Máme tu nové Voyo, které se už ovšem o předěl pokoušelo několikrát. A po pravdě řečeno, nikdy to nevyšlo i když jeden čas k tomu mělo hodně blízko. Před nedávnem, ale prodělalo radikální řez, dočkalo se nových pořadů, včetně populární „Ordinace“, a zcela nově nyní upravilo i uživatelské prostředí v PC. Změn je více než dost!

Voyo s „Ordinací“ jsme prověřovali zejména na „televizní aplikaci“, konkrétně na televizoru Sencor SLE 65US800 s WebOS (recenze zde…). Vyzkoušeli jsme ho ale také na počítači ve webovém prostředí (Firefox, Windows 10, vše plně aktualizováno), na mobilu Samsung S20FE (Android 12) a na unikátním tabletu TCL NTXpaper 10S (Android 11, test).

Ordinace zabojuje s Netflixem. Od zítřka ji diváci uvidí jen na placeném Voyo

Už úvodem si řekněme, že na všech zkoušených platformách byly aplikace stabilní a v tomto ohledu vykazovaly bezproblémový chod (tablet plus mobil – zkoušeno jen krátce). Ovladatelnost se ovšem lišila, což je pochopitelné, protože uživatelské prostředí nemůže být všude zcela totožné. V tomto článku se soustředíme zejména na webovou a televizní aplikaci pro operační systém WebOS. Ten dnes nepoužívá pouze LG, ale licencuje ho i dalším výrobcům.

Voyo necílí na mladé Jde nám hlavně o rodiny, říká Daniel Grunt

A než se dostaneme k meritu věci, ještě poznámka na poslední chvíli: krátce před zveřejněním testu se hodně měnilo uživatelské rozhraní u webové aplikace. Ta pro TV s WebOS zůstávala (jak se zdálo) stejná. Nicméně změny u přístupu přes PC byly zásadní a na první pohled – a po krátkém osahání – rozhodně k lepšímu. Fotogalerie jsou už z nové verze.

Pár poznámek

  • Od klasických VoD (Video on Demand – on-line videotéky) se Voyo liší tím, že má živé vysílání a najdete ho na posledním pruhu zcela na spodu nebo v hlavním menu („TV živě“).
  • Většina pořadů je dabovaných, někdy jsou tu v originální podobě s titulky. Hodně překvapí zejména „Ordinace“ a titulky pro neslyšící. Tohle snad nikde jinde neuvidíte!
  • Ta čeština… Místo českého slova „řada“ používá Voyo anglický paskvil jménem „série“. Přitom často pracuje se slovem „díl“. Nechtělo by to sjednotit do skutečné češtiny?
  • V některých věcech bylo uživatelské prostředí ve webovém prohlížeči a v televizoru (aplikace pro WebOS) zbytečně odlišné. Na TV je přitom místa dost, takže některé vychytávky by obrazovka určitě snesla. Třeba náhledy…
  • Když přistupujete k obsahu pro dospělé (18+), Voyo po vás chce nejen uživatelský PIN, ale i zadání vašeho věku, což může být – kupodivu – cokoli, co vyhovuje. To je samozřejmě nesmyslné a zbytečné, protože můžete zadat i jiný, než který máte v systému. PIN by tak byl určitě dostačující a navíc by si obsluha ušetřila cvakání na malé klávesnici na obrazovce.
  • Při automatickém pokračování posledního dílu jedné seriálové řady na první díl té další, nebývalo vidět, kde se nacházíte. Zobrazovalo se totiž jen oznámení „1. díl“ bez doplnění o jakou řadu jde.
  • Jakmile jsme u seriálu Poldark přehráli poslední dostupný díl, zmizel ze sekce pokračovat v přehrávání. A tudíž nevidíte, kde jste skončili. Tohle se nám stalo i jednoho dalšího, takže jde zřejmě o vlastnost.
  • U seriálu nelze přeskočit úvod, při automatickém pokračování v přehrávání dalšího dílu titulky dojíždějí až do konce, což ovšem není vada, nýbrž vlastnost.
  • Ve webovém prostředí poměrně často docházelo k samovolnému odhlášení z aplikace. U TV s WebOS k němu nedošlo nikdy.
  • Při přehrávání seriálového dílu jsme se tlačítkem přeskoku po kapitolách nedostali na díl předchozí, což je občas zapotřebí. Pokud na aktuální díl najedete v sekci „Pokračovat ve sledování“ (web i TV) rovnou se spustí jeho přehrávání.
  • Obě aplikace spolehlivě přecházely mezi jednotlivými díly i u starých seriálů jako Pojišťovna štěstí (to byly doby…).

