Není jich málo, výběr je tak stále značný stejně, jako jsou rozdílné jejich parametry. Zvolit můžete jak obyčejné přehrávače s mobilním Androidem, tak ty vyspělé, kompatibilnější (s IPTV/VoD), ale také dražší s operačním systémem Android TV, který najdete i v televizorech. Vybrali jsme jich pro vás přes 50…

Předpokladem pro zařazení do našeho přehledu multimediálních center (MMC), a případně i set-top boxů s operačním systémem Android, resp. Android TV (kvůli příbuznosti zařazujeme na ukázku i Google TV), byla nejen cena do pěti tisíc korun, ale rovněž operační systém minimálně ve verzi 7.0; kupodivu se stále nabízejí obstarožní kousky, kterým je třeba zdaleka se vyhnout.

Pokud chcete mít u boxu s Androidem vyšší stupeň jistoty, vsaďte na nějakou vyšší verzi, tj. alespoň osmičku, a Googlem certifikovaný operační systém, tedy Android TV.

Tento přehled se částečně překrývá s dubnovým přehledem kombinovaných přijímačů (set-top boxů) pro DVB-T2 s o. s. Android a Android TV. À propos Android. Jak už bylo naznačeno, máme tu dvě základní verze – jednu mobilovou, často ne zcela kompatibilní s velkou (rozměrnou) obrazovkou televizoru, a speciální, už uzpůsobenou na zmiňovaný „big screen“, tedy Android TV. Tady je rovněž zřejmá vyšší kompatibilita s aplikacemi o které nám jde, tj. s IPTV/VoD (zjednodušeně řečeno internetové televize a on-line videotéky).

Kombinované přijímače pro DVB-T2 Přehled boxů s Androidem a Android TV

Situace na trhu

Životní cyklus u řady výrobků z tohoto přehledu probíhá odlišně od těch běžných a na trhu jsou tak i přístroje staré tři a více let. Nicméně cena MMC s Androidem za poslední dobu natolik poklesla, že se dostanete i na zhruba tisíc korun, pochopitelně ale nepůjde o žádnou špičku a nejspíše ani o nějaký vyšší Android/Android TV, takže tady pozor.

A situace na domácím trhu?

Oproti době před dvěma roky, možná rokem a půl, se objevilo překvapivé množství boxů s Android TV a dnes jsme tak už zcela jinde než dříve.

Klesla cena Carneo TiVii Android Smart TV Box a na místo 2.499 Kč nyní zařízení zakoupíte za 1.999 Kč. Levnější je také Evolveo MultiMedia Box C4 (původně 2.990 Kč, nyní 2.590 Kč) či Telesystem TSUP 4K (z 1.999 Kč na 1.750 Kč). Výrazně pak klesla cena Di-Way And-23 Pro, a to z 1.890 Kč na 1.290 Kč.

Během let od uvedení naopak stoupla cena Amiko A4 Combo S2/T2/C Hybrid z 1.890 Kč na nějakých 2.400 Kč, nejinak je tomu i s Tesla MediaBox X700 Pro, která zdražila z 2.500 Kč na 2.990 Kč. Jen mírně (dvě, tři stokoruny) se zvedly ceny například u Amiko A5 či Di-Way And-X96 8K. Původní Amiko A6, který jsme už nenašli, zřejmě nahradil model Amiko A6 Combo S2/T2/C.

Sencor SMP ATV2 Android TV za 1.999 Kč nabízí Android TV verze 10.

Podle čeho vybírat?

Pozor by si při výběru měli dávat především ti, kteří chtějí využívat Netflix a Skylink Live TV. U toho prvního vzhledem k aroganci videotéky a jejímu problematickému vztahu k výrobcům hardwaru (mj. kompatibilita jen s určitým rozlišením pořadů, apod.), v případě Skylink Live TV pak kvůli kompatibilitě se samotnou aplikací, která u těchto zařízení pracuje pouze na Android TV. Bavíme se pochopitelně o dostupnosti aplikací přes oficiální tržiště aplikací Google Store.

