To, co je na Freestylu, hodně atypickém projektoru, nejdůležitější, je snadná přenosnost, velice jednoduchá instalace s automatickým seřízením obrazu (včetně ostření) a zajímavé doplňkové funkce. O to jde v případě mobilního projektoru, který můžete napájet i z kompatibilní powerbanky nejvíce. Druhý takový nenajdete…

Lehounký projektor typu DLP (800 g, váženo) má rozlišení Full HD a světelným zdrojem, lampou, je LED dávající ve výsledku výkon 230 ANSI lumenů; nepleťte si to s maximálně 550lm uváděnými na webu Samsungu. To pochopitelně určuje druh a styl používání a pokud si někdo stěžuje na to, jak to vidíte v diskusi u prodejců, že se na projektor nedá dívat za dne, je zcela mimo mísu. Tohle je dobré si před koupí uvědomit a v tomto ohledu za všestranný nemůžete pokládat ani projektor o výkonu třeba 1.500 ANSI lumenů. Projektory se ale nekupují jako housky na krámě a ti, kteří to dělají mají buď hodně peněz, nebo ne zcela zdravý úsudek (nebo také obojí…).

The Freestyle je určen především pro ty hravější (tedy nejen pro ty mladé, jak se nám výrobce snaží podsunout) a pro použití spíše v noci, nebo alespoň při výrazném utlumení okolního světla. To je samozřejmě dáno už použitou technologií lampy (LED, typ se zjistit nepodařilo). Důležité speciálně u Freestylu je i to, že se uvedený světelný tok (výkon – jas to samozřejmě není) nedá regulovat, a to ani v okamžiku použití à la prostý efektový světelný zdroj. Výkon 230 ANSI lumenů je tak jednou pro vždy daný a utlumíte ho pouze speciální krytkou ke které se ještě dostaneme. À propos jas je cd/m2 , svítivost je pak „cd“, tedy kandela. Ale vysvětlujte to někomu, kdo není sto pochopit, že nit není jednotka SI a je to jen marketing…

Samsung The Freestyle SP-LSP3 dokáže vytvořit obraz o maximální úhlopříčce 254 cm (100″) k čemuž potřebuje vzdálenost od promítací zdi 2,7 m; začít můžete už na úhlopříčce pouhých 76 cm (30″). Projektor následně dokáže obraz sám zaostřit (často dobře) a automaticky vás rovněž zbaví typického lichoběžníkového zkreslení (dtto). A protože ho můžete natáčet a otáčet, lehce dokáže promítat obraz na stěnu, strop nebo třeba i na podlahu. Díky integrovanému podstavci to jde velmi jednoduše.

Ještě úžasnější je na tom to, že si sám dá po chvíli obraz do roviny, doostří ho a opět případně odstraní (snaží se odstranit) lichoběžníkové zkreslení. Tohle fungovalo opravdu výborně a pokud se při slovu projektor pomalu osypete, tady to nehrozí! Vše klape v nebývale vysokém počtu případů i když to pochopitelně není stoprocentní. Od toho jsou tu ale manuální funkce.

Chlazení není pasivní, ale aktivní (velmi tiché až neslyšitelné, udáváno je 30 dB (A)), zabudovaný audio systém se zesilovačem o slušném výkonu 5 wattů RMS pracuje s jedním reproduktorem vyzařujícím do podstavce, zvuk je rozptylován do všech stran (více méně, ale výkon je slušný, a to i subjektivní).

Jen pro pořádek – projektor nemá tunery, vestavěn naopak má nový o. s. Tizen 2022, tedy odpovídající letošním modelům televizorům, a to včetně přepracované domovské obrazovky, resp. základního uživatelského rozhraní.

Zatím v něm ovšem chybí nová aplikace O2 TV, která má být dodána v okamžiku, kdy bude k dispozici. Důležitější je však to, že Freestyle nabízí zcela běžné aplikace z televizorů značky, zvládá zrcadlení obrazovky z mobilu, obousměrné audio přes Bluetooth a jsou tu i neobvyklé doplňkové funkce. Za prvé zmiňované náladové osvětlení, kdy můžete nasadit průsvitnou krytku objektivu, kterou dostanete v ceně a která slouží nejen k rozptýlení světla z objektivu, ale rovněž ke krytí při přepravě.

Druhou, vysloveně unikátní funkcí, je možnost spárovat ho s některým z televizorů Samsung (uváděn je model Q70 a vyšší), a to nejen z letošního roku, a následně na něm přehrávat běžné televizní vysílání, a to prý i v okamžiku, kdy máte televizor vypnutý (funkci nebylo možné ověřit).

