Za mikrosystém s kompletním tunerovým osazením a přehrávačem CD (a CD-R/RW) zaplatíte 4.999 Kč. Mimo jiné za to dostanete samostatné dvoupásmové reprosoustavy s přiznanými reproduktory (lze zakrýt mřížkou), kov nejen na čelní straně a pérové terminály na té zadní. Na první pohled budí celek výborný dojem!

Základní jednotka je kovová (plechová) s rozhraními na zadní i čelní straně. Tady najdete USB a vstup pro audio, vzadu je připojení klasické antény (v ceně dostanete krátkou drátovou) a výstup na reprosoustavy (zmiňované pérové terminály). Vše je velmi dobře zpracováno, o šrouby s kulovými konci se nepořežete. Na spodní straně jsou také čtyři rozměrné a dosti vysoké gumy a jak vidíte, celek budí velmi dobrý dojem i na druhý pohled.

Výkon zesilovače je velmi vysoký, plných 100 wattů, a i když se někde udává, že je v RMS, v tabulce ho neuvádíme, protože na jiných místech takto zmiňován není (subjektivně vzato je ale hodně vysoký).

Reprosystém je dvoupásmový s basreflexem na zadní straně a v základu vám dorazí s přiznanými reproduktory. Rámečky s velmi jemnou černou textilní mřížkou jsou složené na dně balení a nasadit je můžete nebo nemusíte. Na základní jednotku je napojíte samostatnými klasicky tenkými kabely o délce asi 150 cm.

Jelikož jsme u mikrosystému s kompletním tunerovým osazením, tedy s VKV/DAB a příjmem z internetu, je tu i připojení přes Wi-Fi a i když konkrétní verze nebyla udána, pracuje také na frekvenci 5 GHz, což pro řadu potenciálních majitelů bude dobrou zprávou.

Čelní straně základní jednotky dominuje rozměrný barevný LCD displej s úhlopříčkou 7,1 cm (2,8″) pod nímž je ovládání s jemně přeskakujícími otočnými voliči. V ceně dostanete i kompaktní dálkový ovladač. Co naopak chybí, a některým bude chybět hodně, je výstup na sluchátka. Zkusili jsme nicméně připojit ta přes Bluetooth (výborná Philips Fidelio T1 – test), ale nedopadlo to, Bluetooth je tu zjevně pouze jednosměrné a určené pro napojení zdroje signálu, tedy typicky mobilu.

Detail středu dálkového ovladače není příliš důležitý. Nicméně alespoň můžete pracovat s hlasitostí…

Bohaté funkce, pohodlné ovládání

Hned po zapojení přijímače do zásuvky vidíte vynulovaný čas a datum. Ten naběhne až po jeho zapnutí, kdy také proběhne nezvykle kompletní instalace u níž například vidíte i způsob aktualizace datumu a času (VKV/FM, DAB, internet, nebo žádná) a nechybí výběr jazyka (čeština i slovenština).

Při připojování na domácí Wi-Fi sice můžete využít tlačítko WPS, takže nemusíte zadávat heslo, ale také jsme viděli, že si mikrosystém zatím zcela nerozumí s meshovým směrovačem Wi-Fi (routerem), kterým v našem případě byl výtečný a levný Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test).

Výrazné hodiny v pohotovostním režimu. Klasické a plné vypnutí přijímače tu není.

Jak bylo řečeno, mikrosystém má kompletní tunerovou sadu a v hlavní nabídce (textové – jsou tu dvě) najdete přepnutí na mechaniku CD, Bluetooth, USB a audio vstup. Jsou tu ale také doplňkové funkce jako tzv. podcasty, automatické vypnutí (Sleep) a budík (2x). Vše vybíráte otočným voličem Select s Enter uprostřed, kterým volbu potvrzujete. V hlavní nabídce najdete i vstup do menu nastavení, kde je ještě například ekvalizér s pěti přednastavenými režimy, či třeba stav připojení na internet a návrat k továrnímu nastavení. À propos ekvalizér. Na čelním panelu najdete otočné voliče pro úpravu výšek a basů, takže pokud nejste spokojeni s vybraným a už připraveným režimem, částečně ho můžete ovlivnit podle svého.

