Obývací pokoj je jedno z nejzásadnějších míst celé domácnosti. Je to místnost, kde se schází rodiny i návštěvy, kde se relaxuje, baví a žije. Pro mnoho lidí je to místo, kde nabírají sílu, čtou knihy, nebo samozřejmě sledují televizi. Pro svou vytíženost by pak měla tato místnost splňovat určité předpoklady, a to především na prostor a praktičnost. Pokud tomu tak není, vyplatí se rekonstrukce obývacího pokoje.

Větší rekonstrukci profesionálně

Pokud se rozhodnete udělat nějakou změnu s prostorem uvnitř bytu nebo domu, máte řadu možností. Někde bude stačit přepracovat rozložení nábytku, vyměnit starou pohovku nebo zpříjemnit prostor před televizí. Někde je už ale třeba přikročit k náročnějším úpravám. Pokud je pak třeba nějaké bourání a jiné přestavby, vyplatí se obrátit na odborníky. Na velké úpravy budete určitě potřebovat i nějaká povolení. Pouze kvalitní stavební firmy si poradí nejen s papírovou stránkou věci, ale především s citlivým a správným zásahem do stavby.

Jak oživit obývací pokoj?

Hodně chyb mívají obývací pokoje pouze v tom, že je jejich interiérové upořádání špatně. Ve většině případů je hlavním a centrálním bodem místnosti televize a její příslušenství. Je to tak logické. Obývací pokoj je prostor vyloženě vhodný ke sledování televize, filmů, pohádek, cestopisů a čehokoli jiného ve společnosti dalších osob. Stejně tak, když využíváte televizní obrazovku pro hraní her nebo třeba jako obraz pro promítání fotek z dovolené, chcete, aby bylo na obrazovku dobře vidět. A nejen to, pozorovací úhly televize jsou velmi důležité, ale i pohodlí a určitý komfort při sledování hraje svou roli.

Rozmyslete, kde chcete mít televizi

Proto byste měli volit místo pro televizi jako základní bod, od kterého se bude dále vše odvíjet. A to i včetně vybavení pokoje. Stačí tedy přemístit nábytek tak, aby nezavazel ve výhledu ani v průchodu do nebo z místností. Natočit pohovku nebo křesla správným směrem ujistit se, že na televizi každý dobře uvidí.

Když docházejí peníze

Při rekonstrukci obýváku to ovšem někdy znamená, že budete muset stávají vybavení vyměnit za nové, lepší a praktičtější. A to už může být docela rána pro vaši peněženku. Ale ne nutně. Pro nečekané nebo ne závratně vysoké finanční krytí si můžete vzít půjčku. Aby ale byla pro vás co nejvýhodnější, je určitě dobré nejdřív samotné porovnání půjček.

Úpravy se vším všudy

Rekonstrukci obývacího pokoje využijte i k tomu, abyste si pokoj nově vymalovali. Pokud budete dělat stavební úpravy, bude tento krok naprostou samozřejmostí. Ale pokud si budete pokoj upravovat sami, na vhodnou barvu nezapomeňte. Každá barva umí navodit nějaké pocity, a proto v obývacím pokoji volte odstíny, které vám pobyt zde zpříjemní. Pro menší pokoje se hodí spíše světlé odstíny, které umí opticky zvětšovat. Velmi dobře pak vypadá například tmavší odstín za televizí a světlejší barvy nábytku. Možností je spousta.

Nezapomeňte na podlahu

Při rekonstrukci dbejte i na podlahové vybavení. V obývacím pokoji má být příjemně a útulno. Vhodně jsou tiché povrchy jako je třeba koberec. Ten navíc může plnit funkci i dětské hrací plochy. Skvělé jsou ale samozřejmě i laminátové podlahy, parkety a podobně.

Vybavenost světlem

Velký důraz při rekonstrukci obývacího pokoje byste měli dát i na osvětlení. Někdy je lepší pokoj vybavit více zdroji světla. Oceníte to zvlášť pro nerušené sledování televize, když budete mít během programu rozsvícené jen nějaké bodové tlumené světlo nebo lampičku. Naopak pro práci nebo zábavu je dobré mít celý prostor dobře nasvícený.

Design vyladěný do detailu

Celkový dojem a vzhled dodávají místnosti také vhodně zvolené dekorace. Nemusíte mít místnost přeplácanou předměty, na které se pak jen zbytečně práší. Zkuste volit dekorativní prvky, které nejen vylepšují vzhled, ale zároveň mohou plnit i praktické funkce. Krásné jsou svíčky, vázy a samozřejmě nějaké rostliny.

Štítky