Minulý rok jsme se podívali na nejmenší model s licenčním systémem WebOS. Nyní tu naopak máme model nejrozměrnější. A máme slíbenu zápůjčku i na dlouhodobý test, takže můžeme zjistit, jak se chová v dvouměsíčním provozu. Už teď je ale zřejmé, že si Sencor s té,to operačním systémem od LG rozumí…

Když se objevily první zprávy o tom, že značka LG začala licencovat svůj operační systém pro televizory, nedalo se v úspěch moc věřit. A zdravá skepse byla na místě! Toto je třetí televizor s WebOS jiné značky než LG, který má autor k dispozici a směle přiznává, že se mýlil. Skepse sice byla na místě, ale kvalita a zejména poměr cena/výkon, se jak u Sencoru, tak u Telesystemu ukázaly být na výši!

Konkrétně u Sencor SLE 65US800 výrobce udává, že… „Systém běží na čtyřjádrovém procesoru ARM Cortex…“

Doplňme, že grafikou je Mali G31, že tu je dnes obvyklé kompletní tunerové osazení (u satelitu i Skylink FastScan) a jsou tu i dva ovladače stejně, jako u níže uvedených konkrétních modelů dalších značek.

Zapůjčený televizor se 165 cm úhlopříčky (65 palců) přijde na 14.999 Kč, což je vysloveně láce, má spoustu aplikací (v podstatě se vyrovná Samsungu) a hodně lesklá LCD obrazovka pracuje s rozlišením Ultra HD (4K), což je naprosto obvyklé. Co do práce s obsahem HDR (co je to) je tu základní HDR10, což je opět v této kategorii naprosto běžné. Potěší také Wi-Fi využívající frekvence 2,4 i 5 GHz.

Tip redakce: Další televizory s úhlopříčkou 165 cm (65 palců) najdete u našeho partnera Alza.

Tolik stručný úvod a pojďme dál!

Menu nastavení můžete na základní úrovni změnit, což je ojedinělé a vynikající! Zcela nahoru byla přesunuta „všechna nastavení“, pod nimi vidíte zcela novou funkci – vypnutí obrazovky a ponechání pouze zvuku. Ta na nulté úrovni menu jinak chybí.

Svižná instalace, jednoduché řazení kanálů a hlavně: upravitelná část nabídky

Instalaci zmiňovat nebudeme, najdete ji u testu Telesystem TS50 4K WEBS, což je další model s licenčním WebOS, nebo u sesterského modelu Sencor SLE 43US800. Zmínit je ale třeba upravitelnou nabídku menu nastavení na základní (nulté) úrovni (vymazání položky a změna jejího pořadí) obsahující výběr podle výrobce nejpotřebnějších a nejčastěji používaných funkcí. Naštěstí jde „nejpotřebnější“ funkce doplnit třeba o vypnutí obrazovky a ponechání zvuku, což dělá televizor velmi vhodným pro poslech rozhlasových kanálů, ať už na DVB nebo přes aplikace jako je Lepší.TV či SledovaniTV.

O tom se konkurenci může jen zdát!

Řazení kanálů (fyzické, nebo přes oblíbené položky) uděláte v menu nastavení a volbě „Kanály“. Stanici můžete přesunout na novou pozici (šipky), či rovnou zadat číslo na kterém ji chcete mít. Vždy jde ale pouze o jednu, což je škoda.

A ještě důležitá drobnost: po instalaci má televizor zapnutý tzv. rychlý start, což znamená, zvýšenou spotřebu v pohotovostním režimu, takže pokud chcete šetřit energií…

Detail obou ovladačů, které k televizoru obdržíte (více viz úvodní fotogalerie).

Většinou výborné ovládání, dva ovladače na výběr

Ovládání je stejné, jako například u Sencor SLE 43US800 a i zde v ceně dostanete dva dálkové ovladače a kam se hrabe LG od něhož WebOS pochází!

