U různých výrobců se jmenují různě. Zde používáme označení toho prvního, což byl Samsung. Ten následně v roce 2017 kolem tohoto dodnes nejlepšího druhu obrazovky LCD založil, se značkami Hisense a TCL, uskupení zvané „QLED Alliance“.

Obrazovky QLED jsou samozřejmě stále LCD, ale na tekuté krystaly nepoužívají organické materiály. Základem jsou krystaly z kovových materiálů, které mají, citujeme, „…svou stálostí zaručit nejen dlouhou životnost, ale zejména přesné určení barev.“ (Zdroj: TZ Samsung.)

Další televizory do 20 000 Kč si můžete vybrat hned teď na Alza.cz zde

Dnes televizory s obrazovkou LCD (QLED) nabízejí i někteří další výrobci. Někdy je to ale trochu zvláštní, jako například u Toshiby, kde jsme o tom na domácích webových stránkách nenašli ani slovo. Do přehledu jsme proto zařadili jen takové značky, které to samy hlásí, jako JVC (foto výše). Vedle toho jsme přehled výrobků omezili horní hranicí 20 000 Kč. Tu jsme zvolili tak, aby zahrnovala alespoň některé hodně rozměrné modely, dnes typicky se 165 cm, tedy 65 palci. Je samozřejmě nad slunce jasnější, že v současnosti řada lidí požaduje, jako svůj hlavní televizor, co největší úhlopříčku a co nejnižší peníze. Ti chytřejší tak hledí více než jindy na kombinaci cena/výkon a cena/obraz. Zvuk totiž vždy nějak pořešíte…

TCL 43C635 (14.990 Kč) má úhlopříčku 109 cm a pracuje na nové, zatím dosti neusazené platformě Google TV. A při posledních testech nešlo jen o ovládání.

Situace na trhu

Jestliže se u velkých prodejců podíváte po LCD QLED, uvidíte prakticky vždy (výjimkou je Kasa) možnost filtrovat televizory s touto obrazovkou na jeden zátah. Ne vždy je to sice dokonalé (někteří např. neřeší QLED Full HD), ale to už je na konkrétním obchodě a jeho schopnosti být „smart“. Tady vám, v tabulce ke stažení, kterou jako obvykle najdete na konci článku, nabízíme více než 40 modelů všech možných úhlopříček a rozlišení na jednom místě. Včetně případných odkazů na naše testy.

Co do platforem, resp. operačních systémů, máme tu Android TV a Google TV, Tizen u televizorů Samsung a Vidaa U u Hisense. Pozor si dejte zejména na Google TV, která se ve verzi pro loňské televizory vrátila ovladatelností někam k Android TV 7 a níže. Ne každému je dosti ochuzené uživatelské rozhraní (alespoň oproti verzi osm a vyšší) příjemné a ideální je si ho dopředu vyzkoušet. Nebo nakupovat tam, kde vám dovolí vrátit televizor bez udání důvodu.

Nejlevnějším modelem našeho přehledu je JVC LT-43VAQ6135 (9.490 Kč, 109 cm), nejdražším TV za 19.990 Kč, jako například Hisense 65A7GQ (165 cm) či Samsung QE55Q80A (140 cm).

Nejmenším televizorem, který v tabulce ke stažení najdete, jsou modely Samsung The Frame, například QE32LS03TC za 10.990 Kč, nejrozměrnějším zmiňovaným 165 cm, tedy 65 palců. Ty můžete zakoupit už od 16.990 Kč (TCL 65QLED800).

Nakonec pro vás máme nějakých 45 televizorů a jak sami vidíte, český trh na tom u tohoto pomyslného vrcholu LCD vůbec není špatně, a to ani v případě největšího masového výrobce, tedy Samsungu. Ten má momentálně televizorů pod 20.000 Kč k mání skoro 20!

Z tiskové zprávy k uvedení „QLED Alliance“ v roce 2017.

Jak číst tabulku

„Cena“ je zřejmá, takže pojďme k položce „operační systém“. Verzi zde neuvádíme nejen proto, že vždy nebyla k dispozici, ale i kvůli tomu, že by to vyžadovalo další doplnění typicky o vztahu k hardwaru a provozní rychlosti, resp. pomalosti. A uživatelském prostředí, které prakticky všichni výrobci v poslední době z neznámých důvodů mění (proč střídat dobrého koně?), a to včetně Samsungu.

„Úhlopříčka; rozlišení; podsvícení:“ skoro vždy tu máme rozlišení Ultra HD (4K), pokud nebyl jasně potvrzený poslední parametr (oficiální stránka), raději ho neuvádíme.

Bod „tuner; zesilovač“ většinou nabídne kompletní sadu v jednoduché podobě, tu a tam ale narazíte na tzv. zdvojené tunery, nicméně pouze u značky Samsung, kde je také výborný obraz v obraze (PiP). V případě zesilovače je někdy uveden nejen výkon, ale i systém audia, například 2.1 (opět pouze pokud byl k nalezení u výrobce). Někdy tu rovněž najdete výkon udávaný v RMS (pro vzájemné srovnávání je to to nejlepší), vysvětlení najdete zde.

„Energ. třída (nová)“ – tady je třeba upozornit, že metodika měření se v případě té „nové“ nedá srovnat s tou dřívější (tzv. stará verze energetického štítku), takže ani výsledek není souměřitelný.

Bod „vstupy/výstupy (výběr)“ by měl být v tom zásadním kompletní. Pokud není uvedena verze typicky u HDMI, Bluetooth a Wi-Fi, nepodařilo se ji s dostatečnou přesvědčivostí (opět web výrobce) zjistit. Zde také z prostorových důvodů nezmiňujeme mechaniku PCMCIA (CI+) i když ji mají všechny televizory, byť některé přes zvlášť dodávaný speciální mezikus (Samsung). Konektor pro napojení do Ethernet (LAN) uvádíme jako RJ-45, verzi Wi-Fi (jestliže je zmíněna) pak v nové podobě (vysvětlení zde).

„Rozměry (švh); hmotnost“ jsou skoro vždy (výjimkou je Samsung Frame) uváděny pro namontovaný podstavec. V závorce pak najdete hloubku obrazovky bez něj. U The Frame jde ale o rozměry samotného panelu, box s rozhraními, apod. je tu externí.

V „poznámce“ jsou uvedeny další důležité údaje, jako HDR, audio formáty a verze HbbTV (pokud se ji podařilo zjistit). HDR je vůbec samostatnou kapitolou. I tam, kde to není uvedeno by mělo být HDR10+ a většinou také „televizní“ HLG. Problémem je už jen to, že někdo udává standardy konkrétně, jiný je skrývá za marketingovým jménem, další se „malými“ HDR mezi něž – momentálně – patří i HLG, nezabývá.

Jak uvidíte, neuvádíme obnovovací frekvenci obrazovky, protože je to jednak nad rámec přehledu a jednak je situace komplikovaná s herním režimem, kde se někdy pracuje se 120 Hz, ale panel jako takový ji při běžných operacích neumí.

Přehled televizorů s obrazovkou LCD (QLED) do 20.000 Kč, květen 2022

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla ve čtvrtek 19. 5. 2022, kdy byla také finalizována tabulka. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém televizoru vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled QLED do 20.000 Kč

Ke stažení (XLSX, odkazy na testy): tabulka – přehled QLED do 20.000 Kč