Obraz do projektoru dostanete buď ze zmiňovaných zabudovaných aplikací, bezdrátově přes Wi-Fi 5 (co je to) nebo přes prakticky obecně nepoužívaný konektor Micro HDMI (kabel je nutno dokoupit, nebyl k dispozici, takže nezkoušeno). Propojení přes USB-C není možné, konektor slouží pouze pro napájení. To zajišťuje jednak speciální extra výkonný USB zdroj (z 230 V), který dostanete v ceně, jednak (případně) kompatibilní powerbanka, která je opět velmi výkonná (USB-PD) a podle výrobce má mít alespoň 50 W/20 V. To opravdu není běžné zboží!

Jak sami vidíte, běžným zdrojem dodávaným k mobilu se tu nechytnete. Nicméně za nedlouho má být ještě k dokoupení externí akumulátorová sada (uvnitř žádný není i když nějaký malý by se hodil) za ohlašovanou cenu 3.999 Kč. A když jsme u příslušenství: jsou tu ještě „silikonové převleky“ projektoru ve čtyřech barvách (999 Kč) a venkovní pouzdro (1.490 Kč).

A ještě jedna věc, vlastně dvě: pokud využijete mobilní aplikace Samsung SmartThings, měli byste se dostat i ke kalibraci projektoru, jinak řečeno ke kompenzaci obrazového výstupu v případě použití barevné stěny. Při promítání na klasickou bílou, což byl náš případ (plus na výborné mobilní plátno Epson Silk Screen ELPSC26) to nepotřebujete.

Při testování Freestylu jsme se kvůli vymezenému času soustředili především na jeho fungování v různých polohách a za různých situací (promítalo se třeba i venku, z větších úhlů, z různých stran, atd.). Více než jindy jsme se zaměřili na propojení s mobilem (zrcadlení jeho obrazovky) a na Bluetooth Audio. A také na jeho vlastnosti, resp. stabilitu operačního systému jako takového (co v krátkosti šlo, ale projektor jel řadu hodin).

Aplikace a některé další funkce si necháme na některý z televizorů, protože se, opět to zdůrazňujeme, jedná o stejný systém a totožné aplikace. Ty ostatně v hlavní (domovské) nabídce ještě nezahrnují ty domácí, ale po instalaci tu vidíte obvyklou internacionální sadu, kterou z počátku Samsung vždy svou kolekci uvádí (více na odkazu níže).

Nové uživatelské rozhraní u Samsung TV Výrobce sáhl po výrazné změně

Ovládání à la televizor, zasuté volby projektoru

Největším problémem ovládání je to, že v průběhu přehrávání nemůžete ovlivnit zvuk ani obraz a o to druhé jde tady nejvíce. Abyste se totiž dostali do nastavení, musíte do celoobrazovkové domovské nabídky, což znamená ukončení přehrávání a někdy i výpadek; tady záleží na aplikaci. Faktem ovšem je, že přímý vstup do nastavení v každém okamžiku, který možná tolik nepotřebujete u televizorů, zde potřebujete daleko častěji. Záleží ale na konkrétních světelných podmínkách v místnosti a situaci za které projektor provozujete.

Dodaný dálkový ovladač výborný (až na absenci tlačítka nastavení), na projektor není třeba mířit a fungoval prakticky za všech okolností. Dobré je i to, že nebylo třeba se věnovat jeho párování se zařízením, což bohužel z konkurence umí málokdo, prakticky nikdo. Samsung má tohle „zmáknuté“ a povedené! Potíže nebyly ani zde.

Na projektoru najdete dotykové ovládání na čelní straně u objektivu (viditelné není nejlépe) a jde o přepnutí SmartThings/vytvořený hotspot, zapnutí/vypnutí projektoru (pohotovostní režim, klasický vypínač tu není) a řízení hlasitosti.

A nové domovské menu? Tomu se budeme věnovat u nějakého televizoru a nejspíše i v nějakém samostatném článku, protože téma to rozhodně je. V tomto ohledu bychom ocenili i vaše zkušenosti zejména pokud máte a třeba i zároveň používáte nějaký starší televizor s nabídkou předchozí do roku 2021. Nicméně výhrady se už nyní ukazují k části Média (vertikální menu) v níž byly pouze ikony aplikací a chyběl nám vstup na síťové médium (LAN) pro přehrávání multimédií. Nakonec jsme zjistili, že i když server nalezen byl, přidán do této části není, nicméně to šlo udělat manuálně (v minulosti ale tyto volby rády mizely…).

