Set-top boxy sice už dnes moc nefrčí, období své největší slávy mají s ukončenou druhou digitalizací za sebou, ale i když je z nich běžné spotřební zboží neznamená to, že se jim nebudeme věnovat. Podívali jsme se proto na nejlepší modely z našich testů z poslední doby a jak je zvykem, také u nich aktualizovali ceny.

Nových set-top boxů se dnes mnoho neuvádí a do našeho přehledu jsme si museli vypůjčit jednak stále ještě prodávané modely z roku 2020 a jednak vyspělé přijímače s Androidem a Android TV, tedy boxy kombinované s multimediálním přehrávačem (další najdete v našem letošním přehledu). To ale není nic proti ničemu, životní cyklus těchto výrobků se s televizory nedá srovnat a stejně tak je tomu i u rádií s DAB- Tady všude se zkrátka „žije trochu pomaleji“.

Nejlepší televizor 2022 V TOP 10 TV je opravdu z čeho vybírat

Řazení výrobků je – stejně jako u TOP 10 televizorů 2022 – stejné, tedy abecední, odkazy na recenze najdete hned v úvodu. Ceny pochopitelně byly aktualizovány a tu původní zjistíte přímo v recenzi. Opět veďte prosím v patrnosti, že se od doby testu mohlo něco změnit a i když se snažíme upozorňovat na zásadnější změny firmwaru, ne vždy se k nám informace dostanou. Tady už je to o výrobcích a také o prodejcích.

 

AB IPBox Two Combo Android TV a DVB-T2 (skoro) se vším všudy

AB IPBox Two Combo (3.790 Kč)

Set-top box kombinovaný s multimediálním centrem MMC s o. s. Android TV 8.0 vyniká řadou tunerů, včetně českého DVB-T2/HEVC. Nechybí čtečka přístupové karty a zvládá rozlišení až do Ultra HD (4K), a to, podle tvrzení dovozce, i v případě pozemního příjmu. Teď to pochopitelně ověřit nelze.

AB IPBox byl výborný a hlavně za provozu spolehlivý. Právě tohle je podle nás tím nejdůležitějším. V průběhu práce možná zjistíte, že nejde o čistý Android TV, resp. že tam sice je, ale zřejmě (nejspíše) kvůli snížení poplatků za cosi je prostředí děláno tak, jak je děláno. Včetně nutnosti manuálně a poměrně složitě instalovat přístup do oficiálního tržiště aplikací Google Store/Play. Pokud ale tohle výrobci odpustíte, získáte mašinku, která u nás pracovala velmi spolehlivě, a jejíž hardware byl výborně sladěn se softwarem. Také implementace Android TV 8 byla – až na zmiňované – výborná. Ostatně dobře že tu je spolehlivá a vyzrálá osmička a ne něco od desítky výše. A hlavně že tu není Google TV!

Za danou cenu získáte univerzální přístroj s jehož zprovozněním, včetně případné přístupové karty, si sice musíte poměrně dost vyhrát, ale na druhou stranu si za to jednoduše můžete připlatit (je to služba), takže jste bez starostí. Vždy pak dostanete spolehlivou a všestrannou mašinku s vysokým stupněm aplikační kompatibility a se stabilním chodem aplikací. To společně se solidním chováním DVB-T2 na které jsme se vzhledem k zaměření časopisu orientovali, pokládáme za nejdůležitější.

Nejvýhodnější nákup set-top boxu AB IPBox Two Combo? Tady a teď!

Hodnocení

  • PRO: spolehlivý chod aplikací i set-top boxu na DVB-T2, výborná kompatibilita s lokálními aplikacemi, slušný obraz i na horších TV kanálech, velmi dobré EPG i seznam stanic vyvolatelný OK/Enter, výborné ovládání set-top boxu (v rámci možností Android TV)
  • PROTI: složitější zprovoznění přístupu na oficiální tržiště aplikací Googlu, nutnost manuálně zprovoznit přístupovou kartu k placenému vysílání (pokud potřebujete); vše lze ale pořídit jako službu u dodavatele

 

Set-top box Di-Way 2020 Mini DVB-T2 s externím displejem a výtečnou výbavou

Di-Way 2020 Mini DVB-T2 (690 Kč)

Přijímač jakých na českém trhu moc není je určen ke skryté instalaci jak pro starší, tak pro novější televizory. Zabudován má totiž i otočný konektor SCART.

