AKTUALIZOVÁNO: Je tu další, tentokráte výrazně rozměrnější televizor na cesty s napájením 12V. Je „smart“ a nabízí hodně žádané aplikace jako Lepší.TV, Skylink Live TV a nové Voyo.

 

AKTUALIZOVÁNO: opravena tabulka parametrů.

Televizor s rozlišením Full HD a úhlopříčkou 81 cm přijde na 10.999 Kč a je určen do prostornějších karavanů a obytných vozů i když se pochopitelně všude nevejde. Finlux má ale v nabídce další menší modely a některé jsme také vyzkoušeli. Jako například Finlux 24-FHMF-5770.

Současná novinka Finlux 32FFMG5760 má přepracované menu, včetně domovské nabídky, kompletní tunerové osazení (plus FastScan), multimediální přehrávač s udávanou bohatou kompatibilitou a nechybí ani HbbTV a zmiňované aplikace, včetně tří druhů Youtube. Výhodou je dvoupásmová Wi-Fi pracující i na 5 GHz, přístup přes DLNA server a doplňková výbava v podobě Wi-Fi Miracast, Intel WiDi a Bluetooth.

I na to se podíváme.

Další televizory na cesty….

Příjem pozemního DVB-T2 je ověřen certifikátem CRA, pokud chcete televizor umístit do karavanu, bude třeba přikoupit napájecí adaptér pro 12 V (300 Kč), pokud to nechcete řešit jinak. Zdroj z 230 V je externí à la notebook (na druhé straně má speciální konektor) a jeho napájecí kabel není poměrně tenká spotřebně elektronická klasika, nýbrž bytelná záležitost s počítačovým trojkolíkem i když v té menší verzi. Pokud budete TV napájet takto, vedení nebude snadné.

Nijak jednoduchá instalace, pohodlné, byť pomalé řazení kanálů

Montáž centrálního podstavce je snadná, Finlux pro něj dodává – jak má zvykem – podkladové gumy zvlášť, což je v tomto případě pochopitelné; jsme u 12 V a TV do karavanu, takže se bude nejspíše zavěšovat. Mimochodem po stranách panelu jsou vidět i otvory pro případnou jinou variantu podstavce (nožičky) i když ty v ceně nedostanete a bylo by to i zbytečné.

Základní smontování máte během chvilky, ale dostat se do dálkového ovladače (kvůli bateriím) byl velký problém a kdeže jsou doby, kdy jsme jednoduše oddělali šroubek. Kryt baterií samozřejmě v tomto případě zajištěný být musí, to je evidentní, nicméně takto (musíte stlačit tvrdou plastovou západku a o špendlíku to není) je to o nervy.

Instalace se liší od klasického televizoru už jenom tím, že máte možnost vybrat si mezi dvěma obrazovými režimy (standardní/dynamický), což je zde asi na místě, a vidět také bylo, že si Finlux zatím nerozumí s meshovým Wi-Fi směrovačem (routerem) Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde), který je ovšem výborný a tohle o něm není!

Namísto jediného, nabídl totiž výběr ze šesti sítí/bodů a navíc nepracovalo připojení přes tlačítko WPS, a to ani tehdy, když byla meshová jednotka vzdálena půl metru. Televizor nemá konektor RJ-45, ale nakonec se ho povedlo připojit manuálním zadáním hesla přes softwarovou klávesnici na níž jsou bohužel některé znaky hodně nevýrazné.

Zajímavé bylo v tomto okamžiku chování aplikací v domovské nabídce. Bez připojení k internetu se nabídl seznam pouze zahraničních, ty domácí zůstaly ukryty v jiné části menu. Po připojení k internetu se v základní nabídce objevilo i několik lokálních aplikací, jakoby si televizor stáhl seznam pro danou lokaci.

Co se týče řazení naladěných kanálů, je jen velmi jednoduché. Vyberete si v menu „Přesunout na pozici“ a zadáte nové číslo stanice. Využít ale můžete i oblíbené položky a kanál jde také přidat do nabídky „Moje TV“, a to je ta největší výhoda! Tohle bohužel někdy neumějí ani velké značky.

