Programovou nabídku digitální rozhlasové sítě COLOR DAB+ v Praze a středních Čechách rozšířila už druhá rozhlasová stanice provozovaná společností Seznam.cz, na klasiku zaměřené rádio Classic Praha.

Doplnilo tak rádio Expres FM od stejného provozovatele, které do multiplexu vstoupilo již dříve. „Expres FM už delší dobu v naší síti šíříme s vysokou kvalitou zvuku 96 kbps, nově přechází do ostrého provozu. Classic Praha spouštíme s pro klasickou hudbu odpovídajícím datovým tokem 128 kbps AAC-LC,“ informoval Jakub Melín ze společnosti Joe Media, která síť COLOR DAB+ provozuje.

Multiplex vyřadil Rádio Ukrajina

Obě stanice lze zachytit na digitálních rozhlasových přijímačích i s jejich logem a informací o právě hrané skladbě, na Classic Praha je v testovacím provozu nasazen i moderní formát doplňkových informací DL+. „V souvislosti se spuštěním nové stanice došlo k úpravě parametrů sítě, kdy jsme vypli jednu z testovacích pozic a také ukrajinské vysílání, které se mezitím rozšířilo do sítí s vyšším dosahem,“ dodal Jakub Melín s poukazem na Rádio Ukrajina, které vysílá v multiplexech společností Teleko digital a RTI cz.

„Cílem naší digitální rozhlasové sítě COLOR DAB+ je nejen nabídnout zajímavý programový výběr, ale také ukázat, že DAB+ technicky dokáže přinést vyšší kvalitu zvuku než analogové FM vysílání. Věříme, že vysílání Classic Praha v našem multiplexu s vysokou zvukovou kvalitou bude dalším krokem k propagaci DAB+ vysílání v České republice,“ dodal Jakub Melín. Digitální rozhlasová síť COLOR DAB+ vysílá od listopadu 2021 a aktuálně ji lze naladit z dvou vysílačů: pražského Strahova a benešovského Lbosína na kanálu 7C. Kromě českých rádií šíří i vybrané rozhlasové stanice z Německa.

Do tendru o regionální síť DAB+ bychom šli, potvrzují provozovatelé COLOR Music Radia. Digitálně už vysílají v Praze

Úvodní foto: Seznam.cz / Classic Praha