Výběr toho nejlepšího jsme naposledy vydali někdy před dvěma lety. Mezitím se v branži mnohé změnilo a své si vybrala i poslední celosvětová krize během které se diváci jasně přiklonili na stranu velkých a rozměrných televizorů, takže výrazně stoupl prodej úhlopříček se 140 a zejména se 165 cm.

Televizory, jako nejprodávanější část klasické spotřební elektroniky jsou zvláštní a hýčkané zboží. Nové kolekce se uvádí co rok i když by ve skutečnosti stačilo uvést je ob dva, spíše ob tři sezóny. Inovace tu posledních patnáct, dvacet let jsou málokdy zásadní (vzpomeňme na „pseudo inovaci“ zvanou 3D), a tak tím nejdůležitějším co se děje je trvalé zvyšování rozlišení obrazovek. To má totiž blahodárný efekt na pohledové vzdálenosti, které se už před nějakou dobu – díky Ultra HD (4K) – opět zkrátili (oproti Full HD).

Zvýšené nákupy rozměrných televizorů, a také projekce na velmi krátkou vzdálenost, byla znát i na zápůjčkách výrobců. Ti nám tlačí větší a větší rozměry a někteří to dělají natolik dobře (Samsung), že je recenzentům i namontují, protože to opravdu není žádná legrace a někdy to vyžaduje i tři lidi.

Aplikace pro chytré televizory 2022 Co kdo nabízí a co můžete očekávat

Podívejme se proto nyní, co nejlepšího z našich testů poslední doby vlastně vzešlo. Přehled připravujeme bez ohledu na cenu, což znamená, že se do něj klidně může dostat i levný či hodně levný a zdánlivě docela obyčejný přijímač, který nás ale zaujal – ve své kategorii –vlastnostmi, obrazovou či zvukovou kvalitou a hodně jde také o poměr cena/výkon. Právě ten má při výběru jednu z nejvyšších hodnot společně s ovládáním a zejména stabilitou a rychlostí chodu. Právě to je v poslední době asi největší problém a aktualizace firmwaru se někdy množí jako houby po dešti.

Výsledkem televizory několika masových, ale i „malých“ značek, přijímače drahé i vysloveně levné a také jeden model, který můžete pohánět i ze zásuvky s dvanácti volty.

Řazení výrobků v TOP 10 televizorů, které si můžete v roce 2022 zakoupit je abecední, odkazy na recenze najdete hned v úvodu a ceny jsou pochopitelně aktualizovány. Veďte ale prosím v patrnosti, že se od doby testu přece jen něco změnit mohlo. Snažíme se na to upozorňovat vždy v úvodu recenze, ne vždy se k nám ale patřičné informace dostanou. Tady už je to výrobcích a prodejcích.

 

Finlux 32FFMG5760 Travel TV Žádná láce, ale dobrá práce

Finlux 32FFMG5760 Travel TV (81 cm, 10.990 Kč)

Je tu další, tentokráte výrazně rozměrnější televizor na cesty s napájením 12volty. Je „smart“ a nabízí hodně žádané aplikace jako Lepší.TV, Skylink Live TV a nové Voyo.

Televizor s rozlišením Full HD a úhlopříčkou 81 cm přijde na 10.999 Kč a je určen do prostornějších karavanů a obytných vozů i když se pochopitelně všude nevejde. Finlux má ale v nabídce další menší modely a některé jsme také vyzkoušeli. Jako například Finlux 24-FHMF-5770.

Tím nejdůležitějším je ale stabilní a překvapivě rychlá platforma (Vestel) s několika důležitými lokálními aplikacemi. Nestaví na ní pouze Finlux, ale i další menší výrobci a v současné podobě se zdá být i lépe ovladatelná než dříve i když pár rezerv jsme zahlédli. Aplikace se chovaly spolehlivě, pracovalo i Youtube či Youtube Music a hlavně ty lokální, které dnes někdy nenajdete ani u některé z masových značek. Díky plnohodnotnému dálkovému ovladači také nemáte problém s jejich řízením a platí to i o HbbTV, protože tu jsou i samostatná barevná tlačítka.

