Novinka známé značky je určena pro příjem volných stanic pozemního televizního vysílání v DVB-T2/HEVC. Vedle ní je ještě nabízen Nokia Streaming Box 8000 (2.590 Kč) s Android TV a jeho účel je zřejmý už z názvu. I k němu se dostaneme…

Nokia TR 6000 (890 Kč, 39,90 €) představuje malou krabičku s externím zdrojem vzhledem známou ze světa Androidu. Uvnitř je obvyklý tuner DVB-T/T2/HEVC, připojení antény, klasické HDMI a výstup typu A/V pro televizory s konektorem SCART. Kupodivu je tu i digitální koaxiální audio výstup a překvapením je také to, že v ceně dostanete nejen kabel HDMI, ale i adaptérový kabel typu jack/SCART (video i audio). Díky tomu ho tak můžete třeba přes týden využít doma a o víkendu na chatě s nějakým starým přijímačem.

Překvapením je rovněž dálkový ovladač plného formátu, takže nic kompaktního, a i to, že na spodní straně najdete poměrně výrazné gumy uspořádané do kruhu. Set-top box je celoplastový, chlazení pasivní bez jakýchkoli větracích výdechů. Nenechte se mýlit úvodní fotografií, zařízení má rozměry pouhých 112 x 24 x 123 mm a hmotnost 160 gramů.

Sluší se ještě dodat, že přijímače se značkou Nokia produkuje společnost StreamView, tento jsme dostali zapůjčen od lokálního zastoupení značky Strong.

Plastové provedení, překvapivé třídění kanálů

Instalace probíhá na dvou obrazovkách a na první můžete zapnout i napájení antény (standardně vypnuto). Výběr jazyka (čeština, v základu nastavena angličtina) nebyl spřažen se zemí (Česká republika), po výběru položky Vyhledávání byla nabídnuta druhá obrazovka na níž můžete zvolit buď automatické nebo manuální ladění kanálů.

Ladí se do dvou seznamů, zvlášť pro rozhlasové a televizní stanice, a vždy se začíná od čísla jedna.

Připravte se na drobné znaky, ostatně menu využívá jen část obrazovky. Na dva metry, možná méně, už budou mít někteří problémy nápisy přečíst, ostatně podobně jsou na tom třeba informace o stanici/pořadu vyvolatelné přes tlačítko „i“.

Zajímavá situace nastala v okamžiku, kdy byl video výstup přepnut přímo na režim 1080p (automaticky se nastavil na Auto). To v tomto konkrétním případě znamenalo 50 Hz, byť je špičkový televizor Panasonic VT20 (plazma, Full HD) na který byl box napojen, schopen i práce se 60Hz. Nicméně signál televizor natolik rozhodil, že bylo zapotřebí ho fyzicky vypnout. Následně už vše fungovalo a přepnutí na režim Auto situaci i vyřešilo. Box ovšem stále oznamoval, že jede na 1080p…

Třídění naladěných stanic najdete v menu v části Kanály opět zvlášť pro televizní a rozhlasové. Zde můžete stanice mazat i přesouvat. Přesouvání je sice dělané trochu zvláštně (barevná tlačítka plus tlačítko „i“, kterým volbu potvrzujete), ale můžete najednou přemístit více i na přeskáčku vybraných stanic. Využít také můžete oblíbené položky, řadu seznamů a následně i tlačítka FAV1 a FAV2 na ovladači.

Ovládání se specialitkami

Jak bylo řečeno, dálkový ovladač (foto v úvodní galerii, detail níže) je plnohodnotný, není kompaktní, ale znaky na něm jsou zbytečně malé, takže potíže pro některé uživatele skutečně mohou nastat. Vše bohužel ještě doplňují malé znaky v menu nastavení, v EPG a také na tlačítku „i“, tedy Info. Ty vás možná donutí zvednout se z křesla a tak to i v případě autora dopadlo (pohledová vzdálenost od TV s úhlopříčkou 102 cm činí něco přes 3 m).

Rozložení dálkového ovladače je velmi dobré a bylo by výborné nebýt umístění Guide (EPG) poměrně daleko od kurzorového kříže s OK uprostřed. OK vyvolává seznam naladěných stanic a náběh je okamžitý, což platí i o jejich přepínání. Pomalejší je pouze start set-top boxu (kolem 24 s) a protože LED, která označuje spuštěný přijímač je maličkatá, pokud budete sedět mírně z úhlu už ji asi neuvidíte. Navíc neoznamuje start blikáním, ale rozsvítí se až po náběhu, takže můžete být na rozpacích, zda jste box skutečně zapnuli, nebo ne.

Menu nastavení, přes které máte přístup i na multimédia, se na základní úrovni (grafická) ukazuje na spodní straně obrazovky. Na druhé úrovni je menu textové i tady se však dá s výhodou kolovat. Ovladatelnost je velmi dobrá.

