Když se řekne streamovací platforma, většině z nás se vybaví Netflix, HBO nebo Disney+. Těchto služeb ale existuje mnohem více. Proto jsme pro vás připravili seznam těch menších, abyste si mohli být jistí, že vám žádná zajímavá služba neuniká.

Zkusme se vrátit deset patnáct let zpátky v čase. Internetové pirátství bylo při sledování kinematografie běžnou praxí. Nejčastější výmluva, jež jej měla ospravedlnit byla – ilegální přístup volíme proto, že neexistuje legální cesta. Tato situace se od té doby poměrně radikálně změnila, pirátství je sice stále přítomné, avšak mnoho lidí raději řeší sledování filmů a seriály legální cestou a podpoří tak tvůrce. V posledních pěti letech můžeme sledovat trend vzniku nových (většinou menších) streamovacích služeb. Ty se nejčastěji zaměřují na užší okruh obsahu, respektive diváků.

Aerovod

Chcete si užívat festivalové a artové filmy? Pak je platforma Aerovod přesně pro vás. Podle svých provozovatelů nabízí platforma filmové lahůdky, které prošly diváckým testem velkého plátna pražských kin Aero, Světozor a Bio Oko, Univerzitního kina Scala v Brně a Bio Central v Hradci Králové.
Nabídka kopíruje dramaturgii zmíněných kin. Najdeme v ní české filmy napříč spektrem (kromě těch nevíce komerčních), celou řadu evropských filmů, většinou se jedná o festivalové šampiony, a také americké nezávislé projekty.

Filmy lze získat třemi způsoby – koupí jedné projekce daného filmu přímo na stránkách Aerovodu, dražší variantou je potom přímo koupení kopie filmu pro domácí potřeby. Třetí možnost potom nabízí měsíční předplatné.

DAFILMS

Platforma DAFILMS je svým způsobem podobná Aerovodu. Stojí za ní mezinárodní festivalová síť Doc Alliance jejímž členem je mimo jiné také tuzemský festival Ji.hlava. Svým obsahem se primárně zaměřuje na dokumentární a experimentální film evropské provenience. Důraz klade na výrazné autorské osobnosti, společensky významná témata a esteticky ojedinělá zpracování.

Podobně jako Aerovod pracuje DAFILMS s možností zaplacení zhlédnutí/stažení konkrétních titulů i s předplatným, které umožňuje za měsíční poplatek neomezený přístup k obsahu.

Dramox

Jeden z nejmladších projektů v našem seznamu vstoupil na trh během první vlny Covidu-19, jedná se ale o shodu okolností, protože vlastní vize je mnohem starší. Hlavním úkolem Dramoxu je přinést zájemcům záznamy divadelních představení, tedy obsah, který byl do té doby spíše okrajový. V současnosti jsou v rámci Dramoxu k vidění představení z více než 140 domácích i zahraničních divadel. K vidění jsou tak legendární hry z Dejvického divadla, Vosto5 nebo Divadla Petra Bezruče. Ze zahraničních scén je k vidění Norský národní balet nebo britské divadlo Theatre Nation.

Služba je k dispozici za předplatné ve výši 299 Kč. Prvních 7 dní je „na ochutnání“ zdarma.

EDISONLINE

Pokud máte rádi artový evropský film a nemůžete navštěvovat zahraniční festivaly tak často, jak byste rádi, je EDISONLINE přesně pro vás. Nabízí to nejlepší ze současné evropské produkce, stejně jako léty prověřené klasiky včetně kultovních děl Ingmara Bergmana. Za službou stojí provozovatel placeného televizního kanálu Film Europe Ivan Hronec.

Platební model má EDISONLINE založený na konkrétních prémiových filmech, ke kterým získá divák přístup do širší videotéky. Systém tak připomíná kupování lístků do klasického kina. Celá videotéka (bez prémiových filmů) je k dispozici v rámci předplatného za 155 Kč měsíčně, respektive 1 150 ročně. Platforma sází i na to, že lístek na konkrétní prémiový film je možné věnovat někomu jako dárek.

Mall TV

Internetová streamovací platforma, která spoléhá na vlastní obsah. Ten je svým formátem přizpůsobený médiu – většinou kratší díly seriálů a pořadů se stopáží maximálně 20 minut. V minulosti získala Mall TV prestižní ocenění za seriál #martyisdead o internetové šikaně. V současnosti jsou hlavními hvězdami Luděk Staně, youtuber Mikýř, Adam Gebrian, Jiří Padevěd nebo kuchařka Koko. Samostatnou kapitolou nabídky Mall TV je potom vysílání pomalé televize Slow TV.

Mall Tv má většinu obsahu dostupnou zdarma. Prémiový obsah, dříve dostupné díly, a především odstranění reklam zájemci získají v rámci prémiového předplatného za 129 Kč měsíčně.

Mírplay

Divadlo mír patří svou koncepcí k průkopníkům v mnoha směrech. Během covidové pandemie a uzavření divadel se podařilo týmu kolem Alberta Čuby přejít na YouTube a další streamovací platformy. Vlastní projekt MírPlay je dalším krokem. Fanoušci mohou díky němu své oblíbené divadlo podpořit přímo, a nikoliv pouze prostřednictvím reklamy na jiných platformách. Na oplátku nabízí bonusový obsah a také přístup k novým skečům dříve než ostatní.

Cena předplatného je 90 Kč (tedy necelé dvě kávy) za měsíc nebo 900 Kč za rok.

Stream.cz

Videoplatforma přímo napojená na největší tuzemský internetový portál patří k těm nejúspěšnějším. Obsah Streamu si prošel několika obdobími. V minulosti zde byly uváděny úspěšné autorské internetové seriály, a to jak komediální (Štafl, Autobazar Monte Karlo, Lajna) tak dramatické (Pěstírna, Semestr). V současnosti přešel Stream k modelu přebírání a vysílání obsahu z jiných platforem a z vlastních pořadů zůstalo pouze několik posledních mohykánů, kteří mají shodně nižší produkční rozpočet.

Stream má podobně jako Mall TV svůj obsah zadarmo, prémiové členství za 29 korun měsíčně pak přináší odstranění reklamy.

Starmax

Online videotéka s širokou nabídkou titulů ze zahraniční i domácí provenience. Skladba programu napovídá, že služba cílí na široké spektrum publika – nabízí vše od pohádek, přes dokumenty a rodiné filmy až po horory a akční filmy.

Cena za službu Go, která je dostupná z více zařízení je 90 Kč měsíčně.