Koncepce je obdobná jako u Sencor SDB 550T z roku 2018. Přijímač je lehounký (95 g), slušně zpracovaný a příliš se nehřál ani po několika hodinách provozu. Vylepšení představuje dobře čitelný displej umístěný na externím infračidle a ve výbavě najdete i oboustrannou samolepku pro jeho připevnění typicky na rámeček televizoru.

Firmware byl dobře odladěn, potíže nebyly v tomto ohledu žádné. Škoda, že nejde regulovat jas displeje a škoda, že ve videu přes USB nejde nastavit čeština i když si s ní přijímač rozuměl snad vždy. Multimédia typu foto a hudba sice nejsou nic moc, ale video to bohatě vynahrazuje. Použití je tak všestranné, obrazová kvalita i na DVB-T2 slušná a díky koncepci a velikosti set-top boxu ho uplatníte třeba na chatě. Nemluvě o tom, že převážet se dá velice snadno, takže pokud potřebujete i toto, tady budete doma.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, excelentní výbava, včetně samolepky a kabelu HDMI, dobré ovládání a rozumný dálkový ovladač, vynikající kompatibilita ve videu přes USB, včetně na set-top box výborných titulků, ale…
  • PROTI: …při přerušení se nepamatuje pozici, rozměrově zbytečně malé EPG

 

Set-top box Evolveo Hybrid Box T2 s Androidem je na DVB-T2 výborný, rezervy má ale v aplikacích

Evolveo Hybrid Box T2 (1.990 Kč)

Nebýt toho, že vypadá standardně, dalo by se o něm hned na první pohled říci, že je zcela jiný a také lépe vybavený než většina ostatních. Už jen digitální audio výstup a USB 3.0 udělají své i když i tady jsou vidět ovládací rezervy. Tohle je ale u těchto zařízeni běžné.

Televizní vysílání je u Androidu jen další aplikací, ostatně nejinak je tomu i u televizorů s Android TV. Tady je ovšem mobilový Android, takže to s některými z nich může být komplikovanější nebo vůbec nebudou k dispozici, což se ostatně také potvrdilo. Nicméně příjem „televize“ fungoval překvapivě dobře, ve výborné kvalitě a také v plné češtině, včetně EPG.

Hardware jako takový byl velmi slušný a rychlý, sladění s operačním systémem výborné a set-top box se rovněž choval stabilně. V tomto ohledu s ním naprosto žádné potíže nebyly. Potěšilo i to, že Evolveo Hybrid Box T2 nemělo sebemenší problém převést 4K vysílání stanice Nasa UHD na 1920 x 1080 bodů a pustit ho na obrazovku televizoru Panasonic VT20, který je Full HD. Příjemné rovněž bylo i výrazné písmo v seznamu naladěných stanic a další drobnosti. V případě DVB-T2 zkrátka spokojenost!

Hodnocení

  • PRO: výborné DVB-T2, včetně EPG a seznamu kanálů, Wi-Fi 5, stabilní chod, automatické přepnutí na tuner hned po jeho spuštění, třídění více kanálů najednou, většinou výborná obrazová kvalita, včetně tuneru DVB-T2, ale…
  • PROTI: …nikoli např. v HBO GO, nižší aplikační kompatibilita a problémy s některými aplikacemi (k dispozici buď starší, nebo je vůbec nešlo regulérně instalovat), potíže se šetřičem obrazovky

 

Levný set-top box Exelento Flexi: dobrý obraz i YouTube

Exelento Flexi (499 Kč)

Zajímavě vybavený a u CRA certifikovaný velmi levný přijímač byl nejen novinkou na našem trhu, ale byl také první vlaštovkou nově uvedené původní české značky.

Slušná obrazová kvalita, pokud si tedy nastavíte správný režim pro výstupní video signál, je dnes vlastní řadě levných set-top boxů a tady tomu není jinak. Aplikace jsou z větší míry pro běžného zákazníka nepoužitelné, tedy až na žádané Youtube, které bylo solidně funkční a na set-top box pro DVB-T2 výborné (funkce není zaručena). Pokud jde o aktualizaci firmwaru po internetu, to je rozhodně příjemný bonus, stejně, jako HDMI (CEC). To u set-top boxu vždy překvapí a při dané ceně je dosti ojedinělé.

