Po tři týdny jsme vám přinášeli v krátkém seriálu přehled sportovních vysílacích práv a jejich rozdělení mezi české televizní stanice a lokalizované nadnárodní placené kanály. Dnes jdeme do finiše s motosporty, cyklistikou, atletikou, vodními a dalšími sporty.

Motosporty

Sporty spojené s hlukem motorů, vůní benzínu, a především velkou rychlostí mají mnoho odnoží a kategorií po celém světě. Motosporty jsou spolu s fotbalem nejvíce rozložené mezi tuzemské sportovní kanály. Začněme u těch v ČR nejpopulárnějších – okruhových závodů formulí. Práva na závody F1 i dvě nižší kategorie drží stanice Sport 1 a Sport 2. Nové a stále žádanější Formule E pak českým divákům přináší Eurosport. Americké okruhové závody Nascar v kategorii automobilů i trucků přináší Nova Sport. Slavný okruhový vytrvalostní závod 24 hodin Le Mans potom v plné délce přenáší Eurosport.

Hlavní událostí dění ve světě Rally je každoroční seriál mistrovství světa WRC, dění na něm mohou diváci živě sledovat v rámci programu O2 TV. Prestižní pouštní Dakarskou rally přenáší Česká televize a Eurosport. Prvně jmenovaná stanice přináší divákům také přenosy z domácího rallyového dění.

Okruhové závody motorek Moto GP a Mistrovství světa superbiků přenáší televize Nova a Eurosport. Ten také přenáší záběry z mistrovství světa v motokrosu. Zapomenout nemůžeme ani na v ČR populární plochou dráhu. Ta se objevuje v programu České televize.

Kde sledovat fotbal a hokej? Velký přehled pro fanoušky sportu

Atletika a gymnastika

Všechny velké atletické akce – tedy Mistrovství Evropy, Mistrovství světa, Halové mistrovství Evropy, Halové mistrovství světa i Diamantová liga jsou v rámci ČR v hájemství České televize případně kanálu Eurosport. S gymnastikou je situace obdobná.

Olympijské hry

Olympiády se řadí mezi největší světové akce. Vysílací práva u nich mají specifická pravidla. V ČR jsme byli zvyklí na to, že Česká televize na svém webu nabízela opravdu široké spektrum přenosů. To se ale změnilo a počet hodin, které může Česká televize odvysílat je značně omezený. Navíc dva (či více) přenosů současně může nabídnout pouze v případě, že se sportovního klání účastní čeští sportovci. Širší program olympijských her pak nabízí na svých kanálech Eurosport, jako hlavní mediální partner.

Cyklistika

Velké silniční cyklistické etapové závody jsou mezi diváky populární v rámci celého světa. Vrcholem sezóny je každoročně Tour de France. Tuto událost může český divák sledovat v programu České televize, alternativou je potom Eurosport. Na něm lze sledovat také další závody velké trojky, tedy Giro d’Italia a Španělskou Le Vueltu.

Další velké cyklistické akce tedy mistrovství světa v silniční, dráhové a horské cyklistice, stejně jako cyklokrosu a BMX přináší Česká televize. Podobné je to v případě seriálů závodů světového poháru na horských kolech, dráhové cyklistice a v ČR sledovaného cyklokrosu.

Kde sledovat míčové a zimní sporty? Míče, vločky, led: velký přehled pro fanoušky sportu

Vodácké sporty

Nejvyšší počet olympijských medailí získala samostatná Česká republika ve vodáckých sportech. Pádlování a veslování jsou díky tomu mimořádně sledované, a především na divoké vodě patří čeští sportovci dlouhodobě mezi absolutní světovou špičku.

Přenosy ze světového poháru i mistrovství světa divoké vody i rychlostního veslování přináší v plné šíři Česká televize.

Ostatní sporty

Řada oblíbených sportů se nevešla ani do jedné kategorie, kterou jsem v sérii našich článků nabídli. Zařadili jsem je tedy do otevřené kategorie. Dostihovému sportu se v jeho různých podobách věnuje především Eurosport. Nejslavnější domácí dostih Velkou pardubickou potom přenáší Česká Televize.

Šachy mají speciální pořad v rámci ČT, přímé přenosy jsou výjimečné. Na méně tradiční, avšak často populární salónní spoty jako jsou šipky, kulečník (ve variantách Biliár, Karambol nebo Snooker) nebo Bowling jsou k vidění na Eurosportu.