Silniční závod Tour de France patří každoročně k vrcholům cyklistické sezóny. Přenosy jednotlivých etap patří k nejsledovanějším sportovním pořadům vůbec. V letošním roce se o jejich hlavní podobu bude starat společnost Discovery Sports ze stáje konglomerátu Warner Bros (mj. vlastník kanálu Eurosport). Slibuje přitom výrazné posuny, které nazývá revolucí v přenosech cyklistických závodů.

Warner Bros. Discovery Sports (WBDS) představí v letošním roce unikátní formu přenosů z Tour de France (1.–24. července) a Tour de France Femmes (24.–31. července) jež bude mít premiérový ročník. Diváci se mohou těšit na několik atraktivních novinek. Samozřejmostí jsou přímé přenosy ze všech etap.

Fanoušky technologie potěší zapojení studia Cube, které pracuje s možnostmi rozšířené reality. Je to vůbec poprvé, co bude jeho technologie využita v rámci přenosů cyklistických závodů. Doposud bylo toto studio v akci v rámci tenisu, konkrétně tedy grandslamových turnajů a olympijských her Tokio 2020 a Peking 2022.

Kde sledovat motosporty, atletiku, cyklistiku? Velký přehled sportovních práv

3D zobrazení a reportéři přímo v akci

Pro letošní ročník Tour de France a Tour de France Femmes je připravena řada novinek, analytických nástrojů rozšířené reality a jedinečných virtuálních kulis, což vylepší a rozšíří divácké zážitky. Bude představena funkce ´inclinometer´, 3D zobrazení, které oživí stoupání, s nímž se peloton potýká. Díky novým technologiím, např. využití Unreal Engine 5, studio Cube představí i některé jemnější taktické nuance cyklistiky, jako např. jízdu ve větru a časovky.

Další novinkou jsou reportéři přímo v akci – součástí pelotonu budou cyklističtí veteráni Alberto Contador a Sir Bradley Wiggins, kteří se mohou pochlubit dohromady třemi celkovými tituly Tour de France. Oba dva budou nově působit jako reportéři a komentátoři aktuální situace. Také Tour de France Femmes bude mít reportérku přímo v pelotonu, bývalou cyklistku Iris Slappendelovou, která přiblíží dění v závodě v průběhu všech osmi etap. Kromě nich, budou cyklisty v jednotlivých etapách následovat i specialisté na rozhovory. Průběh závodu navíc budou komentovat tvůrci podcastu The Bradley Wiggins Show by Eurosport.

„Naše studio Cube je jednou z nejlepších inovací ve vyprávění příběhů v televizním vysílání. Využitím nástrojů šitých na míru a přidaných analytických funkcí popíšeme etapy, stoupání i sprinty, což bude pro vysílání cyklistiky skutečně jedinečné,“ říká Scott Young, SVP Content and Production at Warner Bros. Discovery Sports Europe.