A cena? V této kategorii jsou prostě vyšší a moc na výběr nemáte.

Hodnocení

  • PRO: stabilní a rychlý systém, dobré lokální aplikace, programovatelné tlačítko na DO, plnohodnotný dálkový ovladač (zajištěné víčko baterie), výborná multimédia, ale…
  • PROTI: …dotáhnout potřebují formality (grafika, ikony…), problematicky fungující přepínání mezi zdroji (vstupy/výstupy)

 

Jaký je nový OLED televizor Hisense 65A9G? Výtečný prakticky po všech stránkách!

Hisense 65A9G (165 cm, 33.990 Kč)

Samotný návrh televizoru je, v rámci zavedených kolejí, výborný, byť s klasickou „chybou“ OLED za kterou nejspíše opět může marketing. Značka pak momentálně vyrábí televizory s několika druhy obrazovek plus projekční televizor.

Vše zastřešuje firemní operační systém Vidaa 5.0 postavený na Linuxu, který nepostrádá lokální aplikace (Hisense se i v tomto ohledu chová k českému trhu velmi přívětivě), je spolehlivý a také rychlý, což bylo vidět i na práci EPG. Nějaká cesta ho sice ještě čeká (zejména domovská obrazovka), ale bát se ho nemusíte!

Hisense 65A9G je skvělý kousek za výbornou cenu se kterým, jak věříme, budete hodně spokojeni. Pokud vám pochopitelně zároveň vyhovuje i po stránce aplikační.

Návrat k OLED (snad to bude návrat a ne jen vlaštovka) hodnotíme ryze kladně a věříme, že se televizor v konkurenci neztratí.

 

Zaujal vás televizor Hisense 65A9G? Koupit jej můžete na Alza.cz, stačí kliknout zde.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon (!), výtečný obraz i resamplování, nadprůměrný zvuk a celý audio systém, výborné ovládání (většinou), včetně možnosti operativně vypnout obraz a nechat pouze zvuk, kvalitní a rychlý o. s. s českými aplikacemi, výborný dálkový ovladač, obousměrné Bluetooth Audio, kdykoli dostupná údržba obrazovky, excelentní balení TV (!) a také třídění kanálů a EPG, prakticky kompletní podpora HDR, vynikající řešení podstavce, ale…
  • PROTI: …panel by potřeboval návrh s úchyty pro ruce (montáž), systém HDR by mohl obraz v tmavé scéně podávat s vyšším důrazem na detail, domovská obrazovka potřebuje dotáhnout

 

 

Hisense 65U8GQ hodně potěšil I v náročném vánočním provozu

Hisense 65U8GQ (165 cm, 25.889 Kč, odkaz vede na dlouhodobý test)

Novinka ve střední třídě má hodně zajímavou výbavu, svižný operační systém a plošné podsvícení s regulací. Vedle klasického krátkého testu tu máme i dlouhodobý.

Hisense 65U8GQ z řady U8GQ využívá méně lesklou obrazovku LCD QLED, ve firemní mluvě ULED. Má úhlopříčku 165 cm (65″), frekvenci až 120 Hz (podle výrobce…) a rozlišení Ultra HD (4K) s plošným podsvícením ve 120zónách v nichž lze nezávisle regulovat intenzitu. Vedle zapůjčeného modelu je rovněž ke koupi 140 cm (55″) za 19.990 Kč, zkoušených 165 cm přijde na 29.990 Kč. À propos „méně lesklá obrazovka…“ Nepředstavuje si ji jako mat typicky u notebooků, jen není tak lesklá, jako u většiny současných televizorů, takže někde „před“ jakýmsi polomatem. Určitě je to lepší než nic…

Při montáži na stěnu můžete, podle údajů výrobce, televizor naklopit až o patnáct stupňů horní částí směrem k vám. Šikovné při nutném umístění přijímače výše. Ostatně pamatujte, že u ideálně posazeného televizoru by měl být střed obrazovky proti vašim očím o asi 10, 15 stupňů níže. Takovou montáž ale má málokdo, bohužel včetně autora, kterému v tom zabraňuje skříňka původně dělaná kvůli velmi rozměrnému (na tehdejší dobu) klasickému televizoru Sony s DRC, tedy s plně digitálním zpracováním.

