Podívali jsme se na zoubek nové aplikaci iVysílání ČT pro televizory a multimediální centra s operačním systémem Android TV, což dnes představuje celou řadu výrobků i značek. Na trhu s televizory ovšem majoritu nemá a ČT si to buď neuvědomila, nebo jí to prostě bylo jedno. Překvapení je tady ale víc!

Česká televize spustila novou aplikaci určenou pro tzv. chytré televizory (ČT jim říká „televize“ a ignorance u veřejnoprávního média právě nepotěší). Konkrétně jde o přijímače s operačním systémem Google Android TV a má jít o první z několika aplikací pro různé platformy televizorů. Sladění s HbbTV se ovšem nekonalo, párování s koncesionářským poplatkem také ne a že by ČT začala nejrozšířenější a tudíž u diváků nejpopulárnější platformou „Smart TV“ jsme sice doufat mohli, ale jak vidíte, nestalo se. Některé funkce, zejména tolik potřebné formální precizování obsahové části, rozhodně potěší, jiné části nové aplikace, jako třeba „program“, spíše zarazí.

„iVysílání České televize bude od dnešního dne dostupné i jako aplikace pro chytré televize. Ke třem stávajícím platformám, tedy mobilním zařízením, webovému rozhraní a HbbTV, se tak přidá možnost sledovat živé vysílání i archiv ČT na Smart TV bez nutnosti přijímat televizní signál. Jako první se představí aplikace pro operační systém Android TV, další pak budou následovat v průběhu roku.“

Jaké je nové iVysílání ČT? Krok správným směrem, a to i u obsahu

Oficiální prohlášení je, stejně jako chybějící či problematické vlastnosti aplikace, neméně zajímavé, Nějak se pozapomnělo na stacionární boxy s Androidem a zapomnělo se i na pasáž s živým televizním vysíláním, které je v nově uvedené aplikaci pomalu opomenuto. Živé vysílání sice nějak sledovat můžete, ale ani zdaleka ne tak, jako v aplikacích pro mobilový Android a rozhodně to není plnohodnotné řešení.

Je k neuvěření, že se Česká televize, neustále plakající po výši televizních, koncesionářských, poplatků, chlubí tím, že v aplikaci iVysílání pro Android TV je vše k dispozici i bez registrace. Foto: autor

Oficiálně vzato

Nejprve se podívejme na oficiální oznámení, které jsme nakousli výše, pak si udělejme krátkou recenzičku ve stylu „jak se aplikace líbí“ a na závěr si nastiňme budoucnost taktéž načatou v původní zprávě ČT.

Nová aplikace má podle České televize divákům poskytnou možnost… „sledovat pořady ČT ve stabilnějším prostředí třetí generace iVysílání. Samotné rozhraní bude obsahovat přehledné tematické členění obsahu, živé internetové vysílání bez nutnosti přijímat televizní signál, filtraci programů a nabídku pořadů určených pouze pro online vysílání. Součástí bude i vylepšený způsob vyhledávání a možnost spravovat oblíbené a rozsledované pořady.“

„Česká televize tímto krokem pokračuje v zásadních inovacích iVysílání, kdy po prosincovém startu další generace webu, březnovém spuštění zcela nových mobilních aplikací a dubnovém uvedení verze pro HbbTV navazujeme první Smart TV platformou a nadále pracujeme na rozvoji technologických systémů, nových funkcionalit i konkrétních distribučních platforem iVysílání,“ uvádí výkonný ředitel Nových médií České televize Marek Doležel.

Pokud abstrahujeme od problémů s vyjadřováním v českém jazyce, což je standardní problém veřejnoprávního média, ČT nakousla řadu nových funkcí s tím, že aplikace pro Android TV má být hned „…na svém startu uvolněna pro více než dvacítku značek chytrých televizí, které používají operační systém Android TV. Více než pětadevadesát tisíc hodin obsahu tak budou moci pomocí představeného rozhraní sledovat diváci, kteří vlastní vybrané televize značek Sony, Philips, Panasonic a dalších.“

Tolik oficiality a nyní se pojďme podívat na praxi. Novou aplikaci jsme zkoušeli zejména na multimediálním přehrávači Nokia Streaming Box 8000 s Android TV 10 napojeném na Full HD televizor Panasonic VT20 (plazma) a později také na 4K přijímač Samsung The Frame QE55LS03B, krátce jsme si ji osahali i na boxu VU+ Yay Pro (chování bylo stejné). Přímo televizor s o. s. Android TV k dispozici nebyl, ale je to zcela jedno. Operační systém i uživatelské prostředí jsou stejné.