  • Pokud chcete mít u Androidu vyšší stupeň jistoty, vsaďte na operační systém v zařízení certifikovaném Googlem, tedy na Android TV. Vždy by také MMC mělo mít přístup na oficiální tržiště aplikací Google Store.
  • Procesor a grafická jednotka – čím výkonnější, tím lepší, pokud chcete špičkový stroj, dívejte se ale také po tom, kolik snímků za sekundu nabízí v jakém rozlišení a jaký obsah s vysokým dynamickým rozsahem (HDR) xxx https://www.digirevue.cz/cz/co-je-to/item/755-co-je-to-hdr-a-hfr
  • zvládá. To je důležité při provozu on-line videoték, protože žádné české TV vysílání HDR nenabízí.
  • Operační paměť (RAM) – pro jednoduché využití může sice postačit i 1 GB, naštěstí takových boxů je už málo, ale spíše jděte po 2 GB. Pokud chcete, můžete jít ale i na 4 GB.
  • Další vlastnosti: jestliže budete MMC připojovat na domácí kino, k zesilovači nebo A/V receiveru, dbejte na digitální audio výstup. Platí to o to víc, jestliže využíváte nějakou videotéku, která prostorový zvuk podporuje. Platí to i v okamžiku, kdy máte nějakou sofistikovanější zvukovou lištu, která toto připojení dovoluje.
  • Jsme u Androidu, takže velký pozor na dálkový ovladač! Z parametrů výrobců a prodejců se často nedá vyčíst, jak pracuje (infra nebo více přes Bluetooth či nějakou kombinaci). Pokud totiž budete bez polohovacího zařízení („myšového kurzoru“) nebudete moci některé aplikace, nebo některé jejich funkce, ovládat. V tomto ohledu doporučujeme pořídit si něco à la Tesla TEA-0001.

Někdy (zdá se že zejména u starších televizorů) může být problém sladit obrazový výstup přístroje s Androidem s vaším televizorem. Jde o to, aby si obě obrazové plochy tak říkajíc sedly a nebyly kolem nich žádné černé okraje. Jak si sednou se však dopředu odhadnout nedá a někdy se může stát, že se to úplně nepovede. U některých řízení se nám stává, že ve spolupráci se špičkovou Full HD plazmou Panasonic bylo zapotřebí plochy upravovat co dva dny, či týden. Moderní televizory mají tento problém v podstatně nižší míře.

Homatics Dongle Q parametrově vůbec nevypadá špatně! Za cenu pouhých 1.450 Kč dostanete zařízení s Android TV 10.

Jak číst tabulku

Bod „verze operačního systému“ by se měl správně jmenovat i „typ o. s.“ U Androidu a Android TV se to většinou má tak, že ten nejnovější nemusí být ještě odladěn a bude náročnější na hardware. Ten starý (starší) už nejspíše nepůjde aktualizovat a potíže s ním mohou mít i aplikace. I zde může zlatá střední cesta znamenat nejvíce.

Další položkou jsou „tunery; příjem TV (max. rozlišení)“ to pro případ, že by měl box i je. Pamatujte, že uváděné maximální rozlišení TV příjmu může platit jen pro některou signálovou cestu. Tento údaj se těžko ověřuje, a to i v okamžiku, kdy jsme zařízení měli na vyzkoušení. DVB-T2 už u nás 4K nešíří…

Sloupce „procesor; grafika“ a „paměť RAM; vnitřní disk“ jsou co do hardwaru klíčové. Rozmyslete si, co budete hlavně na boxu provozovat a vše posuzujte v kombinaci s verzí o. s. (čím vyšší, tím zpravidla na hardware náročnější).

V položce „vstupy/výstupy (výběr)“ je to také o vaší náročnosti (připojení na zesilovač?). Jestliže budete MMC připojovat pouze přes Wi-Fi, jděte po přístrojích zvládajících i pásmo 5 GHz, ideálně se orientujte pouze na Wi-Fi 5, postaru Wi-Fi ac. Ta už automaticky využívá i méně zarušené pásmo 5 GHz, Wi-Fi 4 nikoli a jak si všimnete, někdy je v tabulce u této verze uvedeno „2,4 GHz“ i když správně by tam mělo být „pouze 2,4 GHz“.

S výběrem správného set-top boxu vám může pomoci také Alza.cz.

Poslední položkou je „poznámka“. V ní najdete i věci jako HDR, pokud se ho podařilo zjistit, či rozlišení, které přijímač obecně vzato zvládá. Neuvádíme zde případnou kompatibilitu s HDMI (CEC) jednak proto, že stejně funguje málokdy, a i proto, že uváděné údaje nejsou podle našich zkušeností z testů spolehlivé. Většina přístrojů ho ale umět bude.

Tabulka ke stažení (PDF): tabulka – přehled MMC Android, max. 5000 Kč, květen 2022

Tabulka ke stažení (XLSX, aktivní odkazy na recenze): tabulka – přehled MMC Android, max. 5000 Kč, květen 2022