Hodnocení (oproti krátkodobému testu upraveno)

  • PRO: výtečný poměr cena/výkon, výtečný obraz s neméně dobrým resamplováním, výtečný zvuk (i na stěně), kompatibilita s řadou HDR a nové režimy práce (Imax, Filmmaker…), spolehlivá, rychlá a kvalitní platforma Vidaa, excelentní řazení kanálů, obrazovku lze kdykoli vypnout a poslouchat jen zvuk, programovatelné tlačítko na DO, obousměrné Bluetooth Audio, parádní EPG bez zvukového výpadku, ale…
  • PROTI: …televizor se při nastavení upozornění neprobudí z pohotovosti, málo přehledná domovská nabídka (Home), hodila by se úprava multimédií (přehrávání externích titulků ze serveru, spolehlivější navazování při přerušení…)

 

Televizor Philips 55OLED936: zvuk i obraz jako z partesu, problematické ovládání

Philips 55OLED936 (140 cm, 36.990 Kč)

Na tenhle televizor jsme čekali dlouho. Zvuk od Bowers & Wilkins totiž v každém přijímači zrovna nenajdete. Škoda, že není v názvu, ale po tom už voláme hodně dlouho. Vlastně už od prvního zařízení tohoto typu, skvělého Philips 55OLED903…

Philips 55OLED936 je zvukově i obrazově vynikající. Bohužel opět představuje částečně zahozenou příležitost už třeba kvůli neschopnosti nabídnout konzistentní ovládání a operativní vypnutí obrazu. Pokud vám tohle nevadí, a nevadí vám Android TV a zejména ještě ne zcela nedotažený firmware (v době testu…), pak dostanete zvukově i obrazově výjimečný televizor s výtečným osvícením pozadí, byť i zde musíme zmínit nedotažené ovládání. Právě nesystémovost v přístupu k ovládání a neschopnost ho dotáhnout, a také ho alespoň dva roky (pls, pls…) držet, mrzí u tohoto přijímače asi nejvíce.

Samotný Bowers & Wilkins odvedl – v rámci zadání – výtečnou práci ne nepodobnou té u Philips 55OLED903. TP Vision mohlo – a mělo – udělat podstatně víc. A ještě jedna věc: to vážně nikoho u výrobce nepřesvědčí ani to, že když Samsung, jednička na „televizním“ trhu dlouhá předlouhá léta, má už několik let oboustranné Bluetooth Audio i v přijímačích za zlomek ceny tohoto televizoru, že by něco takového prospělo, zejména při zvuku Bowers & Wilkins, i značce Philips?

Uvažujete o nákupu televize 55″ Philips 55OLED936? Najdete ji v nabídce Alza.cz, stačí kliknout zde.

Hodnocení

  • PRO: vynikající zvuk společně s bytelnou a až neuvěřitelnou zvukovou lištou, výtečný obraz, rozumí si s mnoha systémy HDR, rychlý běh prakticky bez čekání, při zadání upozornění v EPG se televizor probudil z pohotovosti, možnost operativního vypnutí obrazovky hned po ruce, ale…
  • PROTI: …jen někdy (např. nikoli v TV tuneru na TV kanálech), neuspořádané a nesystémové ovládání, chybí oboustranné Bluetooth Audio a klasické zrcadlení obrazovky, levné balení TV, EPG bez zvuku i obrazu, drobné firmwarové problémy

 

Televizor Samsung QE50LS03A (The Frame 2021): loňský vrchol to sice není, stále je ale výborný

Samsung QE50LS03A Frame 2021 (127 cm, 15.990 Kč)

„Frame, co dodat?“ Recenze by mohla začít a skočit s touto větou. V případě modelu 2020 rozhodně, tady jsme ovšem u 2021…

I přes pár mínusů, včetně třeba neřešeného upozornění na pořad v EPG bez probuzení z pohotovostního režimu, což někomu může dost vadit, je Samsung The Frame QE50LS03A opravdu výborným televizorem. Obrazově rozhodně a zvukově kupodivu také i když tady hodně záleží na tom, co do něj pustíte a záležet bude i na jeho umístění.