Sluší se ještě připomenout, že oficiální aplikace ČT byla až doteď k dispozici pouze pro mobilový Android, který se na „televizní“ Android TV dostával jen těžko, pokud vůbec (oficiálně k dispozici nebyl). Teprve nyní tedy Česká televize vstupuje do Android TV i když jsme někdy mohli číst opak (papír snese všechno, web ještě podstatně víc).

Klasické uživatelské prostředí à la Android TV, částečně vylepšený obsah

V základu jsme asi nic jiného očekávat nemohli, takže tu – jako obvykle – máme vodorovné pruhy umístěné nad sebou, které byly bez kolování, ale naštěstí nejsou nekonečné, jako třeba na Google Play/Store. Vše doplňuje vodorovné menu zcela nahoře a i to v podstatě odpovídá Googlu i když video služby typu VoD se vydaly trochu jiným směrem (vertikální menu většinou vlevo).

ČT iVysílání obsahuje české i zahraniční snímky na které byla získána práva a v některých případech (zdálo se, že většinou) to také v praxi vidíte uvedením doby do které bude možné pořad sledovat, nebo zdůvodněním, proč ho sledovat nelze. Celkově vzato je to rozhodně posun vpřed a správným směrem i když zkvalitnění informací u obsahu se dalo udělat dávno a i bez nové aplikace. Hlavně, že tu konečně je!

Aplikace byla vždy funkční, přihlašovat se do ní, jak bylo řečeno, nemusíte a i když vyhledávání posun vpřed nepředstavuje (před tím bylo lepší), hlavně že tu nějaké je!

„Program vysílání“ se také jmenuje „Televizní program“. Je primitivní a „lepších“ vlastností nejen z aplikace iVysílání v HbbTV jsme se nedočkali. Nedočkali jsme se ale ani logických věcí, a to se mluvilo o vylepšení živého vysílání. Ostatně jak sami vidíte na menu, „živé vysílání“ tu jako volba vůbec není. V aplikacích pro mobilní Android, ale… Foto: autor

Popelka jménem „živé vysílání“

To skutečně není žádná sláva, v menu zcela chybí a jediný způsob jak se k němu dostat je přes „Program vysílání“ zvaný také „Televizní program“ (sjednocení jmen by se rovněž hodilo…“). Zatímco v aplikaci iVysílání v HbbTV nebo v aplikacích pro mobilní Android si ho okamžitě pustíte (aplikace ale nejsou prostředím sjednoceny) a můžete se také vrátit v čase, tady máte smůlu! Je třeba jít do části „Televizní program“, najít si pořad, který chcete pustit a odmáčknout ho. Uživatelské možnosti jsou ovšem natolik primitivní, že volba nenabíhá na aktuálně vysílané pořady, ale stále na začátek vysílání (hezky si to odmačkejte) a po skončení přehrávání pořadu také automaticky nepokračuje dál. Nehledě na to, že u ČT, den stále nezačíná půlnocí…

Tohle všechno, a to jsme to jen nakousli, připomíná školácky dělanou informační lištu na ČT24 v aplikaci HbbTV. Vše by se dalo udělat lépe a pro obsluhu jednodušeji, ale není o to zájem. Ostatně u ČT to vidíme i jinde, takže to konec konců nepřekvapí.


ČT si stěžuje na nedostatek peněz, ale vydává je na aplikace, které v podstatě nepotřebuje. Stačí si jen dodělat Chromecast a říci lidem že si takto mohou – z mobilového Androidu – pouštět na své TV cokoliv. A pokud ho nemají, je tu ještě Wi-Fi Miracast. Na snímku rovněž vidíte nejednotnost stávajících aplikací. Foto: autor

A očekávaná (oficiální) budoucnost?

Z vnějšího pohledu vypadá trochu zvláštně. Máme tu aplikaci pro HbbTV, mimochodem technologicky dlouhodobě vynikající, obsahově mizernou, ale vylepšující se i když à la –––-„Pomalá televize“. Nicméně během tohoto roku má Česká televize uvést další aplikace pro „chytré televizory“, a to konkrétně pro Samsung (operační systém Tizen), LG (WebOS) a Panasonic (My Home Screen). Jít má ale také o Apple TV a i to je tak nějak nepochopitelné nejen proto, že Google Chromecast byl opomenut.

Priority ČT připomínají priority našeho předsednictví EU – nejdůležitější věc, která hýbe Evropou (energetická krize) jde stranou, hlavně že se soustředíme na něco, co nyní vyřešit nejde (Ukrajina).

Jen taková drobnost, milá ČT: Co kdybys na místo nesmyslných priorit dořešila Chromecast ve svých mobilních aplikacích a také konečně sjednotila jejich uživatelské rozhraní?

Foto v úvodu: Česká televize