Zdaleka nejbohatší a nejobsazenější diskusní panel o digitalizaci rozhlasového vysílání a rozhlasovém trhu v České republice za svoji sedmnáctiletou historii bude mít letošní odborná konference DIGIMEDIA 2022.

Ve středu 1. června 2022 se v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách sejdou zástupci veřejnoprávního Českého rozhlasu, komerčních rádií, Asociace provozovatelů soukromého vysílání (APSV), operátorů digitálních rozhlasových sítí DAB+ i analogových FM vysílačů a regulátora trhu, Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ). Diskutovat budou především o zavádění pozemního digitálního rozhlasového vysílání ve standardu DAB+, ale také o možnostech využití nového standardu 5G Broadcast pro mobilní příjem rádií bez nutnosti čerpat na mobilu nebo tabletu mobilní data, o měření poslechovosti rádií a rozvoji stávajících a vzniku nových sítí DAB+.

Rozhlasový blok konference DIGIMEDIA 2022 přijde na řadu jako třetí a poslední. Zahájí ho technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka prezentací rozvoje veřejnoprávní digitální sítě ČRo DAB+, která zatím jako jediná má celoplošné pokrytí. Zároveň zahájila dokrývání problematických oblastí a do konce roku by rozhlas měl spustit dalších osm vysílačů a dokrývačů. Všechny mají pro ČRo provozovat České Radiokomunikace (CRA), které v diskusi zastoupí ředitel sekce regulace a právního oddělení Marcel Procházka. CRA vedle veřejnoprávní sítě ČRo DAB+ provozují i vlastní multiplex CRA DAB+ pro komerční rádia a budou jedním z adeptů na účast v tendru ČTÚ o celoplošné a regionální sítě DAB+.

Kdo dokáže porazit Netflix? A co čeká TV po roce 2030? Odpoví DIGIMEDIA 2022

Jaký je pohled komerčních rádií na digitalizaci?

Jak to vypadá s přípravami tohoto tendru, a hlavně kdy by se mohl uskutečnit, v panelové diskusi prozradí vedoucí odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač. Debaty se zúčastní prakticky všichni zájemci o plánované sítě DAB+, vedle CRA i společnosti RTIcz, kterou zastoupí výkonný ředitel Roman Kropáček, Teleko digital, za níž promluví Tomáš Řapek, Joe Media zastoupená Miroslavem Pýchou a Digital Broadcasting s výkonným ředitelem Jakubem Juhasem. Plánované sítě DAB+ budou určené pro šíření soukromých rádií, a i ta budou mít na DIGIMEDII 2022 silné zastoupení: generálního ředitele Rádia Impuls a prezidenta APSV Jiřího Hrabáka, jednatele Media Marketing Services (MMS) Daniela Sedláčka a generálního ředitele Radio United Martina Hrocha.

Řada velkých komerčních rádií odmítá představu DAB+ jako nástupce analogového vysílání v FM pásmu a přímo odmítá vypínání analogových vysílačů. Stane se tedy z DAB+ další distribuční cesta vedle analogového vysílání a internetového streamování? A jakou roli sehraje nástup standardu 5G Broadcast? Má v České republice šanci další digitální standard DRM, který se chystají testovat CRA? A není čas přejít od deníčkového průzkumu poslechovosti k nějakému přesnějšímu měření? To vše zazní již 1. června na konferenci DIGIMEDIA 2022, která se v dalších dvou blocích bude věnovat televiznímu vysílání a streamovacím službám. Podrobný program a registrační formulář pro účastníky naleznete zde.

Anomálie nebo české specifikum? Konference DIGIMEDIA 2022 o osudu DVB-T2

Televizníweb.cz je mediálním partnerem této akce a přinese z ní aktuální zpravodajství.

Fm photo created by freepik – www.freepik.com