Hlavní nabídka i menu nastavení se ovládají velmi pohodlně, příjemné je i to, že znaky na displeji (textová verze) jsou velmi dobře čitelné. Hodiny které se pak objeví po uvedení do pohotovostního režimu vidíte i na několik metrů.

Vynikající VKV i DAB, lehce nadstandardní CD

Základní nastavení VKV/FM je výborné, takže tu máme ladění pouze silných stanic a audio ve stereu. Poté stačí jen déle stlačit otočný volič Select a tuner si spustí funkci AMS, která sama proladí celé pásmo a automaticky uloží stanice do paměti (zde jen „silné“). Uloží pouze frekvence, což je dnes obvyklé a jen málokteré zařízení zvládá uložit rovnou jméno kanálu. To si Sencor později dohraje z RDS; pokud je k dispozici.

U tuneru VKV si v podstatě nic víc přát nemůžete, tohle je i u stacionárního mikrosystému vynikající a za provozu velmi příjemné!

V případě DAB jde tento Sencor dále, než je obvyklé. Má totiž, vedle funkce promazání seznamu naladěných stanic (odstranění těch už neaktivních), i možnost vytvářený seznam seřadit, a to podle dvou kritérií. Jedno je alfanumerické, tedy podle názvu, druhé je podle multiplexu ze kterého stanici přijímá.

Nesporně vynikající a málo vídané!

Pokud jde o ukládání stanic do paměti, u VKV vám je funkce AMS uloží sama (můžete si je později upravit), u DAB a internetových kanálů stačí jen na přístroji déle podržet tlačítko s hvězdičkou a nabídne se vám seznam s pozicemi v němž vidíte prázdné i zaplněné. Důležité je, že stanice můžete s výhodou ukládat na přeskáčku a připravit si tak seznam na který jste zvyklí.

Ukládání stanic je snadné, rychlé a vynikající.

Tzv. systémové menu: výrazné znaky (jsou i jinde), uměřené množství funkcí a ekvalizér.

Přehrávání CD je – vzhledem k současné situaci u obdobných mikrosystémů – mírně nadstandardní co do obsluhy. Vysunutý vozík (překvapivě bytelný) sám při vypnutí Sencoru zajede, disk ale manuálně zasunete třeba i při přepnutí například na internetový příjem i když následně nehraje. Jestliže například využijete dálkový ovladač, stačí pro zasunutí vozíku s diskem stlačit Play. Právě tady však vidíme jistý nesoulad, protože při použití ovládání na přístroji je třeba zmáčknout tlačítka dvě. Víceméně drobnost, navíc je zdaleka nejpohodlnější dotknout se mírně vozíku a hned ochotně zajede.

Při přehrávání klasického disku (jdou pochopitelně jen ty základní, například CD s DTS nepřehrajete) se vám na displeji zobrazuje nápis „Stopa…“, při přehrávání datového disku (MP3) vidíte název skladby (čeština někdy klapla, jindy nikoli, což platí i jinde) a adresář a skladba jsou označeny pouze ve stylu „F00…“ a „T00…“, takže jména nevidíte. Nic neobvyklého, tohle je dnes standard.

Ještě krátce zmiňme přehrávání z flash disku v rozhraní USB. Na síťové médium (LAN) si z tohoto mikrosystému nesáhnete, což je mínus, který může někomu vadit, vzhledem k ceně mikrosystému to ale podle nás není podstatné.

Práce se strukturou na flash paměti je podobná, jako u datového CD. Stejně se zobrazují i adresáře a soubory (viz výše) a stejně tak mikrosystém zvládá pouze formát MP3. Tato část je sice slabší, ale odpovídá konkurenci, občas také zaslechnete „loupnutí“ při přechodu na nový soubor nebo adresář. Nic neobvyklého a zásadního. Ostatně samotné přehrávání přes USB není dnes nijak kritické.