Mějte na paměti, že stejně jako snad každý Frame se vypíná trochu jinak než je zvykem. Běžným krátkým zmáčknutím přepnete do režimu Umění a máte tu třeba obraz nebo vybranou fotografii. Podržením delším než 2 s pak televizor skutečně uvedete do pohotovostního režimu. Tlačítko úplného vypnutí na externím boxu ani na panelu není.

Loňské modely televizorů Samsung The Frame nyní pořídíte za velmi výhodnou cenu! Podívejte se.

Hodnocení

  • PRO: excelentní design (systém externího boxu) i zpracování, kvalitní materiály, výtečné a snadno instalovatelné výměnné rámečky, excelentní podání obsahu s HDR, parádní resamplování z nižších rozlišení, výtečná pohybová ostrost i kvalitní obraz, externí titulky i z videí ze serveru, ale…
  • PROTI: …ani letos nejsou přehrávány DivX, XviD a DTS, potíže se zrcadlením obrazovky z mobilů, letošní model je tenčí a méně odolný na zkrut

 

Samsung má co nikdo nemá! Podívejte se na televizor na zahradu, The Terrace QE65LST7

Samsung QE65LST7 Terrace (165 cm, 89.990 Kč)

Tohle sice nebyla plnohodnotná recenze, ale i tak bylo jasně vidět, že je to perla i když samozřejmě nevyzkoušíme odolnost proti počasí za nějaký delší čas, třeba měsíc či rok.

I když se dnes některé věci u televizorů mohou zdát pouhým marketingem, tenhle přijímač na ven jím rozhodně není. Už jen udávaná teplotní odolnost -31 až 50 °C hovoří sama za sebe a další jasnou výhodou je to, že nemá prakticky žádné specialitky. Ovládá se jako běžný televizor Samsung se vším, co k tomu patří. Díky použití standardního o. s. také využijete známých aplikací a je vlastně výborné, že majitele nemá co v tomto ohledu překvapit, což byl nepochybně záměr výrobce.

Samozřejmě je také třeba mít, na příslušné místo, dotažen nějaký anténní svod. Pokud ho nemáte, můžete využít nějakou aplikaci internetové televize IPTV a s úspěchem jsme vyzkoušeli Lepší.TV, která na 165 cm poskytovala rozumně kvalitní obraz při celé řadě stanic. Využít pochopitelně můžete i další lokální aplikace Samsungu, kterých je více než dost a značka v tomto ohledu hraje, společně s LG a s Android TV, prim.

Chcete vyzkoušet televizi, co vydrží venku na zahradě? Kupte si ji právě teď.

Hodnocení (nehodnoceno, první pohled) – stejně doporučujeme… 🙂

  • PRO: –
  • PROTI: –

 

Televizor Samsung QE65Q70A prokázal své kvality i v dvouměsíčním testu

Samsung QE65Q70A (165 cm, 25.800 Kč, odkaz vede na dlouhodobý test)

Náš první dlouhodobý test z praktického provozu přijímače v nižší střední třídě modelů s obrazovkami LCD (QLED). Q70A s úhlopříčkou 165 cm vystřídal, na stěně u autora, špičkovou plazmu Panasonic VT20 podstatně menších rozměrů.

U těchto modelů občas někde zahlédnete výtku na pohledové úhly. Ty ale z našeho hlediska nejsou a nebyly problémem. Ten pro někoho mohou představovat samovolně mizející ikony umístěné přímo na základní lištu (přehrávač BD, server…). Upozorňujeme ale, že zjevně šlo o firmwarový problém, který už může (ale také nemusí) být odstraněn.