Většinou pohodlné ovládání, stanice vyvoláte přes OK

Samostatné tlačítko menu nastavení chybí, vše jede přes domovskou nabídku (domeček, Home), což vidíte v úvodní fotogalerii. Je v ní i správný (dodaný) dálkový ovladač a pro srovnání i ten, který je inzerovaný na stránkách prodejce.

Ovládání Home je velmi dobré a částečně se dá i upravit. Někdy zlobí problematické umístění položek, jindy nedotažená snaha po částečném kolování, což se týká i správce souborů v multimédiích, kde ovšem bylo kolování úplné a chování daleko lepší než v obdobné nabídce u většiny televizorů masové značky.

Menu nastavení je rozhodně řešeno velmi zajímavě. Nejdůležitější nabídky vám vyskakují přímo nad příslušnou lištou, což vidíte na snímcích. Následně buď vyjedete rovnou do nich a změníte si příslušnou položku, nebo zůstanete na ikoně v základní nabídce a po jejím odmáčknutí se dostanete do podrobnějšího textového menu. Tohle je vymyšleno výborně!

Dálkový ovladač je v plné délce a působí poněkud honosně. Na rozdíl od toho, který je na stránkách Atos Elektro, vidíte v fotogalerii i ten skutečně dodaný, který nemá dvě programovatelná tlačítka, ale pouze jedno. Mimochodem je škoda, že barevná teletextová tlačítka nejsou zcela dole, což by umožňovalo lepší nahmátnutí poslepu. Je to však o tom, co se používá častěji a tady jde zřejmě opět o nějaký majoritní trh, který spíše preferuje nahrávání a multimédia.

Ovládání se zdá být nyní propracovanější a dotaženější než dříve, zvyknout si musíte zejména umístění některých položek (především seznam všech aplikací) a také na někdy nestandardní chování nabídky na tlačítku vstupů a výstupů, což je ovšem chyba. Tady se totiž jednou vstup automaticky přepnul na další, jindy se při prvním zmáčknutí nabídka pouze zobrazila a chvíli čekala na další pokyn, což je samozřejmě správnější.

Základní EPG, výborné aplikace i slušné HbbTV

Programovou nabídku vyvoláte přes tlačítko s „G“, u Finluxu zřejmě dělají nějací vtipálci, ale tohle značka už nějakou dobu drží. To, co jsme chtěli říci je to, že obvyklý grafický symbol EPG (nebo alespoň nápis Guide) tu nenajdete.

EPG je rychlé a zobrazuje o pořadu základní informace. Ty podrobnější vyvoláte po stlačení OK, není to ale žádná hitparáda, jak můžete vidět z fotogalerie výše (poslední snímek).

EPG má dva náhledy: klasický se zobrazením více pořadů pro více stanic na časové ose, druhým je dvousloupečný výpis „aktuální a následující“ pořad, opět vždy pro více stanic. Přepnutí mezi náhledy je velmi snadné a nemusíte vyjíždět na první kanál v seznamu. Stačí totiž kdykoli zmáčknout Back (Zpět).

HbbTV nebylo třeba nikde povolovat, na kanálech ČT a Novy pracovalo bez potíží. Na přehrávání navazovalo také typicky po změně kvality. Krátce byla rovněž zkoušena například televize Seznam (HbbTV bez problémů funkční) a rovněž i Óčko. Zde jsou ovšem některé aplikace HbbTV dělány natolik podivně, že těžko rozhodnout zda byly nefunkční díky televizoru nebo díky nim (spíše to druhé, potíže máme i na jiných přijímačích). Někdy tak zlobilo přehrávání (černá obrazovka, čas přehrávání ale běžel), jindy ovládání a aplikace buď nereagovala, nebo dělala nesmyslné věci.

Zprovoznění aplikace Voyo bylo přes zjednodušené přihlášení zcela snadné. Podobně svižně to klaplo i u Skylink Live TV, kde je to skvěle a jednoduše řešeno přes QR kód. Ani v tomto případě televizoru meshová Wi-Fi nevadila.