Autor dal přednost tomu klasickému, protože ten tzv. magický má léta letoucí jednu zásadní nevýhodu, kterou LG neřeší. Totiž samovolné zapínání kurzoru jak se mu zachce. „Myšový“ kurzor navíc nejde vypnout a zapnout manuálně, což by vše vyřešilo. Sencor to udělal stejně jako Telesystem a jednoduše dodal ovladače dva, což je jen dobře! Každý majitel se tak zařídí podle svého, navíc záloha ovladače se u současných televizorů, které na svém těle už nemají prakticky nic, opravdu hodí!

O upravitelné nabídce už byla řeč, upravitelné je také domovské menu (Home), takže ikony můžete přesouvat i mazat, ale moc na to nespoléhejte, protože ty na placených místech vymazat jít nemusí. Počítejte také s tím, že OK vám seznam naladěných kanálů nenabídne (supluje chybějící Info) a k tomu je určeno speciální tlačítko List. Na zobrazení seznamu si také budete muset chvíli počkat (kolem 5 s).

Jak vidíte, EPG nabízí malý obrazový náhled a informace o pořadech se ukáží pro sedm stanic. Podrobnější informace o pak vidíte vpravo. Zde zadáte i upozornění na pořad.

Pomalejší EPG, ale dokonce s probuzením televizoru!

Programová nabídka se většinou objevuje s drobným zvukovým výpadkem, někdy ale překvapila a nebyl vůbec žádný. Po EPG se můžete volně pohybovat, přejetí na nový kanál negeneruje změnu v tuneru.

V případě zadání upozornění na pořad se televizor probudil z pohotovostního režimu, a to abyste dnes pohledali! S výjimkou jisté pomalosti při náběhu a ukončování (asi pět sekund) k programové nabídce námitky mít nelze. Nicméně letitý problém WebOS, tedy jistá pomalost se projevuje i zde. I když to není nic tragického zejména vzhledem k ceně televizoru!

„Červené tlačítko“ HbbTV bylo k dispozici hned po instalaci a není tedy třeba hledat volbu v menu a povolovat ho. V případě ČT pořad správně navazoval po změně kvality (zkoušeno až do Full HD), což je dosti důležité, protože pořady stále nabíhaly do zanedbatelného rozlišení „SD, nula, nula, nic“. Proč to ČT řeší takto netušíme, nově zavedená volba Auto zde jako standardní použita nebyla.

U pořadů FTV Prima bylo HbbTV zkoušeno jen velmi krátce, reklam je tu tolik, že vysílání je už v podstatě běžným způsobem nesledovatelné. Výborně hybridní vysílání fungovalo u Seznam.cz TV, kde také správně navazovalo po změně kvality. Alespoň u několika zkoušených pořadů.

Co se týče stanic Skupiny Nova, nenaladila se žádná s funkčním HbbTV, televizor byl ale méně citlivý na signál (subjektivně vzato).

Domovská nabídka s aplikacemi obsahuje vstup do nastavení TV zcela vpravo, což není nic proti ničemu, protože ho máte na samostatném tlačítku, což je výborné (stále se bavíme o standardním ovladači). Ikony ale i zde můžete přesouvat a mazat.

Celá řada aplikací, použit byl WebOS 5.0

Po zapnutí televizor vždy automaticky naběhne na živý televizní kanál, což by upravit chtělo, protože dnes už řada lidí nejen že nemá klasický anténní svod, ale ani na nic jiného než na IPTV nekouká. A pokud mezi ně patříte a televizor v tomto okamžiku vypnete, je vám to houby platné. Po zapnutí nejste ani na pořadu, ani v použité službě a máte jen možnost nechat si po zapnutí televizoru vyvolat domovskou nabídku (viz Všechna nastavení, Obecné, Nastavení domovské stránky). Tohle je jediná možnost, kterou jsme našli, která proces nepatrně urychlí. Volba ale nepracovala příliš spolehlivě a určitě by bylo lepší nastavit televizor tak, aby se spouštěl v naposledy použitém režimu.

