O Disney+ jsme vás bohatě informovali od počátku jejího evropského, potažmo českého a slovenského působení, resp. náběhu. Jak nejspíše víte, na počátku týdne se ocitla i v našich končinách a díky výborné spolupráci vám nyní můžeme přinést informace o tom, jak vypadá, jak pracuje a jak se během krátkého zkoušení chovala. Testujeme ji na výtečném boxu Strong SRT 202 Ematic (Android TV 9) napojeném na neméně výtečný plazmový televizor Panasonic TX-P42VT20 s rozlišením Full HD (certifikace THX). Přinášíme ale také oficiální pohled na kompatibilitu s dalším zařízením, včetně televizorů.

Základem pro sledování jakékoli video služby jsou dnes samozřejmě aplikace. Aplikace pro televizory, pro boxy s Androidem, mobily a také pro řadu nejrůznějších malých zařízení typu „stick“, tedy tyčinka, určených přímo do rozhraní HDMI. Disney si ovšem kompatibilitu dosti hlídal. V neděli ani v pondělí se aplikace na Google Store vůbec nedařilo najít a objevila se až po spuštění služby v úterý, přičemž to samé platilo i u mobilu Samsung S20 FE 5G (Android 12). À propos když jsme chtěli před časem napsat zprávu o tom, na jakých zařízeních bude aplikace pro službu k dispozici, nedalo se být příliš konkrétní a šlo vydat pouze to, že se „…hovoří obecně například o mobilech a tabletech s Androidem, Apple iPhone a iPad, o zařízeních s o. s. Android TV a televizorech LG s WebOS a Samsung (Tizen). Konkrétní verze k dispozici nebyly a Disney+ je, podle zaslaného e-mailu, navíc pro naše podmínky momentálně ani zveřejňovat nechce.“

Teď se vše mění, takže začněme z této strany.

Disney+ odkryl karty! Nabídne i původní český dabing z TV

Na čem si Disney+ pustíte a co k tomu potřebujete

Hned po startu VoD (video on demand, video na vyžádání) byly uvolněny i bližší specifikace na webové prostředí a kompatibilní zařízení. Video služba má vše rozděleno do několika oblastí, takže se na ně pojďme postupně podívat. Vše uvádíme tak říkajíc v oficiálním znění, upřesníme si ale (přes místní zastoupení) situaci s výrobci televizorů, což je po nás to hlavní.

Oficiální údaje Disney+:

  • Herní konzole a streamovací zařízení: Amazon Fire, Apple TV (4. generace a novější), Chromecast, PlayStation, Xbox.
  • Mobilní zařízení a tablety: Apple iPhone a iPad, telefony a tablety s o . s. Android, tablet Amazon Fire a tablety a počítače s Windows 10 a 11.
  • Televizory: s o. s. Android TV (systém Android OS 5.0 nebo novější, konkrétně jmenovány Hisense, Sharp a Sony), dále Hisense (modely od roku 2017, včetně, o. s. Vidaa 2.5, Vidaa 4.0 a novější), LG WebOS (TV vyrobené od roku 2016 s WebOS 3.0 a novějším), Panasonic (modely ve 4K od roku 2017, včetně, o. s. My Home Screen, značení EZ nebo EX, FZ nebo FX, GZ nebo GX, HZ nebo HX, JZ nebo JX), Samsung Tizen (většina modelů od roku 2016, včetně).
  • Webové prohlížeče: PC – Firefox 68+ a Chrome 75+ (Windows 7 a novější), Edge (Windows 10/11); Mac – Safari 11+ (macOS 10.12 a novější), Chrome 75+ (macOS 10.10 a novější), Firefox 68+ (macOS 10.9 a novější); Chromebook – Chrome (Chrome OS 79 a novější).

Některé další informace najdete na stránce Disney+…

S čím odstartuje Disney+? Tenhle kanál není (jen) pro mladý

A nyní upřesnění pro televizory ze zaslaných tiskových zpráv a z reakcí na naše dotazy. Povšimněte si, že se informace někdy drobně liší…

  • Hisense (odpověděl nám Matej Hušták, Hisense TV product manager pro ČR a SR): „Službu Disney+ podporují všechny televizory Hisense s operačním systémem Vidaa U3, Vidaa U4, Vidaa U5 a samozřejmě novinky s Vidaa U6. Jedná se tedy o produkty modelového roku 2019 a vyšší. Výjimkou je nejlevnější řada 2K televizorů Hisense A5600F, která běží na Vidaa 2.5 a už se doprodává. Na trhu je již nástupce v podobě řady A4BG s novější verzí o. s.“
  • Samsung nám na náš dotaz potvrdil údaje od Disney+. Jde tedy o televizory s operačním systémem Tizen od roku 2016, včetně (verze Tizenu pro daný ročník nerozhoduje).
  • LG: „…služba Disney+ je nyní dostupná i na kompatibilních televizorech LG ve více než 40zemích v Africe, Evropě a na Středním východě“. Jako kompatibilní, jsou uváděny televizory s webOS od roku 2017.
  • Panasonic: kompatibilita s aplikací Disney+ je ohlášena pro… „4K televizory uvedené na trh od roku 2017, které jsou vybavené operačním systémem My Home Screen s předponami EZ, EX, FZ, FX, GZ, GX, HZ, HX, JZ, JX, LZ, LX.“
  • Philips (TP Vision): „Tato aplikace je funkční na všech modelech televizorů Philips od roku 2017 s operačním systémem Android TV. U starších modelů nemůžeme kompatibilitu zaručit, což ovšem nemusí nutně znamenat, že by aplikace nefungovala.“

