Pokud by Světová radiokomunikační konference WRC-23 v příštím roce potvrdila odebrání kmitočtového pásma 600 MHz televiznímu vysílání, znamenalo by to značné náklady na výměny bezdrátových mikrofonů a mikroportů.

Televize Prima tyto náklady odhaduje na vyšší statisíce korun, uvedl pro Televizníweb.cz technický ředitel FTV Prima Patrik Slavík. „V souvislosti s nucenou výměnou používaných mikroportů v TV pásmu, které bylo vyčleněno pro mobilní operátory, jsme vynaložili náklady v řádu vyšších stovek tisíc korun. Pokud bychom byly nuceni opustit pásmo 600 MHz, předpokládáme náklady v podobné výši,“ uvedl. Mobilní operátoři by rádi v pásmu 600 MHz provozovali svoje sítě nové generace 5G a 6G. Dokonce se hovoří i o možnosti uvolnění pásma 500 MHz, což by znamenalo úplnou likvidaci terestrického televizního vysílání.

Obrovský problém by nastal i pro uživatele bezdrátových mikrofonů a mikroportů. „O pásmu 500 MHz nechceme vůbec uvažovat, znamenalo by to pro nás velké provozní komplikace a náklady by se pohybovaly již v milionech korun,“ konstatuje Patrik Slavík. Technický ředitel České televize Michal Kratochvíl by takovou změnu považoval za katastrofu, která by zničila velké kulturní akce a další veřejnou produkci. O likvidaci kulturního odvětví se v souvislosti s možným uvolňováním pásem 600 MHz a 500 MHz zmínil pro Televizníweb.cz také technický ředitel Českého rozhlasu Karel Zýka.

Zvoní mikrofonům hrana? Uvolnění pásma 600 MHz by ohrozilo i kulturu