Zvyšující se vstupní náklady a stále stejná výše koncesionářského poplatku, která se nezměnila od roku 2008, přiměla Českou televizi k razantním škrtům.

Za oběť úsporám má od ledna příštího roku padnout i program ČT 3 určený starším divákům a fanouškům televizního archivu. Na dnešní tiskové konferenci to oznámil generální ředitel ČT Petr Dvořák. Rozpočet ČT přiškrtí o 910 milionů Kč a mimo jiné omezí tvorbu, především sportovní pořady, a zruší 50, a v horizontu dvou let dalších 200, pracovních míst. Omezení by se mělo dotknout především studia Ostrava.

Letošní rozpočet schválený Radou ČT má hodnotu 7,17 mld. Kč, meziroční nárůst činil 235 mil. Kč. Vedení ČT předpokládá, že na koncesionářských poplatcích v letošním roce vybere 5,69 miliard a tzv. podnikatelská činnost má přinést 901,5 mil. Kč. Téměř miliardu korun z rozpočtu by pak ředitel ČT rád ušetřil v letech 2023, 2024 v rámci výše zmiňovaných kroků.

Sado máma bavila český internet. Česká televize raději název pořadu upravila

Primárním zdrojem příjmů ČT jsou koncesionářské poplatky, ale jejich výše je dlouhodobě neměnná. Aby měl poplatek reálnou hodnotu stanovenou v roce 2008 musel by mít prý v současnosti hodnotu 209 Kč. Podle vedení ČT však dnes chybí ke zvyšování poplatků politická vůle. Řešit ho měla novela zákona o ČT, kterou však současná vláda odsunula na později a primárně chce řešit změnu způsobu volby Rady ČT a Rady ČRo.