Zařazení mezi pro Česko dostupné VoD oznámila i služba JustWatch. Díky ní můžete mezi pořady Disney+ velmi dobře filtrovat, lépe než přímo ve VoD (momentálně).

Pár postřehů

Někdy je k dispozici více verzí téhož pořadu. Například se podívejte na Thor: Ragnarok, kde jsou tři, byť stopáž je stále stejná.

  • Ovládací rozhraní stále představují obvyklé nudné horizontální pruhy à la Android TV. Kolovat se nedá nikde, nicméně alespoň se vybraný pořad zvětší do pořádného náhledu nad pruhy, takže na něj podstatně lépe vidíte. Hlavní nabídka je na obrazovce umístěna vertikálně a vlevo (Android TV), nebo horizontálně a nahoře (webové rozhraní).
  • Časová osa v přehrávaném pořadu není aktivní (aplikace pro Android TV, ve webovém prostředí ano). Posun je tak možný jen tlačítky pro převíjení na obrazovce a může být poněkud únavný. Možný je ještě skok o 10 s vpřed či vzad (nenásobil se).
  • Pro zájemce jsou tu někdy i bonusové a vymazané scény (např. Doktor Strange).
  • V rámci podrobností o pořadu se dozvíte řadu věcí. Jazykovou a titulkovou mutaci bohužel nikoli a pro tu si musíte pořad fyzicky spustit (no fuj…).
  • Navržené ovládací rozhraní někdy neumožňuje skok na stejnou pozici o úroveň, což může komplikovat život.
  • Některý obsah byl bez dabingu i bez českých titulků (např. Ve jménu vlasti), jiný dabing už má, ale zjevně nebyl zakoupen (seriál Ztraceni či Zoufalé manželky).
  • Pokračování na další díl seriálu je automatické, máte ale v tomto okamžiku možnost skočit na „všechny díly“ a je vidět že to dělal někdo z praxe. Tohle se rozhodně hodí!
  • Máte možnost přeskočit úvod, někdy i zvláštní rekapitulaci, takže to řešíte vlastně dvakrát.

Intermezzo jménem zprovoznění

To se ukázalo jako skutečný oříšek a pokud nepočítáme ověřování účtu, které se v našem případě protáhlo na tři dny (služba nicméně stále jela – kupodivu!), zprovoznění jako takové zabralo asi půl hodiny. Hardware byl samozřejmě kompatibilní.

Aplikace neustále něco vyžadovala, zprovoznění přes mobil moc nefungovalo, takže nakonec počítač (ten je v podstatě vyžadován) a webový přístup a také problémy s heslem. Popisovat to nemá smysl, kolega z redakce to zvládl během deseti minut, ale problémy měl rovněž, takže možná šlo v autorově případě o shodu okolností (přitahuje je).

Je zřejmé, že zprovoznění služby není – díky požadavkům Disney – tak jednoduché a prostě ho musíte přetrpět.

Výtečné rozdělení obsahu, průměrné vyhledávání, ale navíc kolekce

Video služba vyniká perfektním rozdělením svého obsahu a na to u nás lidé slyší. Většina přímo drtivá chce dopředu vědět, zda si pouští film nebo seriál. Přesně tohle Disney+ nabídne a jasně to vidíte na odchycených obrazovkách výše, které jsou z webového přístupu (níže najdete snímky z Android TV).

Vyhledávání je standardní průměr (tedy nízký), možná trochu lepší, protože klávesnice má české znaky. Ale tím ještě důležitějším je možnost jít přes tzv. kolekce pořadů, jako například na Marvelovky, Star Wars, Smrtonosné pasti, úlitbové Pride, atd., atd. „Kolekce“ nikde jinde neuvidíte a narazíte tak maximálně na připravené vyhledávací řetězce, které tu nejsou i když by se určitě také hodily.

Kolekce sice nejsou úplné (chyběla minimálně Planeta opic nehledě na to, že by tu měla být 2x) a vyhledávání rozhodně není takové, jaké by mělo být. Zadat si žánr sci-fi (zadávat lze např. i postavy) k výsledkům nevedlo, což je vidět na snímku. Ani „český dabing“ nebo „dabing“, případně „CZ dabing“ nikam nešel.

