Speciální dekret, který slučuje všechny celostátní televizní kanály do jedné společné distribuční sítě, podepsal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Ukrajinská vysílací rada uvedla, že na základě rozhodnutí Rady národní bezpečnosti a obrany má provozovatel multiplexu Zeonbud fungovat během stanného práva v rámci Koncernu rozhlasového vysílání, radiokomunikací a televize. Společně mají zajistit nepřetržité vysílání televizních programů v rámci multiplexů 1, 2, 3 a 5 a monitoring pozemních vysílačů, multiplexerů a satelitních i pozemních komunikačních kanálů, uvedl server Broadbandtvnews.com.

Operátor má mít také záložní zdroj signálu pro pozemní vysílače, který si zajistí spoluprací s alternativním satelitním providerem. Ve společné televizní síti mají být všechny národní televizní okruhy, jejichž program tvoří převážně zpravodajství a publicistika. „Ukrajinská Rada národní bezpečnosti a obrany považuje zavedení jednotné informační politiky za prioritní v rámci národní bezpečnosti. Dosáhnout toho chce právě sloučením všech národních televizních kanálů do společné distribuční sítě,“ uvedl Broadbandtvnews.com.

Ukrajina postaví státní multiplex DVB-T2 pro oblasti okupované Ruskem. Nyní tam vysílají jen ruské televize

„Toto rozhodnutí bylo přijato o ohledem na přímou vojenskou agresi Ruské federace, aktivní šíření dezinformací ze strany agresora, zkreslování informací, jakožto i ospravedlňování či popírání ozbrojené agrese Ruské federace proti Ukrajině, a má zajistit šíření pravdy o válce v době stanného práva na Ukrajině,“ zdůvodnila tento krok ukrajinská národní rada pro rozhlasové a televizní vysílání.

Štítky