Sedmnáct měsíců nás dělí od Světové radiokomunikační konference WRC 2023, na které se do značné míry rozhodne o osudu terestrického televizního vysílání v Evropě.

Právě na této konferenci by se totiž mělo diskutovat o osudu pásma 600 MHz, na které si brousí zuby mobilní operátoři. Mobilním sítím už televizní vysílání ustupovalo dvakrát: v letech 2008 až 2012 při přechodu z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T, kdy se z televizního spektra ukrojilo pásmo 800 MHz pro pozdější mobilní sítě LTE/4G, a poté v letech 2019 až 2020, kdy kvůli uvolňování pásma 700 MHz (pro budoucí mobilní sítě 5G) celoplošné sítě DVB-T přecházely na nový vysílací standard DVB-T2. Celkem tak terestrické vysílání přišlo už o 43% svých kmitočtů.

Nyní je ve hře pásmo 600 MHz, ale i možnost úplného ukončení terestrického televizního vysílání, a tedy i uvolnění pásma 500 MHz. Proti tomu protestuje na 57 sdružení a společností z oblasti vysílacích služeb a kultury z 18 evropských zemí (za Českou republiku výzvu podepsaly České Radiokomunikace), které se spojily do společné výzvy „Call to Europe“ za zachování dolní části pásma UHF (470-694 MHz) pro vysílací služby a bezdrátové produkční zařízení (bezdrátové mikrofony, apod.). „Vysílací služby a kultura potřebují ke své práci frekvence. Ty jsou nyní ohroženy, takže Evropa musí jednat a zajistit je! Vysílání potřebuje pásmo UHF pro snadné, levné, a tudíž i dobře dostupné pozemní televizní vysílání. Budoucí vysílací technologie umožní oslovit diváky přímo na displeji mobilních zařízení,“ stojí ve výzvě.

Call to Europe by Jan Potůček

80 milionů evropských domácností by přišlo o TV signál

Signatáři výzvy upozorňují na fakt, že pozemní vysílání je součástí kritických infrastruktur států, protože zajišťuje informovanost obyvatel ve chvílích, kdy všechny další kanály přestávají fungovat. „Živé vysílání se ukázalo být odolnější vůči přírodním katastrofám. Může tak fungovat dny i týdny,“ konstatují autoři dokumentu. Oproti tomu internet a mobilní sítě jsou mnohem háklivější na výpadky. Odebrání pásem 500 a 600 MHz by zkomplikovalo život i producentům živých koncertů a festivalů, protože na těchto frekvencích fungují bezdrátové mikrofony, in-ear systémy, talk-back systémy a audio spoje. „Týká se to i organizátorů veletrhů, univerzit a mnoha dalších,“ dodává výzva „Call to Europe“.

Senátoři chtějí řešit potíže DVB-T2 Vláda má říci postoj k vysílání po roce 2030

Podle autorů výzvy je v ohrožení nejrozšířenější způsob příjmu televizního vysílání. V celé Evropě přijímá televizní signál na klasickou anténu 80 milionů domácností, což představuje 43 procent všech domácností na starém kontinentu. „Vysílací služby a bezdrátová produkční zařízení mohou nadále efektivně sdílet spektrum a rozvíjet inovace, ale pouze za předpokladu, že jim bude zachováno využívání celé spodní části pásma UHF. Bez možnosti využívat toto spektrum již nebude možné pokračovat v pozemním televizním vysílání,“ varují autoři výzvy. Současné frekvence pro celoplošné pozemní televizní vysílání jsou garantované pouze do roku 2030. Česká republika prostřednictvím ministerstva průmyslu a obchodu už loni deklarovala zájem zachovat terestrickou televizi i po roce 2030.

2030: Přejde televize v Česku na internet? Zabojuje ČR o frekvence pro TV vysílání?

Oficiální postoj Česka připraví ministerstvo průmyslu

Zcela odlišný názor sdílela s odbornou veřejností na loňské konferenci DIGIMEDIA 2021 předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková, podle níž nemá Česká republika jako malý vnitrozemský stát šanci obhájit pásmo 600 MHz pro televizní vysílání po roce 2030. Továrková zároveň uvedla, že terestrické televizní vysílání je přežitek a mělo by se přesunout na internet. S tím však zásadně nesouhlasili zástupci tehdejší opozice, kteří po podzimních parlamentních volbách sestavili nynější koaliční vládu. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela začátkem letošního května při bleskové návštěvě ČTÚ vyčinil předsedkyni úřadu laxnost při řešení problémů s příjmem signálu celoplošných sítí a také snahu vyjadřovat se k záležitostem, k nimž nemá ČTÚ kompetence, jako je postoj České republiky k případnému uvolňování pásma 600 MHz.

„Paní předsedkyně Továrková dodnes nepochopila roli nezávislého regulátora, který má v kompetenci regulaci sektoru elektronických komunikací a roli ministerstva, které připravuje strategické materiály a legislativu,“ uvedl tehdy Síkela pro server Lupa.cz. Oficiální postoj České republiky k využití pásma 600 MHz po roce 2030 má stanovit vláda na základě doporučení ministerstva průmyslu a obchodu. To zatím není připravené a pracuje se na něm, uvedl na červnové konferenci DIGIMEDIA 2022 náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci Petr Očko. Světová radiokomunikační konference WRC 2023 se uskuteční od 20. listopadu do 15. prosince 2023 ve Spojených arabských emirátech. Českou delegaci mají tvořit zástupci MPO a ČTÚ.

Ministr a šéfka ČTÚ jsou ve při Hana Továrková čelí kritice MPO

Štítky