Z IPTV/VoD ke kterým máme přístup u Finluxu najdete Skylink Live CZ (vše OK, včetně přetáčení, fungovalo i správné ukončení aplikace, které někdy zlobí) a také Lepší.TV, která byla rovněž bez problémů, až na nefunkční HBO Max; speciální aplikace, kterou nyní služba vyžaduje, totiž na tomto televizoru není. Vyzkoušet jsme také chtěli SledovaniTV a Filmbox+, které jsou vidět na webových stránkách prodejce. Ani jednu aplikaci jsme však nenašli. I tak je nabídka na této platformě slušná, protože je tu navíc i nové Voyo. Ostatně Skylink Live TV je stále hodně žádaná a Lepší.TV je nejlépe ovladatelná internetová televize (IPTV) na našem trhu.

Díky nové spolupráci jsme mohli vyzkoušet i Voyo. Aktivace přes kód na obrazovce televizoru byla velmi jednoduchá a Finluxu ani zde meshová Wi-Fi, kterou neumí správně rozpoznat, nevadila. Aplikace během přehrávání prvního dílu novinky jménem Iveta pracovala bezproblémově, vysílací kvalita ovlivnit nejde, zapnout šly pouze titulky.

Youtube pracovalo také, pozor ale na instalaci televizoru, kde bylo – v základu – povoleno samovolné zapnutí přes Wi-Fi, což by vám mohlo způsobit problémy, zvláště v malém prostoru na cestách. Nemluvě o tom, že to sebou nese výrazně zvýšenou spotřebu v pohotovostním režimu.

V seznamu aplikací jsou také Youtube Music a Youtube Kids. Ta druhá ovšem vyžadovala přihlášení, jinak nepracovala, což je nějaká novinka.

Samsung S20 FE se k Finluxu připojil přes Wi-Fi Miracast a obrazovku sdílel zcela bezproblémově.

Zrcadlení jsme vyzkoušeli se Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (F8331, Android 6) a TCL Plex (Android 10). Jak vidíte, máme tu tři mobily i tři různé verze operačního systému Android, což je nejspíše důležitější.

Všechny se připojily a pracovaly, byť TCL Flex po delším čase trochu méně spolehlivě, protože vypadl tu obraz, tu zvuk. Sony jako jediný ze zmiňovaných přístrojů používá certifikovaný Wi-Fi Miracast, přes který se propojení provádí. Kvalita obrazu se v obou případech blížila zdroji, takže velmi slušné!

Televizor má zabudováno i Bluetooth, ne vždy ale fungovalo. Navíc je tu pouze jednosměrné, tj. pokud byste si chtěli zvuk vylepšit přes nějaký Bluetooth reproduktor či reprosystém, tady to nepůjde a nikde v televizoru jsme možnost párování nenašli. Přehrávání zvuku z druhého směru, tedy z mobilu na TV fungovalo, nicméně pouze se Samsung S20 (Android 12) a Sony (Android 6). Sony navíc hrál o poznání lépe! TCL Plex pak zařízení nenašel.

Multimédia jsou dostupná buď přes USB nebo i z média dostupného na lokální síti. Kompatibilita je slušná, nikoli špičková a jde hlavně o absenci DivX.

Vyspělá multimédia, ale…

Do multimédií vstoupíte zajímavě. Zdánlivě totiž nejsou ani na tlačítku vstupů a výstupů (Zdroje), ani v domovské nabídce. Jenže pak se ukáže, že ta síťová (LAN a DLNA) naleznete na podivně pojmenované položce „Sdílení audia a videa“ v části Zdroje, kterou bychom čekali spíše pro zrcadlení obrazovky z mobilu a přenos přes Bluetooth.

Jestliže do televizoru zasunete kompatibilní USB médium, tzn. se souborovým systémem FAT32 nebo NTFS, po chvíli se objeví právě u této položky, resp. před ní. Trochu zvláštní přístup, ale je to jen o zvyku. Nicméně přejmenování „Sdílení audia a videa“ na něco smysluplnějšího by se hodilo.

