Máme pro vás první letošní test přijímače, který můžete napájet nejen z běžné elektrické sítě, ale i z 12 nebo 24 V, přičemž adaptér dostanete v ceně. Patří k modelové kolekci 2022 a jak vidíte, jednoduché televizory do karavanů či obytných vozů, apod. jsou stále v kursu. Později se ještě podíváme na novinku společnosti Finlux určenou pro náročnější majitele větších „obytňáků“.

Za 5.990 Kč dostanete 48 cm (19″) úhlopříčky s kompletním tunerovým osazením, včetně podpory automatického přelaďování u DVB-S2 (Skylink FastScan). V ceně dostanete adaptér do autozapalovače (12/24 V), externí zdroj (230 V) s pevnou šňůrou dlouhou asi 150 cm a vnější aktivní anténu s magnetem (kraťounký a pevný prut), jejíž kabel má asi 250 cm. I s ní jsme televizor vyzkoušeli, a to jak ve vnitřních, tak ve venkovních podmínkách.

Tip redakce: Jaká je aktuální nabídka malých televizorů zjistíte u našeho partnera Alza.

Vybíráte malou TV na cesty? I jednoduché přijímače výrazně zdražily

Televizor má české, potažmo slovenské menu, ale pokud chcete něco vysloveně lokalizovaného, tady to nenajdete. Lokalizace se dá označit za spíše částečnou a vidíte to už při instalace k níž se dostaneme záhy.

Pro televizor tak říkajíc na cesty je asi více než v jiné kategorii důležitá multimediální kompatibilita. Zejména v okamžiku, kdy si pořizujete přijímač bez napojení na internet a HbbTV. I na to se zaměříme, ostatně rozhraní USB 2.0 jsou tu hned dvě.

Instalace snadná a na jedné obrazovce

Instalace je typickou ukázkou zprovoznění malého televizoru nebo set-top boxu. Na jedné obrazovce je vám nabídnuto vše základní, včetně případného napájení antény, která je zde ovšem aktivní (ta dodaná), takže je tu volba zapnuto.

Ladění na DVB-T2 je hodně dlouhé a důkladné, někdo by mohl říci, hodně že pomalé a měl by určitě pravdu. Tohle „převoznému“ přijímači trochu nesluší, nicméně bylo zřejmé, že při napojení dodávané antény půjde také o signál, citlivost byla, subjektivně vzato, utlumena jak při příjmu venku (mimo chalupu), tak uvnitř (dřevostavba). Po napojení kvalitní externí antény se následně vše skokově vylepšilo o čemž také ještě bude zmínka.

Na lokalizační problémy vedle instalace narazíte i při řazení stanic. V menu Kanál jsme totiž narazili na položku „Programme Edit“…

Stanici zde můžete přeskočit nebo vymazat (bohužel bez potvrzujícího dotazu, ale drobné chybky jsou i jinde) a také přesunout. Dělá se to jednoduše, ale vždy pouze po jednom kanálu.

Dobré ovládání, výborně umístěné tlačítko EPG

V menu nastavení byste mohli mít vážné výhrady k řazení položek, protože na prvním místě je Kanál. U běžného televizoru by to samozřejmě bylo špatně, tady jsme ale u televizoru „mobilního“ a při častém cestování volbu budete potřebovat určitě hojněji. A dá se předpokládat, že i častěji než obvyklý Obraz.

V nabídce se dá i kolovat a pohybujete se v ní tradičně šipkovými tlačítky, OK, Menu a Exit. OK také v tuneru vyvolává seznam naladěných stanic a je to prakticky okamžité.

Dálkový ovladač je kupodivu plnoformátový, a to je značné překvapení! Najdete na něm tlačítka, která pomalu ani neupotřebíte, narazíte ale také na výtečně umístěné EPG, stranou odsunuté ztlumení zvuku a důraz je kladen i na vstupy a výstupy (Input) jejichž tlačítko je hned u kurzorového kříže. Přes něj jdete také do multimédií.

Jak vidíte, lokalizace je poněkud nedotažená. EPG ale nabíhá okamžitě.

Rychlá programová nabídka, ale…

EPG je tu v cuku letu, a to u „chytrého“ televizoru prakticky neuvidíte. Zvuk zjevně nemá šanci se přerušit a platí to i při odchodu. Jak vidíte ze snímku, náhledové okénko tu není, obraz běží na pozadí, takže ho vidíte pouze po okrajích. K vybranému pořadu se v horní části objevuje delší popis, podrobnější získáte na tlačítku Info a ukazuje se na skutečně celou obrazovku.

Na rozdíl od mnoha jiných přijímačů této třídy se po EPG můžete volně pohybovat, přejetí na novou stanici nevyvolá odezvu v tuneru. K dispozici máte pořady pro šest kanálů vždy ve stylu vertikálního výpisu pro jednu stanici na nějakých šest hodin dopředu. Jiný režim tu nebyl.

Jednotlivé druhy multimédií se přehrávají zvlášť (vedle obvyklých je tu i zbytečný Text), náhled je pouze ikonový a celek působí prostě, někdy až zbytečně komplikovaně (spouštění souboru do náhledu).