Škoda, protože to vypadalo nadějně. Ostatně vyhledávací řetězec napříč žánry na pořady s českým dabingem by našinec užil u každé zahraniční video služby. Tedy velká většina z nás.

Lepší než jinde, resp. kvalitněji zpracované bylo doporučení na podobné pořady a například k seriálu Zoufalé manželky byl doporučen (jako případné pokračování) Skandál (s přimhouřením oka), ale také Pomsta a zejména Devious Maids, což plně sedí. U pořadu tak narážíme na jediný závažnější problém, totiž na neuvedení jazykové mutace, kterou nevidíte ani v jeho úvodu. Jaké máte v tomto směru možnosti se tak bohužel dozvíte až po jeho spuštění! Tohle je – bohužel – stejné, jako například u HBO Max a je to také stejně nepochopitelné.

Nebo si tu vážně někdo hraje na „zhlédnutí“?

Disney+ se také v tomto okamžiku nedrží běžně zavedené praxe říkající, když má pořad (seriál, film) český název, měl by mít dabing. Když je s titulky nebo bez nich má mít původní. Vidíte to například u výborného seriálu „Ve jménu vlasti“, kde je tento název a přece chybí jak dabing, tak české titulky.

Jestliže narazíte na pořad bez dabingu, ale s českými titulky a kliknete na ikonu ozubeného kolečka uvidíte jejich bohaté nastavení (viz fotogalerie výše), a to je samozřejmě vynikající. Zajímavé bylo, že pokud byly u předchozího pořadu spuštěny titulky, dabing najížděl automaticky, české titulky ale zůstaly zachovány, i když tohle nechceme tvrdit s určitostí; zkoušeno u dvou, tří pořadů.

V případě přístupu přes box Strong s Android TV 9 vidíme zvukové a titulkové mutace horizontálně což je méně přehledné, úprava velikosti titulků (a fontu) možná nebyla (například Scandal). Tohle by za sjednocení rozhodně stálo, navíc druh fontu a typicky velikost je daleko důležitější při výstupu na televizor než na displej počítače, který sledujete z podstatně kratší vzdálenosti.

Hodně zajímavou funkcí video služby – pro někoho – může být tzv. společné sledování nějakého snímku přes službu GroupWatch. Ta u přístupu přes Strong (Android TV ) jednou dvakrát probleskla, ale více jsme se mu nyní nevěnovali. Pokud máte zájem, ikonka „více lidí“ byla pomalu u každého pořadu.

Jak se aplikace chovala v krátké praxi? Výtečně, ale něco by chtělo předělat hned

Po třech dnech intenzivního zkoušení můžeme říci, že video služba Disney+ hodně příjemně překvapila. Rozdělením obsahu i přidáním kolekcí di vyhledávání předčí jak HBO Max, tak Netflix. S VoD se daleko lépe pracuje, členění je logické, ve vyhledávání dokonce vidíte i české znaky nemluvě o tom, že video služba nepoužívá zparchantělé anglicko-české názvy jako „série“ a „epizoda“, ale mluví s vámi hezky česky tak, jak to kdysi dělalo HBO GO.

To ale není všechno! Překvapilo poměrně značné množství lokalizovaného obsahu a tohle není arogantní Netflix, kde jsme museli mnoho měsíců (více než rok) čekat i na prosté přeložení úvodní webové stránky celé služby!

Po třech dnech zkoušení tak Disney+ zanechal, jak ve mně, tak v kamarádovi, který byl první den také přítomen, ty nejlepší dojmy a na tom jsme se shodli. Služba je ještě lepší než jsme se vůbec odvážili doufat a samozřejmě – a to musíme zdůraznit – na dané platformě, konkrétně na Strong SRT 202 Ematic s operačním systémem Android TV 9.

Je samozřejmě otázkou, zda se takto bude chovat i jinde (částečně máme vyzkoušenu webovou platformu), ostatně v minulosti jsme byli svědky značných rozdílů u HBO Max (Samsung TV vs. Android TV). Nicméně asi si můžeme dovolit říci, že kvalitou prostředí, úrovní české lokalizace video služby představuje, oproti současnému provedení dvou hlavních konkurentů, tedy HBO Max a Netflixu, rozdíl někdy pomalu třídy. Vyhledávání je sice v podstatě nastejno, ale díky seskupování jednotlivých filmů a seriálů do cyklů, kolekcí, je vlastně lepší a daleko před nimi. Tuto vysoce logickou věc nedělá žádná video služba, kterou jsme testovali a když tu rezervy jsou (a někdy znatelné), je to výborný počin.

Disney+ se uvedlo ve velkém stylu. Uvidíme, zda mu to vydrží, ale za nás zatím nejlepší kombinace cena/výkon na jakou jsme narazili.

Disney+ ve webovém prostředí s drobnou vadou. Najedete si na vodorovném pruhu na Sci-fi (pokud je přítomno, což i nebylo), vstoupíte do nějakého pořadu, ale na předchozí volbu se už vrátit nejde. Musíte tedy do domovské nabídky a opět hledat.