Pro mnohé je synonymem toho nejlepšího obrazu televizor s panelem nevyžadujícím podsvícení, tedy s OLED. Polemizovat o tom nebudeme, bylo by to na jiné, delší povídání. Pro ty, kteří to tak cítí, jsme na vyžádání jednoho z vás připravili přehled toho nejlevnějšího na domácím trhu. A výsledky jsou vskutku zajímavé!

Tentokráte nepůjde o žádné novinky, primárním kritériem je vyhovět ceně a samozřejmě požadavku na typ obrazovky. Toť vše a o nic jiného nám nepůjde. Nicméně je třeba zmínit, že všechny televizory OLED jsou tak říkajíc chytré, obrazovky vyrábí pouze LG (nejspíše – nejasný je Metz) a ostatní výrobci je od něj nakupují. Někdy si je také dokonce nechají vyrobit podle svých parametrů, což firma umí a v minulosti to platilo třeba i o německém Loewe, který má televizory opravdu špičkové (obchodní úspěch je jiná věc).

A výsledek?

Našli jsme 20 modelů i když je pravdou, že jsme v tabulce ponechali i několik jen lehce upravených (podle parametrů) pro určité řetězce, které běžně vypouštíme. U OLED je však situace jiná, do 30.000 Kč jich není mnoho nemluvě o tom, že některé mohou mít změněnou barvu, což pro někoho může být dosti důležité.

Dobrou zprávou je to, že nejlevnější modely začínají už pod 19.000 Kč a pod 20.000 jich je hned několik a nijak malých – 140 cm (55″)! A ještě drobnost. Do segmentu letos po dlouhé době opět vstoupil Samsung a i když jste se někde mohli dočíst, že „chce nabízet levné OLED“, faktem je, že momentálně nikoli. Na trhu jsou totiž ke koupi jen dva televizory s obrazovkou OLED: Samsung QE55S95B za 59.990 Kč a Samsung QE65S95B za 79.990 Kč. Ty za levné pochopitelně označit nelze. To snad až se dostanou pod nějakých 35.000 Kč.

Přehledovou tabulku ke stažení s parametry jednotlivých výrobků najdete, jako obvykle, na konci článku.

 

Nijak malý obchod Mall nemá filtrování televizorů podle druhu obrazovky (svatá prostoto!). OLED ale najdete, jestliže zabrousíte do části „Typ podsvícení“. OLED samozřejmě žádné nemá, takže by tu mělo být uvedeno „bez podsvícení“, což bohužel není.

Tip redakce: Jaká je aktuální nabídka OLED televizorů zjistíte u našeho partnera Alza.

Situace na trhu

Ani u televizorů s obrazovkami OLED nenajdete všechny výrobky u jednoho prodejce, včetně těch největších. OLED pro ty malé moc není, na skladě se někdy musí držet – než najdou svého zákazníka – dost dlouho a svědčí o tom i fakt, že se stále ještě nabízejí modely dokonce i z roku 2019. Na druhou stranu nyní u některých malých prodejců najdete vybrané velmi levné, resp. spíše velmi zlevněné modely . A je tu ještě jeden aspekt v jiných kategoriích podstatně méně vídaný: určité modely jsou ke koupi v hodně širokém cenovém rozpětí. Například Hisense 55A9G pořídíte za 24.990 Kč, ale také za 33.600 Kč. A když jsme u této značky. Na jejím webu najdete OLED televizor Hisense 65A9G za 23.990 Kč s odkazem na prodej u Okay. Bohužel odkaz vyžaduje přihlášení, u prodejce jsme navíc žádnou OLED Hisense nenašli, takže ji v tabulce nenajdete. U jiných prodejců je ke koupi za cenu kolem 35.000 Kč. Obecně vzato v segmentu panuje mírný zmatek, takže si pár věcí dobře prověřte k čemuž se ještě dostaneme.

Sony Bravia KD-55AG8 je z roku 2019, přijde na 22.690 Kč a má úhlopříčku 139 cm (54,6″). Ptejte se zejména po aktualizaci Android TV. Ta je klíčová!

Nakonec jsme se pro jistotu dívali nejen do těch největších obchodů, ale i do těch menších nebo specializovaných na slevy. Bohužel některé se i v segmentu nejprodávanější spotřební elektroniky chovají stále dosti zvláštně! Například u Kasy chyběla možnost vypsat pouze nové televizory, u Mallu zase chybělo filtrování podle druhu obrazovky a tomu jeden skoro nevěří! OLED tu ale – světě div se! – najdete v parametru „Typ podsvícení“. Jeden by řekl, že za dobu existence plochých televizorů si už všichni všimli, že tu nyní máme LCD, naopak že tu už nejsou plazmy a jsou tu OLED a k tomu i nejnovější MicroLED. Naštěstí většina to má děláno pořádně!

Jeden z nejlevnějších televizorů s obrazovkou OLED na domácím trhu, LG OLED48A13LA za 18.800 Kč. Pokud můžeme poradit, 48 palců kupujte vždy jen tam, kde je můžete bez udání důvodu vrátit. Naše zkušenosti s prvním modelem nebyly příliš dobré.