Samsung QE65Q70A je určen pro průměrně náročného diváka (někdo by mohl říci i méně náročného, záleží na úhlu pohledu), který chce rozměrnou úhlopříčku za přijatelné peníze a zároveň požaduje co nejlepší obraz, řadu domácích aplikací a rychlý a spolehlivý operační systém. Tady dostane vše. Pokud mu samozřejmě vyhovuje dálkový ovladač. Doporučujeme tedy ho někde vyzkoušet a týká se to vlastně skoro celé loňské a zejména letošní (2022) produkce Samsungu. Toto je loňský mode, letošní už má zcela (naprosto) předělané uživatelské rozhraní, včetně domovské stránky, upraven je i dálkový ovladač. Více v testu prvního letošního modelu, Samsung QE55QN95B.

Jaký je Samsung QE55QN95B? Test nejvyššího letošního 4K modelu

Hodnocení (oproti krátkodobému testu upraveno)

  • PRO: slušné resamplování, spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající PiP a Multi View, vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu, parádní obousměrné Bluetooth Audio, dálkový ovladač s akumulátorem a dobíjením přes USB-C, výborné EPG (na absenci přímého skoku na jiný den si jde zvyknout a poslední aktualizace pro zrychlený posun pomohly)
  • PROTI: nelze vypnout obraz a ponechat pouze zvuk, hodně lesklá obrazovka, komplikovanější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka

 

Televizor Samsung UE43AU9072: první vlaštovka roku 2021 se předvedla v tom nejlepším světle

Samsung UE43AU9072 (109 cm, 10.490 Kč)

Čisté a hladké boční proporce, zajímavý podstavec (žádné šroubování!) a nepochybně i velmi slušné vlastnosti, včetně obrazových. Testováno jako prvním model z kolekce 2021/22.

Jak bude obrazový procesor zvládat větší úhlopříčky řady AU9072 netušíme (naděje na výborný obraz tu minimálně do 140 cm určitě je), ale tuto zvládá perfektně, včetně pohybové ostrosti a dokonce i s nádechem k přirozenějším barvám, což u Samsungu překvapuje.

Zmínit je ještě třeba režim Multi View, který dozrál. Mezi dvěma obrazovkami se jednoduše přepínáte šipkovými tlačítky (PiP tu pochopitelně není, bavíme se o vnějším zdroji signálu), zvětšení obrazu jednoho z nich je snadné a tohle například při čekání na nějaký pořad opravdu oceníte. Navíc jde o funkci, kterou vám v této podobě těžko někdo jiný nabídne a podle nás je v dnešním propojeném světě dosti důležitá.

Televizor Samsung UE43AU9072 za danou cenu určitě stojí (v době testu stál 15.990 Kč), s tou současnou je to excelentní nabídka! V diskusi u článku vidíte konstatování týkající se potíží s tunery, u nás na DVB-T2 problém nebyl.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz, překvapivý zvuk (při dobrém zdroji), spolehlivý a rychlý o. s. Tizen, vynikající režim Multi View (lehce ovladatelný), vynikající zrcadlení obrazovky z mobilu, vynikající obousměrné Bluetooth Audio (tady by se konkurence měla poučit!), HDMI 2.1, výborné EPG, ale…
  • PROTI: …bez skoku na další den, o něco obtížnější práce s HbbTV a aplikacemi využívajícími barevná tlačítka, bez DTS a zejména Dolby Vision

 

Sencor SLE 65US800 v dlouhodobém testu Potvrdil stabilitu i kombinaci cena/výkon

Sencor SLE 65US800 (165 cm, 12.500 Kč, odkaz vede na dlouhodobý test)

Třetí z našich dlouhodobých testů měl odhalit, jak se v praxi chová velmi levný a velmi rozměrný televizor (165 cm) s operačním systémem WebOS, který je tu zabudován díky licenci.

