Jak jsme vás už informovali, Samsung letos upravil své aplikace na novou verzi operačního systému Tizen, resp. na nové platformy TV 2022, rychleji než jindy. Na místo dříve odhadovaného června, jsou (budou) k dispozici už tento měsíc. A budou i nové…

Vedle ukrajinské veřejnoprávní televize Ukraine Public Broadcasting Company, zkráceně UA:PBC, která je celosvětově dostupná pro televizory s o. s. Android TV a zejména pro HbbTV, což má daleko širší zásah, jsou tu i dvě nové aplikace. První je ukrajinská internetová televize (IPTV) Sweet.TV, která je – jako placená služba – k mání pro ukrajinskou komunitu v Česku. Nabízí jak lineární televizní kanály, tak nelineární obsah podobně, jako některé tuzemské IPTV.

Uvažujete o koupi letošního modelu televizoru Samsung? Tady si můžete vybrat.

„Aplikaci jsme plánovali delší dobu pro Ukrajince, kteří dlouhodobě žijí a pracují v České republice,“ říká Michal Forejt, ředitel divize spotřební elektroniky ve společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. Tento týden by měla být Sweet TV propagovaná na navigační liště televizorů Samsung, dostupná je od televizorů 2015 výše.

Češi vyvinuli HbbTV pro Ukrajinu UA:PBC lze nyní sledovat po celém světě

Druhou a ještě důležitější aplikací je volná zpravodajská stanice UA Pershyy (UA Peršij, také Ukrajinská první), které byla spuštěna minulý týden a je – kupodivu – k dispozici dokonce i v Rusku. Má ještě dvě výhody: její blokace je prý prakticky nemožná a je dostupná na televizorech Samsung už od roku 2017.

„Aplikaci UA: Pershyy (foto výše) připravili čeští vývojáři ze společnosti Hybrid Company za podpory společnosti Kaltura a Mediawork za rekordně krátký čas. Stanice vysílá v ukrajinštině a je k dispozici zdarma, bez nutnosti registrace a bez omezení ve více než 175 zemích světa,“ říká Michal Forejt a dodává: „Mohou si ji naladit jak váleční uprchlíci z Ukrajiny, tak například diváci v Rusku, aby měli přístup k necenzurovanému zpravodajství…“