Na co si dát u levných OLED pozor

Předně pamatujte, že většina (možná drtivá) televizorů je v této cenové relaci produktem slevových akcí a zlevnění jako takového. Naleznete tu i výrobky například z roku 2020 či dokonce 2019, čímž je řečeno mnohé a pozor zejména na verzi operačního systému, především u Androidu, kde je to klasický problém se kterým se nyní někteří setkávají u HBO Max a další budou u očekávaného Disney+. Tohle je jádro pudla a pokud se chcete problému alespoň trochu vyhnout, nebo zvýšit pravděpodobnost úspěchu, sáhněte raději po TV 2020 či spíše 2021.

  • Android TV – speciálně u něj bývá hodně často problém s aktualizací na novou verzi. Drtivá většina výrobců negarantuje ani jednu aktualizaci, takže je tu následný problém s aplikacemi IPTV/VoD a z „chytré TV“ je rázem „hloupá“ vyžadující dodatečný set-top box. Ptejte se alespoň po verzi Android TV 9.0. Desítka bude výhodou.
  • Další o. s. – jiní výrobci se zpravidla (hodně často) chovají ke svým operačním systémům a tudíž i k televizorům podstatně lépe než Google k Android TV. Naše zkušenosti říkají, že je to zkrátka větší jistota.
  • HbbTV – pozor si dejte na zabudovanou verzi. Pokud je přítomna pouze 1.5, za pár let mohou být hlavní aplikace už v HbbTV 2.0 a poté bude systém částečně nefunkční. Aktualizace v tomto případě není možná.
  • Tunery ve zdvojené podobě najdete u modelů Panasonic a Sony a promyslete, zda potřebujete mechaniku PCMCIA (CI+), tedy možnost zastrčit přístupovou kartu pro typicky oba satelitní tunery nebo jen jeden. Využít dvou přístupových karet dnes umí málokterý televizor, zde pouze modely Panasonic.

Pamatujte ještě něco: cena naprosto není v tomto segmentu důležitá. Pokud vám nevadí stará verze o. s., slabší hardware a možná nefunkčnost aplikací v brzké době (třeba u Androidu hodně pravděpodobné), můžete jít klidně po ceně a pořídíte „užasnou černou“ klidně i okolo dvaceti tisíc, tedy doslova za hubičku. Aplikace si pak dohoníte nějakým dodatečným boxem. I toto je cesta.

Levná Philips 55OLED706 (21.200 Kč) má třístranný Ambilight a hodně zajímavé doplňky, jako Dolby Atmos, DTS-HD a DTS Play-Fi pro bezdrátové šíření hudby.

Jak číst tabulku

A začněme hned první položkou, kterou je „cena“. Ty tentokráte uvádíme nejnižší nalezené (obvykle se snažíme přijít na jakýsi průměr), výrobky ale někdy byly k nalezení pouze u jednoho, dvou prodejců. Veďte také v patrnosti, že názvy se zejména u televizorů LG mohou lišit jen v drobnostech, televizory jsou zcela stejné, ale míří typicky do jiné prodejní sítě.

„Úhlopříčka; rozlišení“ jsou evidentní, vždy jde o Ultra HD (4K) a Full HD OLED jsme už vůbec nenašli.

Obrazovku nemá smysl uvádět, vždy je pochopitelně OLED, takže pojďme k bodu „tuner; zesilovač“. Tunery jsou většinou zcela stejně osazené (kompletní sada v jednoduché podobě), tzv. zdvojené najdete jen u tří modelů – 2x Panasonic, 1x Sony. Jestliže byl vedle výkonu uveden i systém (druh) audia, například typ 2.1, uvádíme ho zde také. Občas tu rovněž najdete výkon udávaný v RMS, vysvětlení naleznete zde.

Parametrově zajímavý televizor (např. dts, energetická třída F) u nás málo známé značky Metz 55MOC9010Z přijde na 19.990 Kč.

„Energ. třída (nová)“ – současná metodika měření se liší od té předchozí (tzv. stará verze energetického štítku), takže není srovnatelná s nově označenými přístroji. V tomto konkrétním případě to mohlo být i tím, že televizor je starší než „nový štítek“. Více o nich zde.

Bod „vstupy/výstupy (výběr)“ je většinou uvedený kompletně, pokud se podařilo zjistit například verzi USB a HDMI, najdete ji tady, pokud nikoli je tu třeba jen „3x USB“. Ne vždy také byla uvedena verze Bluetooth a Wi-Fi.

„Rozměry (švh); hmotnost“ jsou zřejmé, v závorce najdete hloubku obrazovky bez podstavce.

V „poznámce“ jsou uvedeny další důležité údaje, jako HDR a hlavně jméno operačního systému obsluhujícího televizor. A také případné dodatečné audio formáty, jako Dolby Atmos a DTS. Každý televizor pak má v základu nějaké Dolby Audio, většinou dnes Dolby Digital Plus. Pokud se podařilo zjistit verzi HbbTV, najdete ji právě zde.

Zajímavě navržený Hisense 55A9G – 140 cm za 24.990 Kč, navíc až 120 Hz, WCG a certifikace Imax Enhanced a Dolby Vision IQ.

Přehled televizorů s obrazovkou OLED do 30.000 Kč, květen 2022

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve středu 11. 5. 2022, kdy také byla finalizována tabulka. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud víte o nějakém televizoru OLED, který není jen „klonem“ těch stávajících, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem. Oceníme i vaše zkušenosti s těmito přístroji, které bohužel na zápůjčky nebývají.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled OLED do 30.000 Kč

Ke stažení (XLSX): tabulka – přehled OLED do 30.000 Kč