Malá hranatá a plně plastová krabička je určena pro ty, kteří chtějí co nejkompatibilnější multimediální přehrávač a spokojí se – co do hardwaru – se základem. Nevyžadují tudíž nějakou velkou paměť RAM, kapacitu na flash disku či nějaké rozšíření. Když se to vezme kolem a kolem, vlastně by tu nemusel být ani digitální audio výstup a stačilo by co nejkompatibilnější Bluetooth. Tohle zařízení nemíří na příznivce komponentních systémů…

Boxy a přijímače se značkou Nokia produkuje společnost StreamView a jeden pro DVB-T2 jsme vám už předvedli. Tento je bez tunerů, pracuje s rozlišením Ultra HD (4K) až do 60 sn./s, používá operační systém Android TV 10 (hlavně že tu není Google TV) a udávána je mimo jiné kompatibilita s aplikacemi Amazon Prime Video, Netflix, Disney+ a YouTube. A poslední dvě s ním také vyzkoušíme, vedle několika dalších, ryze lokálních aplikací, jako jsou Voyo, Lepší.TV nebo SledovaniTV.

Novinka prodávaná za 2.599 Kč má v ceně klasický dálkový ovladač, tedy lépe řečeno dálkový ovladač klasické velikosti a výbavy, tedy à la televizor, v balení ještě najdete kabel HDMI.

Parametry jsou vcelku běžné: Amlogic S905X3, 4 jádra (frekvence nezjištěna, asi něco kolem 2,0 GHz), grafika Mali-G31 MP2 a 2 GB paměti RAM doplněné 8GB na vnitřním flash disku. A to je také maximum toho, co dostanete, protože možnost rozšíření tu není. Ostatně je tu pouze jedno běžné rozhraní USB 3.0 a USB-C, které poslouží typicky k dobíjení mobilu a funguje to – překvapivě – i když je Nokia vypnutá.

Nokia Terrestrial Receiver 6000 Malý a rychlý set-top box pro DVB-T2

Nokia Streaming Box 8000 si rozumí s obsahem v HDR10 a vše doplňují Bluetooth (profily neudány) a Wi-Fi 5, tedy standard zvládající i 5 GHz, což bude výhodné nejen pro činžovní domy. Připojit ji k internetu ale můžete i přes ethernetový kabel, vyzkoušeno je i kabelové napojení na výtečný a levný Wi-Fi směrovač (router) typu mesh, Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test). Tím krásně obejdete fakt, že nemáte k televizoru přiveden kabel lokální sítě LAN.

Běžná instalace, excelentní pasivní chlazení

Celoplastový box s výraznou gumou na spodní částí (do kruhu) je bez jakýchkoli chladicích otvorů a přesto se hřál třeba i po deseti hodinách naprosto minimálně. Povrch je (většinou) hodně lesklý, krycí „preservativy“ najdete všude možně a přitom by stačilo udělat ho trochu chytřeji a tohle si odpustit. Společnost StreamView si asi myslí, že přesně tohle lidé chtějí.

Chtěli…

Po propojení boxu s televizorem (zkoušeno se Samsung QE55QN95B – 4K) a zapnutí, bylo nejprve vyžadováno manuální párování ovladače a boxu. Následně naběhla běžná zdlouhavá instalace Android TV, ale ještě než se plně spustila (pouze jazyk, země a připojení k internetu), ozvalo se upozornění na nový firmware, tedy jak se zde mylně říká software. Po stažení asi gigabajtu dat proběhla automatická aktualizace a následně také zbytek instalace. Nicméně stále tu – naštěstí – máme Android TV 10 s jeho upravitelnou domovskou obrazovkou a vymazatelnými pruhy a všemi (!) ikonami.

Tohle určitě potěší!