Již dříve jsme ve stejné řadě testovali Sencor SLE 43US800 s výrazně menší obrazovkou s úhlopříčkou 109 cm. Po klasickém testu naopak podstatně rozměrnějšího Sencor SLE 65US800 přichází na řadu jeho test dvouměsíční, dlouhodobý, a můžeme říci, že potíže byly jen drobné a v podstatě na úrovni těch dříve odhalených. Navíc jich bylo velmi málo, a i to je hodně příjemné překvapení! Po pravdě: licencovaných TV s tímto o. s. jsme moc neměli a obecná důvěra ve WebOS od LG byla v poslední době spíše nižší než vyšší. Nicméně autor svůj názor na licencovaný operační systém provozovaný na pomalém hardwaru (což pochopitelně souvisí s cenou televizoru) patřičně upravil a k jeho překvapení dokonce dospěl do situace vyjádřitelné větou: „vlastně by se s tím v pohodě dalo žít…“

Naše doporučení je tedy jasné s jednou výjimkou: pokud hledáte obří a velmi levný televizor a nejste až tak nároční na obraz (někdy se ovšem slušně předváděl…) a nepotřebujete zrcadlení obrazovky z mobilu, tento Sencor s WebOS může být výbornou volbou. Může být dobrou alternativou i k LG jako takovému a obrazově vás možná překvapí, jak na kanálech v HD, tak na některých streamovacích službách.

Televizor  seženete nejrychleji na Alza.cz, stačí kliknout zde.

Hodnocení (oproti krátkodobému testu upraveno)

  • PRO: cena/výkon, stabilní a výborně implementovaný systém, dva ovladače (!), spousta aplikací pro naše podmínky, samostatné tlačítko menu nastavení, upravitelná nabídka (domovská i menu nastavení), výtečná formátová kompatibilita u multimédií, při nastaveném upozornění v EPG se TV probudí z pohotovosti
  • PROTI: na DVB-T2 subjektivně vzato méně citlivý přijímací člen, v průběhu zkoušení zmizelo zrcadlení přes Wi-Fi Miracast a začalo vyžadovat speciální aplikaci LG

 

Telesystem TS50 4K WEBS s WebOS Spolehlivý chod a řada českých aplikací

Telesystem TS50 4K WEBS (127 cm, 11.900 Kč)

Další televizor s operačním systémem WebOS, který před časem začala licencovat společnost LG Electronics. A nabídky se chopilo hned několik výrobců a je jich více, než se očekávalo.

Nabídka rychlých funkcí, tj. nultá úroveň menu, je upravitelná, takže položky zde uvedené můžete vymazat, či změnit jejich pořadí. Také sem můžete nějaké přidat, a to včetně možnosti vypnout obrazovku a ponechat pouze zvuk. Přijímač je tedy po této úpravě velmi vhodný i pro poslech rozhlasu nejen z DVB. Následně se obrazovka vypíná velmi operativně.

Jinak jde o překvapivě zdařilý televizor a pochválit musíme výbornou sladěnost hardwaru a firmwaru, stabilní chod a někdy i operativně dostupné funkce. Pokud vám nevadí zejména Wi-Fi pouze na 2,4 GHz a hledáte poměrně levný velký televizor s výbornou výbavou (až na výše uvedené), tuhle určitě neopomeňte. Možná u ní oceníte i to, že se během intenzivního více než týdenního provozu chovala spolehlivě, že její aplikace jsou skutečně funkční a je jich tu celá řada a samozřejmě zapomenout nesmíme ani na dva dálkové ovladače, které vás zbaví minimálně jedné nepříjemnosti.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, dva dálkové ovladače (!), což je výhoda i proti LG, obousměrné Bluetooth Audio, výborné zrcadlení obrazovky z mobilu (otevřené!), výtečná multimédia s bohatě nastavitelnými externími titulky, a to i z domácí sítě, parádní výbava, až na…
  • PROTI: …Wi-Fi, která je pouze na 2,4 GHz, nedotažené třídění stanic, bez HBO GO, „magickému“ ovladači se nedá vypnout kurzor (lehce nahradíte druhým…)

Foto v úvodu: Samsung

Štítky