Léto je za rohem, karavany a obytné vozy jsou už jistě naleštěné a připravené a vedle televizoru by se mohl hodit i přijímač analogového a digitálně šířeného rozhlasu, který nemusí být stále v zásuvce a dá se přenést na jiné místo nejen ve voze. Snad vám při případném výběru pomůže náš přehled ve kterém najdete kolem 70 „rádií na baterky“.

Když se kdysi řeklo, „seš na baterky“ neznamenalo to nic hezkého. Říkalo se také, že „baterky jsou baterky“ (pochopitelně pejorativně) a faktem je, že mnozí z nás si ještě pamatují, jak nespolehlivé svého času byly a jak nevyrovnaná byla jejich kvalita i u těch zcela nových.

TIP redakce: Pokud vybíráte přenosné DAB rádio, můžete ho koupit výhodně zde.

Současný stav je někde jinde. Baterky vám už prakticky nevytečou (možná s výjimkou těch nejlevnějších) a mnozí se snad dokonce i poučili a jiné než kvalitní kovové nekupují, což je jen dobře. (Varta je stejně nejlepší…)

Tohle se týká jedné části rozhlasových přijímačů.

Ta druhá je napájena akumulátorem, většinou lithium iontovým, který se často dobíjí prostřednictvím adaptéru k mobilnímu telefonu, který už tudíž nebývá součástí dodávky přístroje. Takové modely jsou – z hlediska napájení – samozřejmě nejlepší. Když vám odejde dobíječka, jednoduše ji nahradíte, což v případě těch klasických s kulatým konektorem neplatí nemluvě o tom, že na tzv. univerzální příliš velké spolehnutí není, což si autor článku před nedávnem ověřil na vlastní pěst.

V českém DAB+ vysílá už 54 rádií Nově také Kiss a Country rádio

Dnes se v našem přehledu před letní sezónou, která se snad už trochu přiblíží „starému normálu“ (doufejme), podíváme na přenosné rozhlasové přijímače s nezávislým napájením. A vezmeme to hezky z gruntu bez ohledu na cenu, přenosnost, apod. Nicméně v tabulce najdete pouze přijímače u kterých bylo uvedeno, že jsou přenosné a nepůjde tedy typicky o přijímače stolní. A protože je tento segment hodně obsáhlý, nebude také kladen důraz na komplexnost, nýbrž zejména jen na zastoupení jednotlivých jejich druhů a značek.

Pár modelů tudíž záměrně opomineme, ostatně už tak jich v tabulce, která je ke stažení – jako obvykle – na konci článku, najdete kolem sedmdesáti!

ČTĚTE TAKÉ:

Jak vypadá současná situace

Nabídka je přebohatá, což je z naší tabulky dobře vidět. Důležité je, že si vyberete jak co do ceny, tak co do vlastností a v přehledu dokonce najdete i přenosná rádia s příjmem z internetu. Neméně skvělé je i to, že pokud chcete, můžete si zároveň vybrat takový přijímač, který bude kombinací s Bluetooth reproduktorem (důraz na kvalitu zvuku) a tudíž ho využijete i pro poslech muziky s vaším mobilem. Právě kombinace takovýchto funkcí bude při chytrém nákupu u přenosných přijímačů jednou z nejpřínosnějších vlastností.

A jak vypadá trh?

Cenově je situace dnes dosti rozkolísaná, veďte v patrnosti doprodávání starých zásob ze skladu a problémy s dopravou nových, takže například přijímač Gogen DAB 500 BT najdete někde ještě za 999 Kč, jinde už ale za 1.199 Kč. Podobně je na tom třeba Nedis RDDB5100BK, kde je rozdíl ještě o stovku vyšší, či Opticum TON3 DAB+. Ceny tak pouze z důvodu násobně vyšší náročnosti na dopravu (Evropa se stále nedokáže poučit) mohou kolísat i o 15 či 20 %.

Mimochodem na ještě výraznější rozptyl narazíte u JBL Tuner 2, který se prodává od 2.300 do 2.900 Kč! Tohle je pro dnešní situaci signifikantní!

Opticum AX Sound Path Lite+ (1.390 Kč) – bohatě vybavený přenosný přijímač s 99 paměťovými pozicemi pro každý z tunerů a příjmem i z internetu.

Přijímačů příliš mnoho nezlevnilo, pokud ano, šlo většinou vysloveně o pár korun. O asi deset procent zlevnil Gogen DAB 300 N nebo také Nedis 110BK. Výrazněji zlevnil Maxxo PB01, který šel z 899 Kč dokonce až na 699 Kč, obvykle ale někam kolem 759 Kč, a také Albrecht DR 750 (1.990 Kč, nyní 1.500 Kč). Tohle je ale spíše výjimečné.