Pro ty, kteří tohle potřebují, je tak jedinou cestou nahodit svou oblíbenou aplikaci na takové místo na liště domovské nabídky (Home), z níž se jim bude IPTV spouštět nejpohodlněji.

Aplikace ke kterým máme přístup jsme vyzkoušeli důkladně, podstatně více než u operačních systémů, resp. platforem, které s námi více spolupracují, takže je máme často k dispozici (s LG se už roky velmi špatně komunikuje, v podstatě vůbec). Sencor je pochopitelně něco jiného a jak vidíte, máme tu dokonce i zápůjčku na dlouhodobý test, takže můžete vidět, jak se daná platforma chová v běžném provozu po nějaké dva měsíce. A to má zase jinou vypovídací schopnost než běžný krátkodobý test.

Sencor u tohoto televizoru udává, citujeme…, „Nechybí světové aplikace Netflix, Amazon Prime video, Youtube ani české O2 TV, Skylink CZ, Televize Seznam, SledovaniTV, Pohádky, Lepší.TV…“

Ty lokální jsme vyzkoušeli, návdavkem HBO Max a samozřejmě třeba i Youtube; bez potíží i když aplikace měla někdy snahu zapnout si probuzení po LAN (pozor – zvýšená spotřeba v pohotovosti).

Tady je už upravená domovská nabídka autora článku. Samotné úpravy nejsou dělány příliš intuitivně a bylo třeba se s nimi trochu poprat.

Všechny aplikace, včetně těch, které byly na liště domovské nabídky a vypadaly jako předinstalované, byly po spuštění odkázány do knihovny ze které se automaticky nainstalovaly, což není nic proti ničemu. Přihlašování k nějaké knihovně nebylo zapotřebí.

HBO Max, Youtube, Lepší.TV pracovaly jako obvykle, tedy bez nějakých viditelných potíží. Skylink Live TV měl problémy s ukončením (ukončit se vůbec nedal) a tudíž bylo zapotřebí z něj vystoupit tak, že jste buď spustili další aplikaci, nebo si na liště domovské nabídky našli ikonu živého TV vysílání.

Filmbox+: Připojení bylo snadné a stačilo se přihlásit na počítači a následně v menu zadat aktivaci televizoru, což je u nové verze aplikace pravidlem. Ta se provedla přes zadání kódu zobrazeného na TV a vše klaplo rychle a bez problémů. Zajímavé bylo, že například seriál Bonanza, který je v originále v poměru stran 4:3 byl automaticky zobrazován jako 14:9, což může někomu vadit. Nová aplikace nicméně správně zachovala rozkoukaný pořad z předposlední instalace a také šlo jednoduše pracovat s oblíbenými položkami. Potíž při krátkém zkoušení nebyla ani s navazováním na pozici při přerušení sledování.

Voyo: nově navázaná spolupráce se Skupinou Nova ukázala značně změněné uživatelské rozhraní (cyhstáme speciální článek) i podstatně více obsahu než dříve. Aplikace měla jisté problémy s navazováním při prerušení a někdy v příslušné sekci zůstaly staré pořady. Ovladatelnost ale byla na dobré úrovni, výtečné je členění v základní nabídce do řady sekcí, včetně filmy, seriály, děti, atd.

Zrcadlení obrazovky z mobilu přes Smart View (Samsung S20).

Zrcadlení obrazovky z mobilu se zde odehrává přes Wi-Fi Miracast a bylo zkoušeno se třemi telefony s různými verzemi o. s.: Samsung S20 (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6.0) a TCL Plex (Android 10). V případě Sony napojení neproběhlo i když televizor mobil viděl a vydal zprávu se souhlasem či nesouhlasem s připojením. Nikdy se však zařízení zcela nepropojila a dlužno říci, že Miracast je zde certifikovaný. Problém ale zřejmě byl ve verzi Androidu.