Exelento Flexi je slušně dotažený set-top box, včetně dobrého klienta Youtube a aktualizace přes internet, kterou také moc často v této cenové relaci nevidíme. S obrazovou kvalitou budete vzhledem k ceně spokojeni a spokojeni byste nejspíše byli i kdyby stál o pár stokorun více. I přes absenci posunu na další den v EPG, jde o slušně odvedenou práci v nejnižší cenové relaci. Pokud máte obavu z interního zdroje a pasivního chlazení, Flexi se nijak výrazně nehřál ani po pěti, šesti hodinách provozu.

Chcete si pořídit set-top box Exelento Flexi? Tady ho můžete získat okamžitě.

Hodnocení

  • PRO: obrazová kvalita, solidní Youtube, překvapivě dobré ovládání, včetně zdvojeného řízení hlasitosti a přepínání kanálů, HDMI (CEC), výborná instalace,
  • PROTI: EPG nemá tlačítko pro přechod na další den, při nahrávání není omezen seznam kanálů

 

Set-top box Gigablue IP 4K pro DVB-T2 je rychlý a s parádním obrazem

Gigablue IP 4K (2.990 Kč)

Vyspělý přijímač s dvojitým tunerem pro příjem DVB-T2 a velmi výkonným hardwarem, který obsluhuje otevřený linuxový operační systém s předinstalovaným prostředím OpenATV. Určen je pro zkušenějšího a nadšenějšího uživatele a také pro toho, kdo chce kvalitní obraz.

Přesně pro takovéto lidi tenhle box je. Umí toho spoustu a spoustu toho můžete doinstalovat, resp. zprovoznit přes dodatečné zásuvné moduly, plug-iny. A spoustu si toho můžete i upravit. Z tohoto hlediska bude pozemní vysílání radost a kam se hrabou televizory. Co do možností jak přijímač ovlivnit a nastavit rozhodně!

Obraz byl ve spolupráci se špičkovým plazmovým televizorem Panasonic VT20 vynikající, včetně resamplování a pohybové ostrosti i na hůře šířených stanicích a tady jen těžko naleznete konkurenci. Příjemný byl také sklon k přirozeným barvám, což bylo ve spojení s daným televizorem taktéž zřejmé.

Samotné prostředí OpenATV je pro běžnějšího uživatele velmi dobré a výborné je i co do přehlednosti menu nastavení a ovládání. Důkladnější lokalizace by se sice určitě hodila, ale zjevně nemůžeme mít všechno. Časem se v něm nejspíše budete orientovat lépe a možná si začnete rozumět i se zásuvnými moduly, které jsou tu někdy standardně po instalaci vypnuté. V tomto ohledu se ale nejspíše můžete domluvit s prodejcem. Stačí jen vědět, co chcete. Mimochodem box potěšil i co příjmových vlastností…

Hodnocení

  • PRO: parádní obraz, cena/výkon, kvalitní, rychlé a všestranné EPG, excelentní výbava a možnosti, upravíte prakticky cokoli a kdekoli, výkonné HbbTV, v prostředí OpenATV vcelku pohodlné ovládání asi pro většinu uživatelů, ale…
  • PROTI: …počítejte s tím, že někdy bude trochu své a že budete mít občasné ovládací potíže (na stávající verzi), lokalizace ani zdaleka není stoprocentní, drobné a někdy i větší nedodělky (snad se časem napraví 🙂

 

Set-top box Mascom MC820T2-HD se osvědčil jak pro DVB-T2, tak pro nahrávání

Mascom MC820T2-HD (890 Kč)

Pokud chcete set-top box s nahráváním, je výborný až na jednu věc – nízký počet časovačů událostí – a osm jich skutečně stačit nemusí. Jinak jsme bez problémů nahrávali dva pořady z různých multiplexů a dívali se na třetí jedoucí na jednom z nich.

Naopak výborné je, že box při nahrávání omezí stanice na ty, které můžete dále využít, což je dnes při počtu kanálů na DVB-T2 dosti užitečné.

