V prvním díle našeho článku připomněli začátky HBO, které znamenaly revoluci ve vnímání televize a toho, co je schopná nabídnout. Pokračování věnujeme moderní éře HBO od 90. let do současnosti a také zásadní změně platformy.

Více kanálů a původních seriálů

Na začátku devadesátých let se HBO potýká s odlivem předplatitelů a reaguje na to dvěma zásadními kroky. Tím prvním je zvýšení počtu kanálů. HBO je první značka, která zkouší možnosti multiplexového systému. Do té doby kromě samotného HBO provozovala společnost Home Box Office i další prémiové kanály jako byl Cinemax, ten však byl k dispozici jako samostatná služba, případně v balíčku. Nový koncept počítá s více programy se stejnou značkou, které se liší číslovkou a sdíleným obsahem, avšak odlišnou skladbou. Myšlenka je jednoduchá – nechci se koukat na romantickou komedii na HBO? Tak si pustím akční drama na HBO2 (existoval dokonce i lineární kanál HBO Max, který neměl nic společného s dnešní streamovací službou téhož názvu). To, co dnes považujeme za běžnou praxi, byl ve své době revoluční koncept.

Kde se vzalo HBO 50 let lepší televize

Druhým zásadním krokem bylo rozšíření vlastní produkce. Nově vzniká celé spektrum seriálů, například horrorové Historky ze záhrobí nebo The Larry Sanders Show pohrávající si s meta humorem, kdy celebrity parodují samy sebe. V průběhu 90. let vznikají další zajímavé seriály jako mafiánští The Sopranos, komediální Sex ve městě nebo Six Feet Under z prostředí pohřební služby. Do seriálů a vlastní tvorby dává HBO stále více peněz a po stránce produkční kvality se stává konkurenceschopné v porovnání se klasickými filmovími studii.

Právě dramatické a komediální seriály se postupně ukážou být hlavním lákadlem pro mnohé předplatitele HBO. Nejúspěšnější sérií je fantasy sága Hra o trůny, která se setkala s pozitivním diváckými i kritickým přijetím.

HBO v České republice

V Česku začíná HBO vysílat 18. listopadu 1994 a svým charakterem je na trhu jedinečné. Stejně jako ve svých začátcích v USA, i v České republice vysílá zpočátku pouze několik hodin denně. Vysílací čas se postupně prodlužuje. V českém prostředí se HBO podařilo začlenit do posloupnosti premiér většiny velkých filmů na místo těsně za uvedení na videokazety. Mezi premiérou na HBO a na komerčních stanicích byl přibližně rok, což posilovalo prestiž HBO.

Vedle filmových novinek uvádělo HBO tak české verze svých seriálů, a to včetně těch starších. Své místo měly ve vysílání také starší divácky ověřené filmy, které se do České republiky dosud nedostaly, jako Velký útěk nebo Dobré ráno, Vietname.

V rámci programů místních produkcí oslovuje HBO po roce 2010 i české tvůrce. Postupně vzniká řada oceňovaných seriálů a sérií. Jako první je to seriál Terapie (2001) s Karlem Rodenem v roli psychiatra. Oceňované je soudní drama Hořící keř (2013) mapující události po smrti Jana Palacha i tíživá Pustina (2016). HBO také podporovalo rozvoj stand-up komedií (které jsou původnímu HBO vlastní) podporou platformy Na stojáka.

Dobytí internetu

Nejzásadnější změny v celé historii vysílání HBO se začaly rodit v roce 2010. Tehdy se zrodila značka HBO GO, která změnila dosavadní podstatu jedené z nejpopulárnějších televizních stanic světa. HBO GO totiž není televizní kanál v pravém slova smyslu, ale knihovna s online obsahem, který si mohou uživatelé pouštět dle libosti.

Na HBO GO se obsah pravidelně měnil a ani zdaleka se nejednalo o celý archiv značky HBO. Často se stávalo, že pokud dali fanoušci najevo dostatečný zájem, některé starší pořady nebo filmy se v nabídce HBO GO objevily.

Zásadní změnu znamená rok 2017, kdy je platforma HBO GO dostupná napřímo. Do té doby se jednalo o svým způsobem bonus, který měli zákazníci, jež měli smlouvu s operátorem kabelových televizí na program HBO. Nový způsob distribuce byl přístupný všem a za dostupnou cenu, kterou navíc určovalo přímo vedení HBO. Důležitý je také fakt, že HBO se díky novému přístupu stalo dostupné nejen na televizích, ale postupně i na počítačích, herních konzolích a mobilních telefonech.

V současnosti je platforma HBO GO na ústupu a nahradila ji plnohodnotnější služba HBO Max. Ta je od letošního roku dostupná i v České republice a přichází s novými lákadly. Některé očekávané filmy měly premiéru na této platformě ve stejný čas jako v kinech. Jiné výrazné filmové novinky mají na HBO Max premiéru jen o několik týdnů později než v kinodistribuci.

Počet uživatelů streamovací verze HBO postupně roste a v současnosti je vyšší než počet diváků klasického televizního vysílání těchto prémiových kanálů.