Příchod videoslužby Disney+ je jednou z největších televizních událostí letošního roku. Do startu exkluzivního kanálu na českém trhu zbývá týden a my jsme se dnes dozvěděli řadu detailů o tom, co místním divákům nabídne.

Disney+ startuje na širokém spektru platforem od mobilních telefonů a tabletů, přes chytré televize a různé druhy set-top boxů až po herní konzole. K jeho obsahu se tak dostane každý, kdo bude jen trochu chtít. V nabídce bude více než 800 filmů, 900 seriálů a 150 originálních show, a to pro všechny věkové kategorie. Počítat přitom můžeme s lokalizací do češtiny, a to ve formě dabingu a titulků. Ačkoliv značku Disney má řada z nás v hlavě pevně spojenou s dětským obsahem, přináší zábavu pro všechny věkové kategorie a jak ukazuje nabídka, nebojí se ani ryze dospělé zábavy. Základní myšlenkou je vyprávět zajímavé příběhy, a to ve všech formách.

Prostředí Disney+ řadí své portfolio do celkem šesti kategorií, podle značek, které spravuje. Vybrat si tak můžeme Disney, Pixar, Marvel, Star Wars, National Geographic a Star Plus. První dvě značky přináší nové i starší animované filmy pro celou rodinu. V nabídce nechybí Sněhurka z roku 1938, Příběh hraček, Ledové království nebo nejnovější CGI adaptace klasických příběhů. Marvel je potom místem, kde si budou libovat milovníci všeho superhrdinského a chybět nebude ani alternativní pohled seriálu What If, nebo znepokojující Moon Knight. Obsah kanálu Star Wars není třeba představovat, jen připomeňme, že v současnosti postupně Disney uvolňuje epizody nového seriálu Obi-Wan.

Disney Press Kit Česko by Jan Potůček

Původní český dabing od tuzemských televizí

Nenápadným, ale pro mnohé diváky stěžením místem portfolia nové služby je potom posledně jmenovaný program Star. Ten nabídne nejen staré i nové reality show a další ryze televizní obsah, ale velmi zajímavou směs filmů a seriálů, které důvěrně známe, jen jsem k nim neměli přístup na jednom místě. Podívat se tak budeme moci na kompletní Simpsonovi, sprostý a nekompromisní pohled na USA Family Guy nebo třeba Akta X. Z filmů bude k dispozici celá série o Vetřelcích, všechny díly Predátora, nebo třeba Titanik.

Důležitý je fakt, že u většiny titulů bude k dispozici i dabing, a to často původní, který diváci znají (včetně legendárních Simpsonů). Z nejnovější produkce nabídne Star pokračování reality show o rodině Kardashianů nebo dokudramatický příběh Pam a Tommy o začátcích internetu, jedné pornografické kazetě a dvou neopatrných celebritách.

Vybrané Filmy a Seriály Dis… by Jan Potůček

Až sedm profilů a čtyři souběžná streamování

Aby mohla Disney Plus bez obav používat celá rodina, bude k dispozici až sedm profilů a čtyři z nich budou moci sledovat obsah současně. Pro bezpečnost je k dispozici rodičovský zámek s možností velmi detailního nastavení. Každý se tak dostane přesně k tomu obsahu, který je pro něj určen.

Důležitý je slib společnosti Disney, že veškerý nový obsah bude k dispozici globálně ve stejný den (pouze s možným časovým posunem). V budoucích letech se také můžeme těšit na nové tituly z lokální produkce. Do roku 2024 by mělo pod hlavičkou Disney celosvětově vzniknout až 60 seriálů, dokumentů a filmů od místních tvůrců. Zda připravuje Disney nějaký projekt i u nás zatím nevíme, avšak Česká republika je mezi filmaři obecně velmi oblíbenou destinací, takže to rozhodně není vyloučené.

Disney+ začíná slevou jako HBO Max Platí pro předregistrace do 13. června