Co se týče obrazové a zvukové kvality, námitek mít nelze. Vše je velmi slušné nejen na prostých SD kanálech, ale i při videu přes USB, kde jsme vyzkoušeli třeba i Full HD s datovým tokem přes 20 Mb/s. Prosté propojení s televizorem přes HDMI také dovolilo audio výstup ve slušné kvalitě a hlavně bez nějakého významnějšího potlačení zvukového výkonu, což se kupodivu stále děje. Hlasitosti na obou zařízeních tak nebylo zapotřebí nijak vytáčet a výkonnostní rezerva byla ve spojení s televizorem Panasonic dostatečná. Pokud je vám to málo, můžete sáhnout po samostatném výstupu digitálního audia.

Hodnocení

  • PRO: propracované nahrávání s omezením seznamu dostupných stanic a správným pojmenováním záznamů, výborný obraz, zvuk s rezervou výkonu na HDMI, slušná citlivost na signál, velmi dobré video přes USB (omezenější titulky), většinou dobré ovládání, ale…
  • PROTI: …některá tlačítka by zasluhovala lepší pozici, bez klasických nožiček (!), materiál boxu (kov s plastovou fólií, kterou nemůžete sundat)

 

Nokia Terrestrial Receiver 6000 Malý a rychlý set-top box pro DVB-T2

Nokia Terrestrial Receiver 6000 (890 Kč)

Malá krabička s externím zdrojem vzhledem známá ze světa Androidu obsahuje obvyklé tunery DVB-T/T2/HEVC, připojení antény, klasické HDMI a výstup typu A/V pro televizory s konektorem SCART.

Set-top box se značkou Nokia je rychlý, za provozu byl v našem případě i spolehlivý, byť možná s trochu pomalejším startem. Oceníte i přehrávání videa přes USB, včetně podpory interních a externích titulků. Příjemné také bylo, že se nijak výrazně nehřál ani po několika hodinách provozu.

Nicméně je – díky použité velikosti fontu, jak v menu, tak v EPG a v dalších informacích na displeji – určen spíše pro malé prostory a krátkou (velmi krátkou) pohledovou vzdálenost pomalu pod dva metry. Jinak jednoduše musíte vstát z křesla a vydat se blíže, což pro někoho může znamenat i méně než metr a půl. Pokud vám tohle nevadí a nevadí vám také „neviditelná LED“ signalizující provoz, žádné další překvapení vás tady (na stávající verzi firmwaru) nečeká. Naopak rychlost náběhu EPG či svižné přepnutí na další kanál určitě potěší.

Hodnocení

  • PRO: dobré ovládání, po zapnutí už velmi rychlé operace, velmi dobré přehrávání videa přes USB, třídění kanálů sice své, ale s více stanicemi najednou, DO plné velikosti, ale…
  • PROTI: …má zbytečně malé znaky stejně, jako jsou třeba u informací v EPG, LED by měla při startu blikat a mohla by být lépe viditelná

 

Opticum Nytro box H1 Levný box s výborným poměrem cena/výkon

Opticum Nytro box H1 (599 Kč)

Podívali jsme se na jeden z nejlevnějších set-top boxů pro příjem DVB-T2 na našem trhu. Takže, co vlastně dostanete za 599 korun českých, což je dnes – vzhledem k situaci – opravdu výtečné?

Vcelku malý kovový přijímač s plastovou čelní stranou je dobře zpracován. Některé potěší i zabudovaný konektor SCART dovolující napojení na starší, či dnes spíše už staré televizory, včetně těch s obrazovkou LCD, které nemají HDMI. Programová nabídka vypadá výborně a velmi dobře se také chová i když se po ní nemůžete pohybovat jak byste chtěli. Přejetí na novou stanici ji totiž zároveň změní v tuneru, pausa je ale hodně krátká. EPG nabíhá velmi rychle a bez jakékoli zvukové prodlevy, což platí i o odchodu do vysílání.