Správce souborů je stejný jak pro síťové médium, tak pro USB a nabídne ikonový náhled pouze ve dvou řádcích; do úspornějšího výpisu se přepnout nedá, dlouhá jména kolují. Vypsat si můžete buď všechna multimédia nebo jednotlivá podle jejich typu. Řazení seznamu je vždy podle názvu souboru, a to buď zepředu nebo odzadu.

V případě přehrávání videa s vnitřními titulky bohatě ovlivníte spoustu věcí, včetně velikosti a případné úpravy časování. A platí to jak u média v rozhraní USB, tak na LAN; podobná je ostatně i kompatibilita. Externí titulky nejsou k dispozici při přehrávání z LAN, u média z USB už ano, a jsou rovněž bohatě ovlivnitelné. Ve všech případech je ale škoda, že ikony na obrazovce při přehrávání videa, včetně časové osy, jsou vysloveně drobné, že není dobře vidět na které se právě nacházíte a že se po ose nedá obvyklým způsobem skákat. Přetáčení (rychloposun) je z těch hodně pomalých, takže pokud se potřebujete někam dostat, nejužitečnější je skok na čas. Přehrávač si také bohužel nikdy nepamatoval pozici na které skončil, a to ani u média z LAN, ani u USB.

Formátově televizor nezvládal zejména DivX 5, XviD jednou ano, podruhé nikoli. Nejlépe si rozuměl například s MPEG-4, několika MKV (L4.0, L4.1) a potíže mu nedělalo ani H.264 a HEVC, pokud byl v použitelném kontejneru. Televizor také přehrál záznam z BBC ve Full HD s cca 8,0 Mb/s (TS).

Pokud jde o fotografie, přehrál JPG, BMP, PNG i GIF, u muziky pak šlo zejména o MP3 a WMA. Například WAV se sice přehrál (FLAC vůbec), ale poslouchat se to nedalo.

Tlačítko „i“ zobrazí (na dvě zmáčknutí) takovéto informace o stanici a pořadu.

Jaká je? Inu levná není, ale…

Tím nejdůležitějším je stabilní a překvapivě rychlá platforma (Vestel) s několika důležitými lokálními aplikacemi. Nestaví na ní pouze Finlux, ale i další menší výrobci a v současné podobě se zdá být i lépe ovladatelná než dříve i když pár rezerv jsme zahlédli. Aplikace se chovaly spolehlivě, pracovalo i Youtube či Youtube Music a hlavně ty lokální, které dnes někdy nenajdete ani u některé z masových značek. Díky plnohodnotnému dálkovému ovladači také nemáte problém s jejich řízením a platí to i o HbbTV, protože tu jsou i samostatná barevná tlačítka.

Co se týče obrazu (zvuk je standardní), byl výrazně lepší než bychom čekali stejně, jako třeba resamplování, podání pleťové barvy či přehrávání z internetových videoték a televizí. Klasicky vyšisovaný obraz a plakátové barvy běžné u nejnižší kategorie tu k vidění nebyly, faktem nicméně zůstává, že danou úhlopříčku a rozlišení pořídíte i za polovinu cenu, takže takto drahý televizor by něco onačejšího nabídnout měl. Ostatně patří k těm nejdražším. Se Samsung Frame v 32palcích, který je na vrcholu se pochopitelně srovnávat nedá, a to nemluvíme o platformě, ale spíše o konstrukci. Nicméně Frame z minulého roku dnes pořídíte za podobné peníze, ale tady jde o napájení. A 12 V nemá, zaměřen je dosti jinak.

Co tím chceme říci?

V této kategorii jsou prostě ceny vyšší a moc na výběr nemáte.

Hodnocení

  • PRO: stabilní a rychlý systém, dobré lokální aplikace, programovatelné tlačítko na DO, plnohodnotný dálkový ovladač (zajištěné víčko baterie), výborná multimédia, ale…
  • PROTI: …dotáhnout potřebují formality (grafika, ikony…), problematicky fungující přepínání mezi zdroji (vstupy/výstupy)

 

Štítky