Jinak bylo napojení snadné, kvalita přenosu obrazu mírně proměnlivá, nicméně odpovídající nějakým 75 (TCL), 90% (Samsung) zdroje.

Výhodou tohoto levného televizoru je i obousměrné Bluetooth, a to nejenže v této cenové relaci moc často neuvidíte, ale k mání někdy není ani při více než dvakrát vyšší ceně!

Tady byla situace při napojování výše uvedených telefonů jiná a všechny šly bez sebemenších potíží využít, takže jste si z TV udělali Bluetooth reproduktor.

Výborně!

Opačný směr (zvuk na externí repro) jsme vyzkoušeli s výtečným Sencor Sirius SSS 6400N (více informací zde). I zde to klaplo bez problémů. Televizor pak v tomto případě nabízí pouze režim typu „buď vnitřní repro nebo vnější“. Hraje tak buď reprosystém televizoru nebo externí Bluetooth reproduktor (nebo zvuková lišta, pokud by takto byla napojena).

Výpis multimediálních souborů, resp. jejich filtrace.

Výtečná multimédia i ve 4K

Správce souborů nedovoluje zobrazit všechna multimédia na jeden zátah, ale vždy jen video a fotografie nebo hudbu. Na druhou stranu má to, skoro nikdo nemá, totiž výpis souborů do seznamu, který je pro mnohé přehlednější než výpis ikonový.

U fotografií přehrajete JPG a PNG, což někdy může chvíli trvat. BMP se sice v náhledu ukázalo, ale mapku televizor zobrazit nedokázal.

U videa překvapí – i při nízké ceně televizoru – výborné zobrazování velmi kvalitních snímků s rozlišením Full HD (okolo 22 Mb/s), potěší i kompatibilita s H.264 a HEVC,a to i ve 4K. A co je ještě lepší, je tu i kompatibilita s čistým MPEG-4, XviD a dokonce i DivX 5 a to tento televizor s WebOS řadí mezi jeden z mála systémů na trhu, které ho přehrají, a dokonce i s titulky, a to i ze serveru. Titulky jsou navíc bohatě nastavitelné, jak co do znakové sady, tak co do úpravy samotného písma. Tohle skutečně jen tak neuvidíte!

U obsahu s HDR10 televizor oznámil kompatibilní soubor a jak je v poslední době zvykem, detaily na ztmavené scéně jsou podávány (pro oko autora) příliš jemně a nevýrazně, na scéně přesvětlené je to už lepší a výraznější.

Vynikající je přehrávání muziky, které pracuje jak v běžných formátech WAV, MP3, WMA, tak ve FLAC a dokonce i ve FLAC HD. Při kvalitních nahrávkách pak také ze sebe audio systém televizoru vydá maximum, což bylo vidět i u zkušebních videí s Dolby Atmos, které sice nepřehraje, ale zvládne je alespoň v Dolby Digital Plus.

Multimédia jsou skutečně výborná a to, co tento televizor zvládne (zřejmě vlastnost WebOS, ale těžko říci), skutečně zvládne jen málo konkurence.

Informace o pořadu vyvoláte přes OK a z nabídky šipkou vlevo jdete na seznam naladěných stanic, šipkou vpravo a dalším OK vyvoláte podrobnější informace o pořadu a vysílání.

Hodnocení? Za ty peníze je výborný!

Přesně tak. Hodnocení se vždy snažíme udělat s ohledem na cenu a zejména na poměr cena/výkon, cena/výbava, a podobně. Tady tomu nebude jinak.

Jsme u televizoru s úhlopříčkou 165 cm a cenou pod 15.000 Kč. Kdyby autor psal krátkou recenzi na svou digirevue, má tam otázku, „Co můžete očekávat?“ Tady je to přesně v té poloze, takže…

Špičkový obraz a resamplování tu rozhodně není, ale úroveň obého ceně nejen že odpovídá, ale je i notný kus nad ní, což bylo vidět jak u běžného televizního vysílání na DVB-T2 (kanály jako Nova, CNN Prima Nes či ČT), tak u služeb IPTV/VoD. Tohle je rozhodně výborná zpráva a také při velikosti 165 cm i překvapení!