Ovladače ke dvěma přístrojům s Android TV: vlevo Nokia SB 8000, vpravo Strong Leap S1 jehož DO můžeme dnes označit za obvyklé, nebo u boxů s Androidem převládající. Foto: autor a Strong

Ovládání bez dnes obvyklého zjednodušeného DO

Právě tohle je jedna z největších výhod této Nokie! Plnohodnotný dálkový ovladač je výborný, má barevná tlačítka, takže nemáte potíže v aplikacích jako Lepší.TV a s výhodou využijete třeba i samostatné tlačítko vstupu do menu nastavení Googlu. Tady už výhody končí, protože to je klasicky neschopná záležitost s podivným rozložením nabídek. To už ale samozřejmě jde mimo výrobce zařízení.

V každém případě tady budete s tímto „nepohybovým“ ovladačem (nemá „kurzor myši“) ve větší pohodě než jinde a i když se na některé funkce rovněž nedostanete, bude to méně častý případ. Jak také sami vidíte ze snímků, ovladač Nokie v podstatě odpovídá ovladači televizoru s Android TV a právě to je obrovská výhoda!

Nicméně i zde jsme vyzkoušeli výbornou bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla Device D8 mini. Třeba pro zadání hesla do aplikace nebo pro svižnější přístup k některým funkcím. Tentokráte jsme sáhli po připojení klávesnice přes Bluetooth a bylo to rychlé a snadné (stačí jít do menu a na položku přidání příslušenství).

Práce s kurzorem přímo v nějaké aplikaci musí být pochopitelně podporována, ale i když není (například Disney+) můžete stále využít řízení ve stylu šipka/OK/Enter.

Kompatibilita s aplikacemi je v případě Android TV posvěcena – pro výstup na obrazovku TV – Googlem. A i u tohoto stroje byla opravdu výborná! Tohle by mělo být vlastní všem strojům s tímto o. s. Foto: Strong

Výtečná aplikační kompatibilita

Díky Android TV certifikovanému Googlem (to jsou všechny) je aplikační kompatibilita vyšší než kdyby tu byl mobilový Android a protože to kupující už zjevně začínají chápat, množí se tyto stroje pomalu jako houby po dešti.

K dispozici dnes máte celou řadu aplikací s výstupem na „big screen“, tedy obrazovku televizoru. Vedle zde bezproblémového Youtube, je to nově i aplikace České televize iVysílání, kterou jsme také krátce vyzkoušeli. A prověřili jsme i pár dalších ke kterým se nyní dostáváme.

ČT iVysílání – novinka je jako obvykle složena z vodorovného menu v horní části obrazovky a řady vodorovných pruhů bez možnosti kolovat. Obsahuje české i zahraniční snímky na které byla získána práva, a některých případech to také v praxi vidíte uvedením doby do které bude možné pořad sledovat. Aplikace byla – při krátkém zkoušení – funkční, dokonce správně navazovala nejen po změně kvality, ale i po návratu z nastavení. Přihlašovat se do ní nemusíte a o párování s vaší platbou si asi Česká televize nechává jen zdát. Ať už si myslíte cokoli (i autor článku abstrahuje od svých názorů), tento přístup je – logicky vzato – nepochopitelný. Tohle by určitě byla cesta, jak divákům připomenout jejich zákonnou povinnost. A snad ještě drobnost: tato oficiální aplikace ČT byla až doteď k dispozici pouze pro mobilový Android. Teprve nyní vstupuje do Android TV i když jsme někdy mohli číst opak. Navíc je třeba připomenout, že boxy tohoto typu (s tunerem i bez) nedisponují HbbTV. Více o nové aplikaci ČT v samostatném článku.

Disney+ – plně funkční, primitivní přihlašování možné pouze zadáním jména a hesla. Nelze tedy spárovat pohodlněji například přes účet v PC či v mobilu. Druhá možnost je vám sice nabídnuta, ale v našem případě to znamenalo jen zrcadlení přes Chromecast, navíc omezené například při přechodu na další díl seriálu.