Jednoduchý správce, vysoká kompatibilita (většinou)

Ta je naprosto excelentní u muziky, kde přehrajete nejen obvyklé formáty jako MP3 či WAV, ale také FLAC a dokonce i FLAC HD různých druhů, a to je něco, co dnes často nezvládnou ani nesrovnatelně dražší televizory!

Do multimédií vstoupíte přes tlačítko Input, správce souborů je jednoduchý, například fotka se nespouští přes OK, jak je zvykem, ale nejprve se ukáže do náhledu, který je třeba malinkatým tlačítkem Play zvětšit a už jen samo tlačítko se velmi špatně hledá.

Náhled na soubory je pouze ikonový (viz snímek), pohyb po výpisu byl někdy trochu zvláštní, což možná souvisí i s tím, že „dálku“ je třeba zaměřit přesněji. Kolovat se nedá.

Tlačítko Input pro přepnutí vstupů a výstupů, včetně USB a multimédií.

Vraťme se ale k formátové kompatibilitě. Velmi dobrá je i u fotografií, kde se kupodivu přehrálo i BMP a PNG, ale kde také na druhou stranu život komplikoval automatický náhled snímku při pohybu po výpisu. Nepříjemné bylo i to, že po stisku tlačítka na obrazovce „Next“, tedy Další, při otevření nějaké fotografie, televizor nepřešel na další snímek v pořadí, ale vypisoval buď stále dokola ten samý, jindy si zvolil nějaký druhý a koloval mezi nimi.

Co se týče videa, to je na tom hůře. Například externí titulky televizor přehraje, ale znakovou sadu nezvolíte a font je příliš drobný. Televizor zvládl čistý MPEG-4, XviD, H.264 i MOV, neporadil si ale například s DivX 5 a MKV (L4.1) i když jiné MKV přehrál.

Po zmáčknutí tlačítka Info…

Jaký je? Rychlý, ale některé věci by ukázal až delší provoz

Televizor rozhodně není z nejlevnějších, a to i na dnešní dobu. Na druhou stranu pokud ho poměřujeme situací specifického segmentu TV napájených 12/24 V, cena odpovídá, protože tu jsme s hladinou výše. Opticum TVL0041 Travel nicméně tyje z toho, že moc konkurence nemá (vzhledem k velikosti) a stačí se podívat na náš přehled malých televizorů nejen do karavanu. xxx https://www.televizniweb.cz/2022/04/male-televizory-nejen-do-karavanu-nekdy-az-vyrazne-zdrazeni-i-jednoduchych-prijimacu/

Je zřejmé, že v tomto segmentu je zapotřebí přemýšlet spíše o fyzických rozměrech panelu než o ceně. Tady jsme u nejmenšího běžného rozměru televizoru na cesty, zbytek jsou už v podstatě mobilní (příruční) přijímače zabudované třeba do přehrávače DVD, nebo provedené à la tablet.

Venku Opticum, v autorových dosti obtížných příjmových podmínkách kousek za Prahou (odraz od kopce či signál většinou ze dvou dalších slabých vysílačů), naladil pouze síť České televize na kanálu 26 a patřičné rozhlasové stanice.

Na tu samou dodanou aktivní anténu uvnitř dřevostavby televizor ještě přidal Multiplex 23 (mj. Nova) a v okamžiku napojení na externí anténu s kvalitním odrušením (mobilní sítě) pak ještě Multiplex 22 (Prima, atd.), což u autora znamená běžný „ladicí stav“.

Ovládání na zadní straně, anténa a oba napáječe.

Opticum TVL0041 Travel 19 je pro dané účely sice vyhovující, jasně ale chybí síťový vypínač, i když tady zřejmě bude zásuvka po ruce, a také vypnutí obrazu, což by na druhé straně vedlo ke značnému snížení spotřeby a dovolilo tudíž radostněji 🙂 poslouchat rádia. Po přepnutí na rozhlasovou stanici se sice objeví šetřič obrazovky (nápis „Audio only“), ale to příjem energie moc neovlivní.

Počítejte také sice s celkově standardním zpracováním přijímače (čekali bychom ovšem vyšší úroveň a kvalitnější materiály), ale je dobré vědět, že u zapůjčeného kusu špatně držel horní plastový rámeček obrazovky, který tak může za jízdy vibrovat a vzhledem k použití ve voze či karavanu bychom se měli mít na pozoru. V tomto ohledu se určitě vyplatí objednat, hned vybalit a případně vrátit i když je zřejmé, že může jít pouze o problém kusu. Za pozornost v tomto ohledu stojí i nepříliš bytelné úchyty VESA na zadní straně, které příliš důvěry nebudí. To je už ale na zvážení každého z vás.

P. S. Obraz a zvuk zde nemá smysl řešit.

Hodnocení

  • PRO: velmi rychlé reakce, včetně zobrazování EPG či seznamu stanic, dobré ovládání, plnohodnotný dálkový ovladač, parádní přehrávání muziky z USB
  • PROTI: bez tlačítka úplného vypnutí, nedá se vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, krátké zatmění obrazovky a vypnutí zvuku při vyskočení z menu v části Kanál a Antena.