Co se týče zmíněných multimédií, i ta tu jsou a výrobce o nich ani nehovoří (škoda). Kompatibilita byla na úrovni televizoru Samsung vyšší třídy, např. včetně bohatě nastavitelných externích titulků, správce souborů totožný.

Nová domovská nabídka má také jednu hodně nepříjemnou vlastnost. Je totiž celoobrazovková, takže vám – suše a bez dotazu – přeruší přehrávání (multimédia i z IPTV/VoD) – a to i v okamžiku, kdy jen potřebujete změnit režim zvuku nebo obrazu. Dříve to byla lišta a po pravdě – bylo to lepší!

DVB-T2 přes levný domácí LED projektor Acer C250i? Ano, ale za určitých podmínek

Volby projektoru se z počátku zdály neuspořádané. Nakonec se ukázalo, že i když zvláštní jsou, v jedné položce je najdete. Na místo toho, aby Samsung udělal vysoce logickou věc, totiž do menu nastavení přidal na základní úroveň položku Projekce/Projektor (například), volby zdánlivě rozptýlil, a to i tam kam patří jen dublované (tzv. rychlá nastavení).

Menu nastavení tak vypadá jako u televizoru. Nakonec ale po větším pátrání zjistíte, že všechny volby týkající se projektoru (Keystone, zaostření, atd.) jsou soustředěny – a teď se podržte (!) – do části „Všeobecná informace a ochrana osobních údajů“!

Na položce označené jako „Nastavení zařízení Projector“ se dá vyvolat například i průvodce nastavením v němž najdete korekci lichoběžníkového zkreslení, změnu velikosti obrazu (je tu částečný zoom – další paráda!) a zaostření.

V praxi jsme tyto manuální volby, potřebovali málokdy, protože automatika fungovala nadmíru dobře. Jakmile jsme však využili plátno Epson Silk Screen ELPSC26, ukázal se být manuální zásah pomalu nutností. Faktem ale je, že obraz jakoby rozkvetl nemluvě o tom, že si projektor velmi dobře poradil třeba i se seriálovým dílem o velikosti necelý 1 GB na 45 min. Resamplování bylo výtečné a výsledek byl parádně sledovatelný!

Zrcadlení obrazovky z mobilu a audio přes Bluetooth

V jedné diskusi (Alza) jsme zahlédli, že jsou problémy se zrcadlením obrazovky z mobilu. To standardně zkoušíme a jak možná víte, dáváme si záležet na tom, aby bylo co nejvšestrannější, což představuje už sama sada použitých zařízení a o. s. V našem případě, s jednou výjimkou (k ní se dostaneme záhy), problémy nebyly.

Samsung S20 FE 5G s o. s. Android 12 už nějaký čas využívá univerzální a dlužno říci, že vynikající funkci Smart View, která si zařízení otestuje a použije to propojení, které mu vyhovuje. Tedy Chromecast nebo Miracast a možná i nějaké vlastní. Mimochodem Smart View dovoluje i následné vypnutí obrazovky mobilu, takže šetříte energii.

Druhý ze zkoušených mobilů, Sony Xperia XZ (F8331, Android 6) má zase tu zajímavou vlastnost, že je tu volba pro certifikované Wi-Fi Miracast a zvlášť volba pro Google Chromecast (Cast). V jeho případě telefon ohlásil, že nic v okolí nenašel, v případě Miracastu byl spokojenější, nicméně obě zařízení se propojit nepodařilo, což nejspíše bude nízkým Androidem. Telefon se ovšem snažil a Freestyle zjevně reagoval. Nakonec však na přenos obrazu nedošlo.

V případě napojení přes TCL Plex (Android 10) vše klaplo velmi rychle, zkoušena byla opět například internetová televize či natočená domácí videa, kdy potěšil nejen slušný obraz, ale i výrazný zvuk jdoucí z vnitřního audio systému (někdy se projevil, jindy pohasínal).

Jednou v okamžiku zkoušení přišel hovor. Samsung 20 FE ho převzal a přerušil vysílání. Po jeho ukončení nenavázal automaticky, nicméně při manuálním spuštění dotyčné aplikace pokračoval v přehrávání tam, kde skončil; podobně jsme dopadli i u druhého příchozího hovoru.

Bluetooth má Samsung obousměrné (že by se TV konkurence už KONEČNĚ poučila asi nehrozí) a má ho výtečné! K ověření prvního směru (ven) byl použit kvalitní reproduktor Sencor Sirius SSS 6400N (odolný, test) a, jako obvykle, vše klaplo parádně s tou výhradou, že první připojení nemůžete udělat za jízdy. To je ale věc Samsungu a i zde nám chyběl někdejší šikovný vstup do nastavení během přehrávání.