Pokud u set-top boxu nevyžadujete doplňkové funkce a chcete ho co nejlevnější, tady budete doma. Multimédia sice nestojí za moc, ale o ty (a případné další věci) tu nejde. Pro dané zákazníky je nejdůležitější to, že box je svižný, dobře ovladatelný a má rychlé EPG. A také to, že byl za provozu spolehlivě funkční. Tohle je to, co kupující v dané skupině výrobků požaduje a tady se mu toho – za zcela minoritní peníz – dostane.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, dobrý obraz, výborný ovladač i ovládání, výborné a rychlé EPG, svižný a spolehlivý chod, solidně navržené menu, pro někoho i SCART
  • PROTI: neřešitelná situace se stažením fólie (porušení záruční pečeti)

 

Hledáte levný set-top box na chatu? Strong SRT 8213 je šikovný a připojíte ho i k hodně staré televizi

Strong SRT 8213 (590 Kč)

Opět jeden jinak postavený přijímač od této značky. Nápadů má zjevně více než dost a tohle nezvykle úzké a dlouhé provedení je další z nich. V ceně máte i infračidlo, takže dovoluje skrytou instalaci stejně, jako ryze „tyčinkový“ SRT 82.

Set-top box je pro běžné používání i přehrávání multimédií výborný a slušný je i pro občasné nahrávání. To je sice otevřené a vypadá, že nahrává kompletní datový proud, ale vše se ukládá do jediného adresáře a přehlednost není nejlepší. Není sice limitováno souborovým systémem, protože vedle FAT32 můžete použít i NTFS, ale počítejte s tím, že si box neomezí seznam kanálů, takže někdy budete trochu tápat kam se vlastně během nahrávání můžete přepnout. Multimédia sice používají trochu primitivní souborový manager, ale s výjimkou muziky je kompatibilita na překvapivě vysoké úrovni, takže si užijete i tady, a to včetně externích titulků.

Strong SRT 8213 je sice plně plastový, ale nijak moc se nehřál ani po pěti, šesti hodinách provozu a díky své koncepci bude ideální jako univerzální záležitost pro převážení na chatu či chalupu, pokud to tedy ještě takto děláte. Uplatní se ale všude tam, kde je málo místa (dětský pokoj), nebo kde vyžadujete skrytou instalaci.

Získejte set-top box Strong SRT 8213 za výhodnou cenu! Můžete ho mít hned teď.

Hodnocení

  • PRO: rychlé EPG, zajímavá kompaktní koncepce včetně SCART, pohodlná instalace i s napájením antény, výborné ovládání (jen musíte přijít na přepínání na rozhlasové stanice), výtečná kompatibilita u většiny multimédií, ale…
  • PROTI: …nabíhají do náhledového okénka a musejí se ručně zvětšovat, jednoduchý správce souborů

 

Set-top box VBox Android TV XTi 4144 nabízí DVB-T2 dokonce 4x a má vyladěný operační systém

VBox Android TV XTi 4144 (4.790 Kč)

Neotřelý přijímač, který může televizní signál předat do domácí počítačové sítě (LAN) představuje zařízení typu tři v jednom. Je postaven na operačním systému Android TV, tedy na tom, který je používán v televizorech.

VBox Android TV XTi 4144 rozhodně není pro každého a musíte zvládat techničtější věci, včetně nějaké té základní „síťařiny“. Nutným předpokladem je také vyladěná domácí síť LAN, kvalitní Wi-Fi směrovač a již připravené ethernetové rozvody. Bez toho posledního jsme ostatně VBox nedokázali ani naladit. Řadě znalejších lidí, kteří se ale snaží pochopit svět kolem nás i jinak než jen dotykem přes displej mobilu, může tenhle technický zázrak sednout. Dá se ostatně používat i jako hodně vyspělý set-top pouze pro jeden televizor.

Případné problémy se streamováním televizních kanálů, které nejspíše tu a tam nastanou, jsou podle nás slušnou cenou za rozvod televize po domácnosti bez nutnosti tahat anténní svod do každé místnosti. A to ještě nemluvíme o mobilním televizním příjmu třeba na zahradě. Je to ale pochopitelně něco za něco. To ostatně vždy.

Hodnocení

  • PRO: vynikající kvalita obrazu, vynikající sladěnost hardwaru s firmwarem a neméně vynikající implementace Android TV, „chytat televizi“ můžete na nejrůznějších zařízeních s přístupem k LAN bez vlastních tunerů, poslouží i jako velmi kvalitní multimediální centrum, podpora obsahu s HDR10 a HLG, HDMI (CEC), prakticky všestranné zařízení pro distribuci TV signálu, ale…
  • PROTI: …chybí HbbTV a klasický síťový vypínač, mizerná příručka, dálkový ovladač někdy/často nepracoval přes Bluetooth, ale jen přes infra

Foto v úvodu: Strong