Plánujete si pořídit digitální rádio a nevíte, jaké programy ve vašem bydlišti naladíte? Nebo už přijímač DAB+ máte a nejste si jisti, zda se nacházíte v dosahu některé z pěti existujících tuzemských rozhlasových digitálních sítí?

Potřebné informace už nemusíte složitě shánět na webech operátorů jednotlivých multiplexů, Televizníweb.cz připravil přehledné mapy pokrytí všech sítí DAB+, jejich programovou nabídku, technické parametry, seznam zprovozněných vysílačů a další informace. Jde o celoplošnou veřejnoprávní síť ČRo DAB+ provozovanou Českým rozhlasem a technicky spravovanou Českými Radiokomunikacemi a regionální sítě CRA DAB+ Českých Radiokomunikací, Teleko DAB společnosti Teleko digital, RTI cz DAB společnosti RTI cz a COLOR DAB+ společnosti JOE Media.

Nemáte ještě doma digitální rádio? Pak to honem napravte!

Multiplex ČRo DAB+

Jedinou celoplošně vysílající sítí pro digitální rozhlas u nás se může pochlubit Český rozhlas. Nese označení ČRo DAB+ a deklaruje příjem pro 95 procent populace. Ve skutečnosti to není tak žhavé, protože původní mapy pokrytí byly modelované na příjem přes venkovní anténu nebo v autě. Pro příjem uvnitř budov je síť dostupná asi pro 70 procent obyvatel Česka a rozhlas chce postupným spouštěním nových vysílačů a dokrývačů do roku 2025 toto pokrytí zvýšit až na 85 procent populace. Multiplex je rozdělený na dvě části – českou a moravskou – přičemž celoplošné a digitální stanice vysílají v obou částech, regionální stanice vždy podle toho, zda sílí v českých krajích nebo na Moravě. Regionální studia ČRo Karlovy Vary, ČRo Sever a ČRo Hradec Králové, která se nevešla do sítě ČRo DAB+, využívají kapacitu multiplexů společností RTI cz a Teleko digital.

Multiplex CRA DAB+

České Radiokomunikace, které technicky zajišťují provoz veřejnoprávní rozhlasové sítě ČRo DAB+, provozují také vlastní DAB+ multiplex pro komerční rádia. Jeho dosah je ovšem omezený a soustředí se pouze na Prahu, Ostravu a Plzeň. Multiplex obsahuje 14 komerčních rádií, včetně nejposlouchanějších stanic (Impuls, Frekvence 1, Evropa 2), ale také čistě digitálních projektů (Pigy rádio, Český Impuls). Pro šíření signálu operátor využívá většinou velké televizní věže nebo vysílače, z nichž šíří i analogové FM vysílání komerčních rádií i Českého rozhlasu.

Multiplex Teleko digital

Jeden z vůbec prvních provozovatelů digitálního rozhlasového vysílání v České republice, společnost Teleko digital, vysílá z 11 lokalit a dosahuje druhého největšího pokrytí z DAB+ sítí v tuzemsku. Kromě Prahy, Brna a Ostravy ji naladí posluchači na severu a východu Čech, Jihlavsku, Olomoucku, Zlínsku, Liberecku a Příbramsku. Kromě komerčních rádií tato síť šíří i programy veřejnoprávních krajských studií ČRo Sever a ČRo Hradec Králové, které se nevešly do české mutace veřejnoprávního multiplexu ČRo DAB+.

Multiplex RTI cz

Dalším velkým propagátorem digitálního rozhlasu v Česku je plzeňská společnost RTI cz, která svými sítěmi DAB+ pokrývá Prahu, západní a jižní Čechy (Jihočeský, Plzeňský a Karlovarský kraj). Nedávno operátor spustil nový digitální vysílač na vrchu Čerchov u Domažlic, který využívá i celoplošný televizní multiplex 24. Kromě komerčních rádií, mezi nimiž vyniká alternativní Radio 1, tato síť šíří také program veřejnoprávního krajského studia ČRo Karlovy Vary.

Multiplex COLOR DAB+

Nejmladší rozhlasovou digitální síť v Česku provozuje společnost JOE Media Miroslava Pýchy. Multiplex pokrývá signálem Prahu a část Středočeského kraje, přičemž využívá dvou vysílačů sladěných do jednofrekvenční sítě. COLOR DAB+ si zakládá na kvalitním zvuku, poskytuje jednotlivým rádiím nejvyšší datový tok ze všech operátorů DAB+ a síť obsahuje i populární německá rádia. Stejně jako předchozí tři operátoři sítí pro komerční rádia se hodlá ucházet v tendru Českého telekomunikačního úřadu o kmitočty pro finální sítě DAB+.

Antique photo created by azerbaijan_stockers – www.freepik.com