vyskočit tlačítkem Back (zpět).

Co se týče ukládání stanic do paměti, to je velmi jednoduché a stejné u všech tunerů. V případě tlačítek přímé volby, tedy prvních čtyř pozic, stačí jen zmáčknout a podržet, volba se případně i přepíše. U vyšších paměťových míst je třeba buď jít cestou přes „5+“ (opět delší podržení), které vám nabídne všech 20 pozic (ukládat můžete i na přeskáčku), nebo sáhnout po „dálce“ a déle podržet Preset.

Tohle je jednoduše výtečné a takhle by to mělo vypadat, včetně možnosti ukládat cik, cak podle vašeho přání.

Snímky z Bluetooth (postup napojování) jsou ze Samsung S20, kde se hlasitost řídila vždy na obou zařízeních zároveň (platilo to i jinde).

Jednoduché CD, hlasité i když komplikovanější Bluetooth

Práce se médiem na domácí síti LAN tu není, takže se pojďme rovnou podívat na optické disky. Ty jsou provedeny velmi jednoduše, očekávali bychom například – při dané ceně přijímače – že pro spuštění přehrávání nebude třeba mačkat zasunutí vozíku a bude stačit prosté Play. Nicméně lze to alespoň udělat tak, že na vozík s diskem jemně zatlačíte a pak už se nemusíte o nic starat. Mechanika se zavře a přehrávání se spustí automaticky.

Technisat přehrál jak originální, tak vypálené CD (CDA), přehrál i vypálené CD-R se soubory typu MP3, což je jediné co umí. Šlo se také přepínat mezi adresáři i když jejich jména nezobrazuje (pouze „F“) a nezobrazoval ani jméno skladby (pouze „T“). To však někdy vyvoláte přes Info a zde pracovala i čeština. Podobně se přehrávání chovalo i u rozhraní USB, zde jen více zlobila čeština.

Asi nejdůležitější je v současnosti přehrávání přes Bluetooth. To jsme vyzkoušeli na tři různé způsoby. Jednak přes Samsung S20 FE 5G (Android 12), dále přes Sony Xperia XZ (F8331, Android 6) a konečně i přes dostupnější TCL Plex s Android 10.

Technisat nedovoloval párování více zařízení najednou, navíc při ukončení jednoho se odmítal párovat s dalším dokud nebyl uveden do párovacího režimu, což obstarávalo buď vypnutí a zapnutí přijímače nebo přepnutí do jiného režimu a prostý návrat.

Neuspěli jsme s mobilem Sony Xperia XZ s Android 6, a to přesto, že se zařízení spojila, byla vidět regulace hlasitosti a dokonce displej Technisatu ukazoval i stopáž. Přesto nic nehrálo.

S TCL Plex (Android 10) se rádio párovalo dost neochotně, nakonec se to po pár pokusech podařilo a vše fungovalo. Nejjednodušší to tak bylo se Samsungem.

U Bluetooth nikde nebylo cítit utlumení výkonu, ve vyšších hlasitostech ale byly někdy znát přebujelé, až neposlouchatelné dunivo-bručivé basy a tady záleželo na zdroji. Stouplo také zkreslení, ale žádná tragedie to nebyla. Spíše šlo o zmiňované basy ke kterým se někdy přidaly i výšky (podobně se přijímač choval kvalitních internetových stanic).

Utlumení výkonu nebylo cítit ani po napojení dvou mobilů přes kabel, hlasitost se už regulovala samostatně, zkreslení bylo na úrovni rozhlasových tunerů, tedy zcela minimální.

Menu je výborně ovladatelné a dá se v něm vždy kolovat, takže práce může být hodně svižná. U DAB najdete i setřídění seznamu stanic, které na snímku nevidíte.

Jaké je? Dobré, ale něco by upravit chtělo!

Lokalizace ani zdaleka není ideální a tím nejmenším je, že vám rádio ve Spotify tyká. Výhrady máme i vůči napojení na meshový směrovač, router, což je to nejlepší co si dnes můžete domů (typicky patrový dům, domácnost se silnými stěnami, apod.) pořídit a zbavit se tak hluchých míst. V tomto případě by měl přijímač správně nabídnout pouze jednu jedinou síť bezešvě fungující na obou základních frekvencích 2,4 i 5 GHz a nikoli například čtyři nebo šest sítí, podle počtu jednotek mesh. Výhrady můžeme i k tomu, že se přijímač nedá vypnout jinak, než vytažením ze zásuvky, škoda, že se mu nedá alespoň vypnout LCD (je možné ho pouze utlumit) třeba delším podržením tlačítka pohotovostního režimu. Na drobnou chybku narazíte v menu systémových nastavení, které často nebylo automaticky ukončováno a viselo na LCD až do dalšího zásahu.

Tolik kritika, pojďme ke shrnutí výhod.

Zcela minimální zkreslení slyšíte na tunerech i v nejvyšších hlasitostech. Pokud se ptáte po subjektivních pocitech v případě citlivosti tunerů, rozhodně nadprůměr i když nijak vysoký. Nicméně signál u DAB jsem zachytil i tam, kde běžně slyšet není a to je to, na co se na Televizním webu soustřeďujeme. VKV je pak o něco horší.

Rádio hraje velmi dobře a i když bychom – vzhledem k ceně – ocenili skutečně vlastní nastavení ekvalizéru, buďme rádi alespoň za regulaci basů a výšek! Za pozornost stojí zejména režim rock, který je navržen velmi dobře.

Technisat DigitRadio 570 CD IR nemá právě nejnižší cenu a peníze by se z kapsy vytahovaly lehčeji, kdyby u VKV nechyběla funkce AMS, bylo tu regulérní anténní připojení a síťové tlačítko nebo alespoň vypnutí LCD. Na druhou stranu bylo jasně vidět kvalitní zpracování, vidět byl i rozumný návrh u něhož je repro do stran vyváženo jistou kompaktností přijímače a tohle je vždy něco za něco. Co přes všechny výhrady potěšilo nejvíce, byl velmi dobrý zvuk u kterého by se sice hodilo více basů (pokud přidáte, budou možná až drnčivě dunivé) a zejména velmi nízké zkreslení. Podání audia nejspíše nikoho neurazí ani přes cenu skoro 5.000 Kč. Největší výtkou je tak absence přehrávání muziky ze síťového média a chybějící běžný anténní konektor. Pokud by tu tyto vlastnosti byly, dostal by se přijímač jednak do kategorie zcela univerzálních strojů a jednak by mohl směla konkurovat i řadě mikrosystémů.

Hodnocení

  • PRO: velmi dobrý zvuk s minimálním zkreslením (většinou), výtečné DAB, včetně citlivosti na signál, elegantní design, výborné menu nastavení s kolováním a dobrou čitelností, většinou jednoduché ovládání, včetně ukládání stanic do paměti, slušná výbava, ale…
  • PROTI: …ale chybí přehrávání muziky z domácí sítě a funkce AMS, bez klasického anténního konektoru, hodilo by se síťové tlačítko pro skutečné vypnutí přijímače (pouze pohotovostní režim, displej vždy zapnut), zatím si zcela nerozumí se směrovačem typu mesh

 

Rádio TECHNISAT DIGITRADIO 570 CD IR si můžete koupit na Alza.cz, stačí kliknout zde.