Trochu zdražil Gogen DAB 500 BT, který šel (zpravidla) z 999 Kč až někam na 1.100 Kč anebo ještě výše, výrazněji pak TechniSat Viola 2 S (z 990 Kč na 1.199 Kč) a například také Ferguson Regent P1 (z 1.699 Kč na 1.990 Kč) a Sangean DPR-65 (z 1590 Kč na 1890 Kč)

Ukončen byl prodej Maximum F7 Stereo DAB+, dále například Dual DAB 14 či přijímače Gogen DAB 1471 BT. Ke konci se blíží i prodej Technaxx MusicMan BT-X29, který jsme našli v jediném obchodě a který tudíž v tabulce také chybí.

Nejlevnějším přenosným přijímačem digitálního rozhlasu na českém trhu je stále Silvercrest Rádio DAB+ SDR 15, který zakoupíte za dnes neuvěřitelných 599 Kč!

Nutno je ještě uvést, že i když například Philips TAR3505 baterie má, v přehledu ho neuvádíme, protože jsou pouze záložní a na tohle si rozhodně dejte pozor (zálohují paměť, včetně času a datumu). Nezapomeňte také, že autor v drtivé většině případů pracuje pouze s údaji obchodu, potažmo výrobce (pokud výrobek netestoval) a že data často nejdou ověřit z dalšího zdroje, čímž je typicky u prodejce míněn výrobce a nikoli další prodejce. Pokud byl mezi parametry rozdíl, vždy dáváme přednost údajům originálním, tj. od výrobce.

Klasicky postavený přenosný přijímač s DAB a VKV a třiceti pozicemi pro uložení stanic. Vypadá „trvanlivě…“

Jak číst tabulku

Údaje v připojené tabulce ke stažení pocházejí, jako obvykle, z webu výrobce, případně prodejce. To pokud to nešlo jinak.

„Tunery a předvolby“ – zde jde především o počet paměťových pozic pro uložení stanic v rámci jednotlivých tunerů. Ne, vždy se je ale podařilo s určitostí dohledat, někdy je udáváno například jen „20“ z čehož není jasné, zda je to pouze pro VKV nebo pro DAB nebo pro oba tunery dohromady.

„Displej“ – tady je toho ještě méně zejména u druhu displeje (nespolehlivé údaje), používána je zkratka „č. b.“ značící jakýkoli dvoubarevný displej.

„Zesilovač“ – výkon je někdy udáván v RMS (více zde), takže si ho můžete mezi sebou srovnat.

Philips AZB500 (1.720 Kč) je klasicky provedený přenosný radiomagnetofon s CD. Rozhodně má svůj styl, bohužel zapůjčit tyto věci na vyzkoušení se v podstatě nedá.

„Napájení; doba provozu (repro)“ – přijímače jsou napájeny externím zdrojem, který se většinou dodává v ceně. Pokud byla, při napájení bateriemi či akumulátorem, uvedena doba provozu, najdete ji zde. Mělo by jít o provoz s reproduktorem, výdrž se může poměrně výrazně prodloužit v okamžiku, kdy použijete sluchátka.

„Vstupy/výstupy“ – jako obvykle připomínáme, že stereo nemusí jít do sluchátkového výstupu, pokud je přijímač dobíjen přes nějakou formu rozhraní USB, je to tu uvedeno. Pamatujte, že v tomto okamžiku nemusí být v ceně síťový zdroj.

„Rozměry (švh), hmotnost“ – ne vše musí sedět, některé údaje nešlo slušně ověřit. U hmotnosti byla snaha uvádět ji i s bateriemi, pokud je přístroj má.

„Poznámka“ – charakteristika přijímače a další údaje, které se podařilo zjistit.

Tesla DAB65 má ověřený příjem digitálního rozhlasu DAB a přijde na 1.250 Kč. Mimochodem přiměřená cena v současné situaci. A opět pro vás máme test…

Přehled přijímačů s DAB/DAB+ pracujících na baterie (k 28. dubnu 2022)

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 28. 4. Pokud máte s nějakým nerecenzovaným přijímačem vlastní zkušenosti, budeme rádi když nám – a dalším čtenářům – dáte vědět v diskusi pod článkem.

Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, jejich odkaz na proklik však naleznete v tabulce typu XLSX.

Ke stažení (PDF): tabulka – DAB na baterky

Ke stažení (XLSX): tabulka – DAB na baterky

Štítky