Sportovní fanoušek to v sobotu 28. května nebude mít lehké. Od půl šesté večer je po letech semifinále MS našich hokejistů s Kanadou a večer svátek všech fotbalových nadšenců finále Ligy mistrů UEFA ze Stade de France z Paříže mezi Realem Madrid a Liverpoolem FC.

Finále nejprestižnější klubové soutěže světa našim divákům zprostředkuje kanál Nova Sport 3, který bude odbavován ve zbrusu novém sportovním studiu z produkčního centra TV Nova, které je umístěno v oddělené budově na pražském Barrandově. První informace o novém studiu a programovou přípravu tohoto fotbalového svátku jsme přinesli včera včetně bohaté obrazové galerie:

Finále Ligy mistrů z nového studia Sportovní kanály Novy modernizují

 

Poté, co Nova získala práva na více sportovních přenosů, bylo rozhodnuto o výstavbě nového, čistě sportovního studia. Realizace se podařila v rekordně krátkém čase i s ohledem na to, jak různé materiály nebyly na trhu, muselo se improvizovat. Studio je dostatečně variabilní a jak řekl šéf sportu Dušan Mendel na jeho realizaci se podíleli architekt Tomáš Jaroš, Josef Miler, šefproducent sportovní redakce a technicky výstavbu zajišťoval tým technického ředitele Novy Josefa Uhra. Studio nemá sloužit jen jako prostor pro komentování přímých přenosů, ale i hostit různé pořady, předtáčené rozhovory a různé typy sezení. Na panelech je možno převádět virtuální grafiku, používat elektronickou tužku.

V původním prostoru již dříve studio existovalo, ale s výstavbou se muselo začít od podlahy. Ta měla daleko k ideální rovině, takže dnes je podklad vylit speciální hmotou a tvoří základ pro pojezdy kamer. Podlaha v nasvětlené části je navržena tak, aby bylo možno v budoucnosti pracovat i s rozšířenou realitou.

Studio je připraveno pro vysílání NOVA SPORT 3 28. května (foto: TV NOVA)

Při představení studia technický ředitel TV Nova Josef Uher mimo jiné řekl, že jednou ze strategií společnosti je přinášet kvalitní obsah a být lídrem v inovacích a technologiích na televizním trhu. To podtrhují 4 LED panely Samsung, na které možno nezávisle z režie poslat jakýkoli statický i dynamický obraz. Jedná se o panely typu mikroLED se vzájemným odstupem 1,2 mm. Velký LED panel, který tvoří pozadí a obepíná celé 200 m2 velké studio, již tak jemný vzájemný rozestup svítících diod nemá a je tvořen předsazenou speciální folií, která světlo z diod tlumí a rozptyluje. To je z toho důvodu, aby nedocházelo k interferencím v obrazu na kameře, pokud by právě síť LEDek nebyla tak hustá, jako na zmíněných čtyřech panelech. I digitální kamery snímají po řádcích a pokud řádky padnou na ty, na které se dívám, dojde k interferencím, vysvětlil Josef Uher.

Signál kamer je v současné době zpracováván v HD SDI, ale optická kabeláž je zde připravena, v areálu je nutno doplnit ještě některá optická propojení. Kamery se budou měnit příští rok za 4K, objektivy jsou již k dispozici. Josef Uher mě upozornil na odklápěcí desku v přední části podlahy studia, jakéhosi pódia, do které je zavedena optika pro tato budoucí použití.

Josef Uher ukazuje propojení studiové kamery s režií optickým kabelem (Foto: Václav Udatný)

Vzhledem k tomu, že životnost kamer je 7 let, dá se předpokládat, že někdy v této době půjde UHD signál do distribuce. Třeba se to uskuteční již v příštím roce, kdy finále jiné soutěže UEFA, fotbalové Evropské konferenční ligy, bude hostit pražský Eden. Zápas o celkový triumf v této pohárové soutěži se na domovském stadionu Slavie uskuteční 7. června 2023. Rozhodně to bude příležitost pro zajímavé rozhovory  z tohoto nejmodernějšího sportovního studia v Česku.

Finálový zápas budou na místě ze Stade de France komentovat Michal Jinoch a Vojtěch Tichava (foto: Václav Udatný)

Finále na obrazovkách ve světě a u nás

Utkání se odehraje na stadionu Stade de France v Paříži, i když se ještě před přepadením Ukrajiny mělo finále konat v Rusku. Zápasy Ligy mistrů UEFA jsou vyráběny na stadionech v 4K UHD a budou i v tomto rozlišení beze sporu k dispozici pro diváky ve Francii a například předplatitelé BT Sport ve Velké Británii si mohou užít veškerou akci v úžasném 4K HDR nebo sledovat i na mobilních zařízeních pomocí funkce „Sleduj společně“. Kromě toho kdokoli ve Spojeném království může sledovat finále Ligy mistrů zdarma pomocí aplikace BT Sport, která je k dispozici ke stažení na mobily, tablety, vybraná chytrá zařízení a herní konzole.

Obrovská přitažlivost Ligy mistrů UEFA se odráží v jejím vysílacím dosahu s partnery v Evropě a po celém světě zahrnujícím území v Africe, Asii, obou Amerikách, na Středním východě, v Oceánii a mimo ni. Na stránkách UEFA je možno zjistit, které televizní společnosti budou finále vysílat, i když v případě České republiky jsou údaje poněkud zmatené a nereflektují, že na kanále NOVA Sport 3 bude toto finále exklusivně. Program NOVA Sport 3 je placená služba, pro diváky je přístupný v HD rozlišení pouze na satelitu (platforma Telly) a u různých kabelových operátorů nebo v O2-TV, Vodafone TV a T-Mobile TV.

Na závěr tiskové konference v Produkčním centru na hlavní obrazovce studia proběhla krátká upoutávka popisující průběh výstavby studia:

Sledujte finále Ligy mistrů UEFA už v sobotu 28. května na Nova Sport 3 od 20:00

Úvodní foto: TV NOVA

Štítky