Uživatelské prostředí – web a aplikace pro televizor

V případě webu ho vidíte ve fotogalerii výše a povšimněte si, že na rozdíl od řady konkurentů nabízí hned na základní úrovni nejen pro většinu národa důležité dělení na Seriály a Filmy, ale také dodatečné filtrovací volby, jako Novinky, Sport, Děti (pod Více) či Pořady; myšleny jsou „další pořady“, jako tzv. reality show. Tohle je rozhodně ukázkové a podobné členění (liší se jen mírně) najdete i v aplikaci na televizoru Sencor (fotogalerie je níže).

V sekci Novinky jsou – ve stylu samostatných vodorovných pruhů (lišt) à la Android TV například „Nejnovější filmy“, „Nejnovější seriály a pořady“ (škoda, že to není odlišeno) a najdete tu také například „Děti“ (trochu se to dubluje) či „Oblíbené na Voyo“. Nezapomnělo se však ani na pruh „Připravujeme“, což se také trochu dubluje s hlavní nabídkou, ale vůbec to nevadí, protože tohle je hodně důležité.

Voyo necílí na mladé Jde nám hlavně o rodiny, říká Daniel Grunt

Pokud dojedete na konec lišty, nečeká vás – většinou – nic dalšího, jako třeba výpis na celou obrazovku tak, jak to mělo svého času výborně uděláno HBO GO. A protože tu není kolování, musíte se zase hezky „procvakat“ na začátek. U některých (web) pak najdete nově zavedenou ikonu „Více“, která otevře celoobrazovkový náhled s možností filtrace (snímek v úvodní fotogalerii), což je občas vidět i v aplikaci pro TV s WebOS. Každý pruh si také v daném náhledu pamatuje pozici, při najetí na konkrétní pořad se objeví zvětšený náhled (bohužel pouze web), čemuž lze jen zatleskat.

Po poslední inovaci pruhy ve webovém prohlížeči tu a tam doplnila výše zmiňovaná ikona „Více“, která – doufejme – bude postupně k mání všude.

Skoro vše výše uvedené se týká, jak webu, tak aplikace pro WebOS. Nicméně v ní se vám žádný náhled po najetí na ikonu pořadu neobjeví, což je samozřejmě značná škoda. Jinak jste i zde informování o jazykovém, případně titulkovém doprovodu a zatímco ho ale na webu vidíte hned v úvodu, u aplikace je třeba jít do samostatné položky, což vidíte ve fotogalerii výše. V podstatě ale jde o další zbytečnou odlišnost, protože na obrazovce je místa dost a dost a mohlo to být tudíž uděláno stejně. Je to určitě škoda a sjednocení by se hodilo.

Při přehrávání pořadu můžete u obou přístupů skákat po časové liště, u počítače s myší samozřejmě není problém najít si to „vaše“ místo, u aplikace skočíte o minutu nebo třeba o pět. Tohle je příjemně operativní, ale pod minutu to kupodivu nejde ani přes šipku rychloposuvu, a to někomu může oprávněně vadit. Tady by chtělo zachovat skok po časové ose a přetáčení udělat s náhledem scény tak, abyste se skutečně dostali tam, kam chcete. Takto to má udělána řada konkurence a je to velmi pohodlné.

