Společnost České Radiokomunikace (CRA) oznámila, že prodlužuje zkoušení nového vysílacího digitálního televizního a rozhlasového standardu, 5G Broadcast.

V rámci testu se ověřují různá nastavení a parametry, a to s pomocí mobilního měření. Testovací vysílání šíří vysílač Praha město (Žižkovská televizní věž) a využívá televizní a rozhlasový obsah od partnerů CRA, jako například České televize, Českého rozhlasu nebo skupiny Prima. Signál z vysílače pokrývá oblast Prahy a Středních Čech, nicméně vysílání 5G nemohou zatím diváci naladit, protože na trhu existuje jen omezené množství experimentálních přijímačů.

Jak se testuje 5G Broadcast v Evropě Česko není jediné, kdo zkouší nový standard

Šíření signálu přes 5G Broadcast může být, podle dosavadních zkušeností, zavedeno souběžně v už existujícím a ořezaném pásmu UHF. Dnešní vysílače a věže tak mohou být použity k šíření video obsahu, a dokonce mohou významně posílit pokrytí a minimalizovat investiční náklady na tuto novou technologii.

Vysílání v 5G Broadcast mimo jiné dovoluje divákům sledovat televizi ve vysoké kvalitě i na cestách, a to prostřednictvím speciálních telefonů a tabletů. Testování u CRA, podle zaslané tiskové zprávy, poběží až do konce letošního roku.

Foto v úvodu: archiv TW