Evropská rozhlasová unie (EBU) hlásá zásadu, že veřejnoprávní vysílatelé, rozhlas i televize, by měli být zastoupeni na všech existujících platformách. To se plně uplatnilo během letošního vysílání pěvecké soutěže Eurovize, která považuje 66. ročník za online úspěch. Celkem byla videa na čtyřech sociálních sítí (TikTok, Instagram, Facebook a Twitter) zhlédnuta více než 284 milionkrát během hlavní týdenní události.

I tradiční vysílání na 34 trzích, kde se provádí měření sledovanosti, dosáhlo 161 miliónů diváků, z toho na jedné třetině z nich sledovanost v daném čase přesáhla 50 % v čele se severskými zeměmi. Dalšími trhy, kde vidělo Velké finále více než 50 % z celkového počtu televizních diváků, byly Arménie, vlámsky mluvící Belgie, Dánsko, Estonsko, Řecko, Litva, Nizozemsko, Španělsko a Spojené království.

A ani nově vznikající a perspektivní technologie 5G Broadcast nezůstala stranou. Bylo to poprvé v dlouhé historii soutěže Velké ceny Eurovize (Eurovision Song Contest, ESC), kdy signál vysílání 5G přenášel událost živě a ve vysoké kvalitě z míst ve čtyřech evropských městech současně. Prozatím mohla tyto přenosy vidět pouze vybraná skupina uživatelů s chytrými telefony s podporou 5G Broadcast v Paříži, Stuttgartu, Turíně a Vídni. Cílem je to změnit a pomocí těchto přenosů demonstrovat hodnotu, kterou by tato technologie mohla přinést médiím a milionům diváků. Psali jsme:

EBU vysílá Eurovizi v 5G Týká se to Itálie, Francie, Rakouska a Německa

5G Broadcast je další distribuční technologie, která může přidat hodnotu v řadě případů – jedním z nich je přístup k živému obsahu pro masové publikum na cestách s možností přijímat volně šířený obsah i bez SIM karty, kdy není třeba se přihlašovat ke službám třetích stran (mobilních operátorů) a způsobem, který přináší zvýšení efektivity distribuční infrastruktury.

Pro účely zkoušek 5G Broadcast soutěže Eurovize (ESC) v roce 2022 se EBU a její členové SWR (Stuttgart), ORS Group (Vídeň), France Télévisions (Paříž) a RAI (Turín) spojili se službami Eurovize pro přenos signálu ze soutěže, společně s firmami Ateme (kódování a streamování), Rohde & Schwarz (vysílače) a Qualcomm s prototypem mobilních telefonů kompatibilních s 5G Broadcast podle následujícího schématu:

Vybraná skupina uživatelů s kompatibilními telefony ve 4 městech byla schopna přijímat signál 5G  Broadcast z letošní Ceny Eurovize živě.

EBU prosazuje standardizaci 5G pozemního vysílání na bázi LTE v 3GPP od jeho raných fází, kdy byly požadavky  veřejnoprávních médií zahrnuty do 3GPP Release 14. Standardizační aktivity nyní vedly k prvním mobilním zařízením implementujícím sadu funkcí 3GPP Release 16, jako je kompatibilita přenosové infrastruktury DTT HPHT (High Tower High Power) a bezplatný příjem bez SIM karty.

Angažovanost EBU přináší jejím členům příležitost prozkoumat, jak mohou technologie založené na 5G nabídnout nové možnosti poskytování vysoce kvalitního vysílání přes mobilní sítě (LTLP). S technologií 5G Broadcast to může zahrnovat potenciál pro celou vysílací komunitu a tak využít sílu a odolnost její vysílací infrastruktury, distribuci multimediálních služeb do mobilních zařízení a automobilových platforem nebo možnost provozovat odolné sítě v době krize pro nouzová varování.

I když Česká televize poskytuje své dva programy ČT 24 HD a ČT Sport HD pro testy 5G Broadcast Českých Radiokomunikací, jak jsme o tom již dříve psali, tak se testů ESC v rámci EBU zjevně nezúčastnila, jak nám na dotaz sdělili z EBU. Popularita soutěže Eurovize se u nás stejně nedá srovnávat se severskými zeměmi, ani s ostatní třetinou dalších zemí s podílem 50% sledovanosti. Navíc prototypy přijímačů Qualcomm u nás také nejsou k dispozici, a tak si na divácké vyhodnocení kvality budeme muset ještě počkat.

Zdroj: TZ EBU: https://www.ebu.ch/news/2022/05/   a https://tech.ebu.ch/news/2022/05/