Počet televizních diváků, kteří v České republice sledují placenou televizi, mírně roste. Vyplývá to z aktuálních výsledků Atmedia Index. Průzkum realizovalo mediální zastupitelství tematických televizních stanic Atmedia.

Ze všech diváků ve věku 15-69 má placenou televizi již 56 % z nich a oproti situaci před více než dvěma lety počet narostl o dvě procenta. Navíc Atmedia očekává, že v příštím roce stoupne na 59 %.

Za služby některého z operátorů satelitní či kabelové televize nebo IPTV platí diváci průměrně 386 Kč měsíčně. „Průměrná částka, kterou čeští diváci vydávají za sledování televize, se za poslední dva roky příliš nezměnila. Nejčastěji se pohybuje od 300 Kč do 399 Kč. V tomto rozmezí platí za sledování televize v současnosti 18 % diváků, kteří jsou zákazníky některého z operátorů placené televize,“ komentuje nejnovější výsledky atmedia index Pavel Müller, a dodává, že 45 % diváků platí za televizi nad 400 Kč měsíčně.

Motivace, která diváky vede k placení za sledování televize se příliš nemění. Stejně jako před dvěma roky jsou i nyní uváděny dva hlavní důvody: diváci chtějí sledovat stanice, které nejsou v digitálním pozemním vysílání a chtějí televizní pořady sledovat zpětně.

Oba důvody shodně jmenuje 38 % z těch, kteří za sledování televize platí. Třetím nejčastějším důvodem je možnost sledovat televizní pořady v HD kvalitě, důležitý je konkrétně pro 25 % těchto diváků. K dalším argumentům patří sledování televize na více zařízeních současně, nebo možnost zhlédnout pořady ve videotékách, které nejsou ve standardním vysílání dostupné.

Průzkum Atmedia Index byl realizován mezi 17. 3. 2022 a 29. 03. 2022 a mezi 9. 5. 2022 a 16. 5. 2022, na počtu 3.939 respondentů (internetová televizní populace 15–69 let) v rámci Českého národního panelu. Sběr dat zajistil Nielsen Admosphere, CAWI.

Radio tower photo created by wirestock – www.freepik.com