Televizor je pochopitelně pro ty, kteří nejsou na obraz a zvuk nijak nároční a vyžadují co největší televizor s co nejnižší cenou. Rozhodně však překvapí resamplování z nízkých rozlišení a datových toků, které je někdy až překvapivě dobré nejen na danou cenu. Klasika jménem „pustím do toho lepší signál, dostanu výrazně lepší odezvu“ platí i zde (obraz i zvuk), ale v míře nižší než bychom u takto levného přijímače čekali.

Tohle je jedna část problému.

Tou druhou a dnes podstatnější je operační systém, stabilita a rychlost běhu televizoru. Tohle rozhoduje pomalu nejvíce, protože co je vám platný špičkový obraz a zvuk, když TV jednou chodí a podruhé odmítá spolupracovat.

Tady máme ještě lepší zprávu! Stabilita operačního systému WebOS byla excelentní stejně, jako jeho implementace! Aplikační kompatibilita na tom byla podobně nemluvě o tom, že televizor jel spolehlivě i když pravda někdy pomaleji. Právě rychlost běhu některých funkcí je to, co ve skutečnosti „zaplatíte“. Tady se ale pochopitelně není čemu divit.

Pro vaši představu jsme něco málo (cca, stopkami v mobilu) změřili…

  • Zapnutí TV (běžné): kolem 5 s,
  • zapnutí TV (povoleno tzv. zrychlené, tj. s vyšší spotřebou v pohotovosti): kolem 4 s,
  • vyvolání seznamu naladěných stanic (tlačítko List): kolem 5 s (nejčastěji),
  • vyvolání EPG: většinou 5-6 s (ukončení se zdálo být nepatrně rychlejší),
  • vyvolání domovské nabídky (Home): prakticky okamžité.

Jak vidíte, zapnutí televizoru bylo vždy hodně rychlé, volba „běžné“ tedy nejspíše nefunguje a tzv. zrychlené zapnutí zůstává vždy k dispozici. To je asi jediné vysvětlení takto nízkého času. Bohužel spotřeba se v tomto okamžiku neudává, nárůst ale bývá procentuálně vysoký, nicméně celkově to není žádná katastrofa. Pokud tedy má televizor ohlašovanou spotřebu v pohotovostním režimu 0,3 W (hodně málo!), nárůst při zrychleném zapnutí byl šel nejspíše někam na jeden, jeden a půl wattu. Horší je, že aplikace jako Youtube toho využívají a zapínají televizor po síti podle svého. Třeba ve tři ráno…

Pokud nejste přehnaně nároční na obraz a zvuk (i tak je v kategorii nadstandardní) a hledáte hodně rozměrný a opravdu levný televizor se spoustou lokálních či dobře lokalizovaných aplikací, určitě na tento Sencor nezapomeňte. V krátkodobém testu potěšil stabilním chodem, rozumným obrazem a také dobře sladěným operačním systémem u něhož se však musíte připravit na někdy pomalejší chod. Vzhledem k ceně to ale skutečně není nic překvapivého a zásadního a proto to televizoru také nevytýkáme. Zkrátka: patří to k cenovce!

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, stabilní a výborně implementovaný systém, dva ovladače (!), spousta aplikací pro naše podmínky, samostatné tlačítko menu nastavení, upravitelná nabídka (domovská i menu nastavení), výtečná formátová kompatibilita u multimédií, při nastaveném upozornění v EPG se TV probudí z pohotovosti, zrcadlení přes Wi-Fi Miracast
  • PROTI: na DVB-T2 subjektivně vzato méně citlivý přijímací člen

Televizor SENCOR SLE 65US800 můžete teď hned koupit na Alza.cz, stačí kliknout zde.