Rychlé EPG (zde Guide) trochu jinak

Programová nabídka překvapí velikostí obrazového náhledu i značnou částí vyhrazenou pro podrobný popis pořadu. Zklame však tím, že nezabírá celou obrazovku, takže ukazuje, pro aktuální stanici, pouze tři pořady. A opět drobným písmem, což vidíte na snímcích.

Po EPG se nemůžete volně pohybovat, přejetí na nový kanál způsobí změnu v tuneru. Zobrazeny jsou tři stanice, pokud by se náhled zvětšil na celou plochu obrazovky, mohlo by jich být možná jednou tolik.

Celou popisku k pořadu vyvoláte tlačítkem OK (jestliže jste přímo na něm), přepnutí na další den je velmi snadné a styl můžete vidět na prvním snímku.

EPG má jediný náhled, ten klasický a dobře známý z většiny televizorů chybí. Pracuje ale velmi rychle a velmi rychle také nabíhá a končí, a to zcela bez zvukové prodlevy.

Detail dálkového ovladače. Až na odhozené EPG/Guide je rozložení výborné. Tlačítka FAV1 a FAV2 neslouží pro rychlý přístup na konkrétně zvolený kanál (nedají se naprogramovat), ale jde o skupinu oblíbených kanálů (položek).

Co se týče nahrávání, to si při záznamu správně omezí seznam kanálů na tlačítku OK a nabídne jen relevantní stanice, tedy ty na využívaném multiplexu. Následně se lze bez problémů přepnout, pokud jsme ale chtěli nahrávat další pořad na jiné stanici z multiplexu, bylo nám nabídnuto ukončení stávajícího záznamu.

Nahrávka se ukládá do adresáře „PVRS“ v němž už jsou následně umístěny všechny nahrávky (např. „CT 1 JM HD T2-2022-06-10 16-08-57.ts“), včetně pomocných souborů. Box si ještě v kořenovém adresáři vytvoří soubor „timeshift.dat“.

Překvapivá multimédia

Správce souborů je jednoduchý a v seznamu zobrazuje formáty, které zvládne přehrát (někdy i ty které nedokáže, například GIF). Multimédia jsou rozdělena do tří obvyklých kategorií, přehrát vše na jeden zátah nelze, kolovat se ale ve výpisu dá.

Přehrávání fotografií Nokia zvládala v JPG, BMP a PNG, někdy narazíte na zajímavou zprávu „Mimo dosah“ (lokalizace bývá trefnější). Ta se objevuje tehdy, když není schopna snímek zobrazit.

V případě hudby přehrajete pouze MP3, u videa byl výběr podstatně větší, až překvapivý. V seznamu správce souborů tak bylo vidět MKV, TS, AVC či MP4. Set-top box ale kupodivu zvládá i DivX 5 a Xvid, což dnes umí málokdo.

U videa, která mají vnitřní titulky, si můžete vybrat znakovou sadu, pokud jich je v souboru více, můžete si vybrat i mezi nimi. U externích titulků přijímač zvládá totéž, jen se nám nenabízela znaková sada CP150 (Windows), nýbrž (z těch našich) pouze Latin 2.

Přehrávání multimédií patří k poměrně silným zbraním této Nokie.

Informace zobrazené přes tlačítko Info.

Jaký je? Velmi dobrý, pokud vám nevadí malé znaky

Nokia Terrestrial Receiver 6000 je díky použité velikosti fontu, jak v menu, tak v EPG a v dalších informacích na displeji určen spíše pro malé prostory a krátkou (velmi krátkou) pohledovou vzdálenost pomalu pod dva metry. Jinak jednoduše musíte vstát z křesla a vydat se blíže, což pro někoho může znamenat i méně než metr a půl. Na tuto vzdálenost je viditelnost použitého písma jakž takž, ale upozorňuji, že autor je poněkud obrýlený i když jinak se zrakem potíže nemá.

Na druhou stranu je set-top box se značkou Nokia rychlý, za provozu byl v našem případě i spolehlivý, byť možná s trochu pomalejším startem. Oceníte i přehrávání videa přes USB, včetně podpory interních a externích titulků. Příjemné také bylo, že se nijak výrazně nehřál ani po několika hodinách provozu.

Pokud vám nevadí použité malé znaky a poněkud neviditelná LED, žádné další překvapení vás tady (na stávající verzi firmwaru) nečeká. Naopak náběh EPG či přepnutí na další kanál určitě potěší.

Hodnocení

  • PRO: dobré ovládání, po zapnutí už velmi rychlé operace, velmi dobré přehrávání videa přes USB, třídění kanálů sice své, ale s více stanicemi najednou, DO plné velikosti, ale…
  • PROTI: …má zbytečně malé znaky stejně, jako jsou třeba u informací v EPG, LED by měla při startu blikat a mohla by být lépe viditelná