Vcelku drobný přenosný přijímač klasické koncepce s teleskopickou anténou a výrazným LCD displejem má u VKV i DAB vyspělé funkce a podle výrobce ho využijete i jako Bluetooth reproduktor.

Osazen je obvyklým tunerem pro příjem DAB/DAB+ doplněným o VKV/FM, dvojici budíků a režim Spánek (Sleep – usínání při rádiu). Výkon zesilovače je udáván na 1,2 W (RMS), anténa je teleskopická, ale její lůžko nebylo v našem případě příliš stabilní (dosti se kývala), což je nejspíše jen problém daného kusu. Akumulátor (typ neudán) má kapacitu 2.000 mAh, je napevno zabudovaný a tudíž uživatelsky nevýměnný. Dobití za zhruba 4 hodiny.

Čelní stěně dominuje výrazný barevný displej s úhlopříčkou 5,1 cm s ostrým a dobře viditelným zobrazením. K dispozici jsou dva režimy „vypnutí“: běžný pohotovostní v němž svítí displej a něco co výrobce označuje jako „vypnutí“ i když skutečné vypnutí to není. V tomto režimu se ještě navíc vypne LCD. Následně jsme sice (často) přišli o čas a datum, ale ten naběhl záhy po zapnutí přijímače. Někdy se však stávalo, že i po probuzení z tohoto režimu, jakéhosi hlubšího spánku, se hodiny po chvíli automaticky aktualizovaly.

Solidní funkce, výborné ovládání

Ovládání je velmi dobré, spíše výborné. Přijímač sice nemá žádná tlačítka pro uložené stanice, ale naštěstí je i tato část dobře zpracovaná a jednoduše ovladatelná. V menu, které vyvoláte delším zmáčknutím Info/Menu se dá kolovat, a pohybujete se v něm bočním otočným voličem s OK/Enter uprostřed. Ten také zajišťuje například u DAB, při delším podržení, automatické vytvoření nového seznamu stanic, u VKV/FM tímto způsobem zase vyvoláte funkci AMS.

Prostřednictvím menu vyvoláte automatické uspání přijímače po nastavené době (15-90 min.) a jsou tu i dva budíky (buzení tónem nebo stanicí, jen v pracovní dny, atd.). Je tu také úprava podsvícení, nebo volba jazyka, včetně výborné češtiny.

Bluetooth a linkový vstup se chovaly podobně (až na stupeň utlumení) a vyzkoušeli jsme je se Samsung S20 FE 5G (Android 12, pouze BT), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10). Připojení, resp., párování k Bluetooth proběhlo vždy bez problémů, výstup byl ale poněkud utlumen i když zkreslení bylo stále nízké, a to v rámci celého rozsahu hlasitosti; platilo to i u výstupu z rozhlasových tunerů.

Při napojení přes kabel cinch/cinch bylo utlumení naopak minimální, při vytočení hlasitosti k maximu se dočkáte slušného poslechu samozřejmě v rámci výkonu zesilovače.

VKV s AMS, velmi dobré DAB

U VKV nastavíte pouze ladění, tedy silné stanice nebo všechny, bylo ale jasně vidět, že ať je nastaveno cokoli, ladí se všechny (možná skoro všechny) a filtr není příliš účinný. To nejcennější tu však je a je jím funkce AMS. Ta sama proladí pásmo a uloží stanice automaticky do paměti v pořadí od pozice 1. A jak je obvyklé, uloží pouze frekvence. Jméno stanice si pak přijímač vezme z RDS, pokud je to možné.

U DAB najdete v menu voleb podstatně více a jediné co chybí, je seřazení automaticky vytvořeného seznamu. Stanice tak můžete znovu vyhledat, seznam promazat a odstranit ty neaktivní a je tu rovněž manuální ladění. Režim stereo/mono se u DAB nenastavuje, do sluchátek však stereo šlo.

Práce s naladěnými stanicemi je stejná, jak u VKV, tak u DAB. Zmáčknutí Preset vyvolá režim výběru uložených stanic, zmáčknutí s podržením pak režim ukládání. Poté stačí otočným voličem vybrat patřičnou pozici (jde to i na přeskáčku) a jeho stlačením kanál (frekvenci) uložit do paměti. Vše jde snadno a rychle a jak vidíte, také velmi jednoduše.

Jaké je? Velmi dobré

Podle výrobce Hyundai PR 650 BTDAB využijete i jako Bluetooth reproduktor, ale počítejte s tím, že provedení této části patří k těm slabším, což bylo vidět na poměrně vysokém utlumení výkonu a bylo tak zapotřebí hlasitosti na obou zařízeních hodně vytočit.

Tím nejcennějším jsou tak na tomto přijímači rozhlasové tunery, subjektivně vzato citlivější, než je zvykem, a většinou pohodlné ovládání. Právě to – i přes absenci tlačítek přímé volby uložených stanic – potěší nejvíce. S jemně přeskakujícím tlačítkem hlasitosti s OK/Enter, které slouží i pro pohyb v menu se výborně pracuje. Přičtěte si k tomu snadné ukládání stanic do paměti, to, že pozic je 30 pro každý z tunerů a vychází vám slušná nabídka, pochopitelně ne právě nejlevnější, což bohužel sebou nese zejména doba. Mimochodem velmi příjemné jsou i výrazné hodiny v pohotovostním režimu a také to, že pokud chcete šetřit akumulátor, můžete rádio elektronicky vypnout, resp. mu navíc vypnout displej. Hodiny po zapnutí (většinou/často) naběhly během okamžiku a přijímač jsme nemuseli ani startovat.

Zaujalo vás rádio Hyundai PR 650 BTDAB? Koupit jej můžete zde.

Hodnocení

  • PRO: u VKV funkce AMS, možnost elektronického vypnutí, včetně displeje, výborné ovládání, jednoduché ukládání stanic do paměti, přehledné a dobře čitelné menu s kolováním, slušná lokalizace, včetně češtiny z vysílání
  • PROTI: pro někoho uživatelsky nevýměnný akumulátor, méně funkční Bluetooth (utlumení)

Štítky