K nastavení bylo možné se dostat velmi snadno přes tlačítko na ovladači. Šlo vyvolat i při přehrávání z nějaké IPTV/VoD a po jeho ukončení služba zpravidla dokázala na přehrávání navázat. Foto: Strong

HBO Max – i zde aplikace potvrdila výrazné zhoršení video služby oproti někdejšímu HBO GO. Nenabídla totiž vůbec možnost rychlejšího spárování s aplikací v počítači či mobilu. Bylo tak nutné se hezky pomalu přihlásit jménem a heslem, a to jsme si kdysi mysleli, že tyto metody už máme za sebou. Nicméně byla funkční, tedy v rámci známých a zde už prezentovaných omezení.

SledovaniTV – bezproblémové, skvělé párování nové aplikace v TV s vaší aplikací v mobilu ke které jste přihlášeni (na stejné síti LAN, resp. směrovači). Nechtělo by to Disney+ okopírovat?

Skylink Live TV – i tady je to klasicky snadné, rychlé a jednoduché, navíc nic nemusíte psát. Přihlásíte se k aplikaci v mobilu, na obrazovce TV vyberete přihlášení přes QR kód a následně ho vyfotíte. To je všechno, protože pak už to jede automaticky! Proč to tak jednoduše nedělají všichni? Aplikace pracovala bezproblémové, ale na to jsme u Skylinku už zvyklí. Pardon –poslední dobou tu vlastně byl tu a tam problém s přetáčením videa.

Voyo po kompletním restartu potvrzuje poslední zkušenosti. Přihlášení velmi snadné a rychlé a stačí z mobilu, který pochopitelně musí být připojen k internetu přes stejný Wi-Fi směrovač, připojit televizor zapsáním krátkého kódu. I tak může v praxi vypadat snadné párování. Aplikace se na Android TV 10 taktéž chovala na jedničku, takže opět výborně!

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo nabídnuto pouze přes Chromecast a sdílení přímo při přehrávání videa (zkoušeno pouze se Samsung 20 FE). Bluetooth je pak určeno pouze pro připojení periférií, typicky ovladače, s mobilem nepracuje i když ho zařízení spárovalo.

Jaký je? Výborný, škoda, že tradičně navržený

Z parametrů je zřejmé pro koho je tento multimediální přehrávač (MMC) určen. To samozřejmě není nic proti ničemu. Výrobce bohužel nešel cestou originality vnějšího návrhu a provedl ho jako klasickou malou a pasivně chlazenou krabičku, takže nic převratného neobjevíte ani tady. I když to, že se Nokia nehřeje i během hodně dlouhého provozu (šest, osm, deset hodin v kuse) je, vzhledem ke konstrukci, jisté překvapení.

LED dioda by sice mohla být podstatně lépe viditelná (stačí malý úhel a…), ale budiž. Pokud jde o ovládání, tady rozhodně potěší velikost ovladače, zbytečně malé znaky už nikoli. Alespoň některé lidi…

To co je ale nepříjemnější, je výtečné sladění hardwaru a softwaru a nebyl tu jediný problém.
Rozhodně výborné je samostatné tlačítko vyvolávající menu nastavení a na něj narazíte málokdy. Výtečné jsou i barevné klávesy a rozumné je také rozložení. Tady je jasně vidět, že výrobce ví koho oslovuje a kam míří.

Pokud nejste nároční na hardware a jste spíše typičtější uživatel, tohle je jeden z nejlepších boxů s Android TV na jaký můžete v současnosti narazit.

Foto v úvodu: Strong

Hodnocení

  • PRO: výtečná aplikační kompatibilita, excelentní pasivní chlazení, výborné ovládání, zvládne dobít i mobil, kvalitní nožičky na spodní straně, plnohodnotný, podsvícený ovladač, včetně barevných tlačítek a vstupu menu nastavení, ale…
  • PROTI: …někomu mohou vadit zbytečně malé znaky, velmi špatně viditelná LED