Standardní internetové stanice, dobré Bluetooth

Rozhlas přes internet má obdobné možnosti, jaké najdete jinde. Počítejte jen s tím, že lokalizace položek nabídky je tu pouze poloviční (cca). Jinak tu máme klasický výběr stanice podle regionu, její přímé vyhledání a také volbu pouze lokálních kanálů. Nechybí ale ani naposledy poslouchané stanice a samozřejmě je rovněž můžete ukládat do paměti (stejně jednoduše jako jinde).

Výběr místních stanic představuje volba „Czech Republic“ a najdete v ní vyhledávání podle žánru, nejpopulárnější stanice i samostatnou volbu pro kanály ČRo.

Bluetooth bylo zkoušeno přes telefony Samsung S20 FE 5G (Android 12), Sony Xperia XZ (Android 6) a TCL Plex (Android 10) a propojení bylo bezproblémové až na Sony. Ten se sice propojil a ohlásil, ale i když na displeji mikrosystému zobrazoval že přehrávání probíhá, žádné zvuky se nikdy neozvaly, a to ani při opakovaném propojení. To se nám poslední dobou stává častěji, potíž zřejmě představuje „nízká verze“ Androidu.

Alternativou, pokud budete s Bluetooth nekompatibilní (použité profily jsou v tabulce), je připojení kabelem do audio vstupu, resp. u mobilu do výstupu na sluchátka. Nemá ho ovšem každý telefon (mluvíme o tom klasické, tedy jack 3.5 mm), ale většina těch levnějších a ve střední třídě ano. V našem případě to zvládá už postarší Sony Xperia XZ (Android 6) a stále solidní TCL Plex (Android 10, test).

V obou případech bylo propojení bezproblémové a mírně utlumené i když tady – stejně jako u Bluetooth – hodně záleží na konkrétním zařízení. V případě propojení přes Bluetooth však byla dosažitelná úroveň hlasitosti jasně vyšší, pozorovatelný byl rovněž nárůst zkreslení, ale byl zcela minimální.

Jaký je? Zvukově i ovládáním výborný

Sencor SMC 5700WDB po zvukové stránce rozhodně překvapil. Na vcelku kultivovaný vzhled současných levných mikrosystémů jsme si zvykli a faktem je, že situace u většiny z nich se hodně vylepšila. Na kvalitní podání audia v této části segmentu, ale moc zvyklí nejsme a více se to láme (zpravidla) o tisícovku, dvě výše. Mimochodem nejlevnější mikrosystém obdobného druhu jsme našli za nějaké dva tisíce, ty dražší mohou jít klidně až 20 tisícům. To pro upřesnění v jaké části spektra se nacházíme.

Vzhledem k tomu, že za Sencor SMC 5700WDB zaplatíte necelých pět tisíc korun hraje opravdu výborně, regulace výšek i basů je jasně slyšitelná a zkreslení velmi nízké, a to v celém rozsahu hlasitosti, včetně vytočení na naprosté maximum. A tady už – bez hrčení, různých pazvuků či samovolného poskakování reprobeden – ozvučíte slušně velkou místnost!

Od výrobce je to výborná práce, která se může měřit i s produkty zvučnějších značek. Ostatně podívejte se na některé recenze konkurenčních strojů.

 

Chcete zkusit skvělý zvuk mikrosystému SMC 5700WDB? Kupte jej na Alza.cz.

Přehled přijímačů DAB mezi 3000 a 5000 Kč ukazuje další nárůst v počtu výrobků

Televizní web: Testy dalších mikrosystémů

Hodnocení

  • PRO: výtečný zvuk, v celém průběhu hlasitosti naprosto minimální zkreslení (včetně vrcholu), VKV včetně skvělé funkce AMS, vynikající možnosti z DAB, velmi dobré ovládání, a to i na přístroji (!), výborné ukládání stanic do paměti, bohatá výbava, ale….
  • PROTI: …někomu může chybět přehrávání z média umístěného na LAN, chybí výstup na sluchátka, zatím si zcela nerozumí s meshovým směrovačem Wi-Fi