Tradiční chybou skoro u všech VoD, které autor viděl je to, že položka „Související“ (zde také „Podobné“) u daného pořadu nezahrnuje navazující díly daného cyklu (nebo jsou zasuté) a nyní nemluvíme o seriálu, nýbrž o filmech typu Underworld či Divergence. A to ještě není řeč o tom, že by se vám takovéto věcičky měly nabídnout v kontextu, tedy v pořadí jak jdou jednotlivé snímky daného cyklu za sebou a jak je tudíž máte správně sledovat. V tomhle je bohužel Voyo stejné, jako třeba Netflix a ten je v tomto ohledu často hodně neschopný.

Nicméně celkově vzato je prostředí, jak na webu, tak v aplikaci pro LG WebOS děláno výborně i když jak sami vidíte, pár vylepšení by se našlo, a to zejména u aplikace pro TV s WebOS. Přimlouvali bychom se především za náhled pořadu, lepší přetáčení a také vylepšené filtry a oznámení o jazykovém doprovodu.

Někdy zajímavé chyby

Řazení dílů v seriálu bylo často opačné než by být mělo (od konce, tedy od aktuálního dílu), a to je nejen unikátní, ale vede to i k zajímavým chybám. Například jsme začali sledovat seriál Chlap (mimochodem proč hlavní představitel nemluví slovensky?) a na prvním místě byl pátý díl z něhož se spouštěla ukázka. To jsme pochopitelně nechtěli a proto jsme přešli na díl první, který byl opět na konci celé řady. Nicméně ukázkové přehrávání pátého dílu startující automaticky se překvapivě zapsalo do části „Pokračovat ve sledování“ (pravda, bylo tam trochu déle) a první díl se, ani po nějakých 30minutách, naopak nezapsal. Dokonce v příslušné sekci nebyl ani po sledování čtvrtého dílu!

Voyo má podobně zvláštní chyby i jinde. Například se nabídl seriál Národní házená a u něj „Přehrát“. Po odmáčknutí tlačítka nás čekalo překvapení. Začal se přehrávat nikoli první, nýbrž třetí, právě aktuální, díl. Kuriosní také bylo, že u seriálu Chlap bylo vše seřazeno od posledního k prvnímu dílu, u seriálu Národní házená to – pro změnu – bylo správně, tj. od prvního k poslednímu. V každém případě si ale seriály můžete seřadit sami, protože možnost tu následně naštěstí je.

Voyo – spárování aplikace u nového televizoru přes mobil.

Výrazně vylepšený obsah

Obsahově se Voyo hodně vylepšilo a najdete tu řadu kvalitních domácích snímků i seriálů na čemž Voyo v podstatě stojí. Jsou tu ale i překvapivé věci ze zahraničí, které u velkých služeb nejspíše nenajdete. Pokud třeba chcete vidět současného ukrajinského presidenta v akci, podívejte se na seriál „Sluha národa“.

Výborné a řadu věcí vysvětlující!

(P. S.: Pokud by se vám nezamlouval, vydržte pls alespoň do předání presidentské funkce. Autor vysoce doporučuje… :). Polovina pátého dílu…)

Tzv. velké snímky pár dnů po premiéře tu pochopitelně nejsou a těžko někdy budou. Bohužel také u webového přístupu (po poslední inovaci) zmizelo výborně udělané filtrování, které zahrnovalo i datum vzniku snímku. Tohle by chtělo obnovit a dát jako součást vyhledávání, a to i u aplikace pro TV. Tohle totiž drtivé většině VoD nepochopitelně chybí.

Obecně vzato má Voyo mezery má především v zahraničních seriálech a seriály jako takové jsou dnes vlastně nejsledovanější záležitost. V době zkoušení nebyl k dispozici jediný z žánru sci-fi a zejména historických tu byly celé tři i když by se vlastně mělo spíše říci „historických“, protože podivná První republika, rozhodně historickým seriálem není a má s žánrem společného jen málo.

Naopak značné množství je kriminálek a detektivek (rozdělení je poněkud vágní) a mezi seriály najdete i tzv. rodinné, či romantické. U seriálů má Voyo vůbec značné rezervy, především v provedení. Pokud si nedáte pozor, Purpurové řeky začínají prvním dílem druhé řady, atd., atd.

Jak vidíte, Voyo se hodně změnilo a i když ještě má nějakou tu cestu před sebou, jde o naprosto jinou službu než kdysi.