Pokud externí reprosystém vypnete, zařízení se automaticky přepne na vnitřní, pokud ho následně zapnete, projektor se otáže, zda ho chcete připojit a tohle už funguje automaticky bez přerušení, jako nové okno.

A používání jako Bluetooth repro? Vyzkoušeli jsme ho opět s několika mobily a několika různými verzemi o. s. Samsung S20 FE 5G (Android 12) pracoval bezproblémově a stejně jako ostatní se také rychle spároval (na projektoru to bylo nutno povolit). Audio výstup byl utlumen minimálně, u TCL Plex (Android 10) pak o něco více, ale i zde bylo propojení bezproblémové. Hlasitost se opět řídila jakoby šlo o jediné zařízení a projektor si obrazový výstup přepnul režim Ambient a ukazoval různé náladové obrazce. Nejlépe se chovala Sony Xperia XZ (F8331, Android 6) u níž byl audio výstup přes Bluetooth utlumen nejméně i když stále byl.

Jak vidíte, použití jako BT reproduktorku možné je, ale vzhledem k ceně projektoru je to přece jen trochu drahá sranda. I když někdy hrál velmi dobře!

Samsung Freestyle – vyrovnání lichoběžníku se většinou povede takto nebo alespoň prakticky takto. Jindy jen částečně, ale bavíme se o nějakých 90, možná více procentech. Ať tak či tak, automatika pracuje skvěle a přičtěte si k ní i většinou dobře fungující automatické ostření.

Jaký je? Překvapivě dobrý!

Projektor byl připojován k výbornému meshovému Wi-Fi systému Strong Atria Wi-Fi Mesh Home Kit 1200 (test je zde) a neměl s ním problém v tom smyslu, že správně identifikoval, že jde o mesh a nabídl jednu jedinou síť, což některá zařízení stále nedělají.

Při využití jako Bluetooth reproduktorku bylo cítit, že audio systém projektoru má rezervy i když ani v jednom případě nebyl výstup vysloveně utlumen s čímž se setkáváme každou chvíli. Nicméně nějaké rezervy tu při propojení byly.

Hlavní předností Samsung Freestyle, která se v průběhu zkoušení jasně ukázala, bylo výtečné automatické vyrovnávání a zaostření obrazu. Není sice stoprocentní, ale vzhledem k tomu pro koho a na co je projektor určen, to podle nás nevadí; případné vady samozřejmě vyniknou s plátnem.

Výtečná je vůbec celá automatická práce s obrazem. Když projektor například přenesete, nebo ho na místo zdi pustíte z daného místa na strop, je to jen dílem okamžiku a hlavně se o to nemusíte starat. Při promítání na zeď zvládne i horizontální rovinu, u stropu bylo třeba projektor natočit. Výtečné bylo i promítání z někdy až poměrně značného úhlu (ze stran, shora i ze spodu), automatická obrazová úprava dopadala výborně až výtečně.

Ještě větším překvapením ale byl – při nízkém světelném výkonu – obraz. Nebylo totiž zapotřebí vysloveně temné místností, ale koukatelný byl už i za šera, a to jsme skutečně nečekali, protože s tím mají často problémy i projektory s jednou tak vysokým světelným tokem. Příjemný byl i průvodce instalací a pokud si zvyknete na podivné umístění projektorových voleb, dostanete se k někdy potřebným funkcím rychle.

Za nás představuje Samsung The Freestyle SP-LSP3 se světelným tokem 230 ANSI lumenů velmi příjemné překvapení a i když se rezervy najdou, je to hodně dobře odvedená práce! Po pravdě – až nečekaně hodně dobře odvedená…

Hodnocení

  • PRO: výborné automatické seřizování obrazu (rychlá a snadná instalace na novém místě, nebo třeba jen při jiném úhlu projekce), překvapivě dobrý obraz i za šera (určen pro promítání v noci), všestrannost a přenosnost, nezvyklá, ale funkční koncepce, výborné doplňkové funkce (mj. zrcadlení obrazovky z mobilu), bezproblémové promítání i na bílou stěnu (v rámci zaměření), výborné ovládání, ale…
  • PROTI: …podivné umístění voleb pro nastavení projektoru, v ceně by měl být kabel Micro HDMI-HDMI

Líbí se vám projektor Samsung Freestyle? Koupit ho můžete zde.