Pokud přemýšlíte o novém LCD televizoru a jedním z vašich nejdůležitějších kritérií je druh podsvícení, podívejte se, jak si letos modely tržní jedničky nejen v Česku stojí.

Nová kolekce televizorů pro letošní rok, a část příštího, pracuje v drtivé většině případů s obrazovkou LCD, která je z malé části produkce klasická, tedy z organických tekutých krystalů, u větší části pak z krystalů anorganických a výrobce tuto obrazovku označuje jako QLED nebo Neo QLED; správněji by to bylo LCD (QLED)… Co se týče druhu podsvícení diodami LED, je to – mezi plošným a v rámu – tak půl na půl, ale podívejme se na to konkrétněji.

Nové TV Samsung 2022 jsou tu Známe modely i jejich ceny

V následujícím seznamu rozdělujeme LCD televizory na ty s podsvícením v rámu (Edge LED), na ty s podsvícením plošným (Direct LED) a vrcholem jsou pak přijímače s podsvícením Mini LED, které je sice také plošné, ale provedené trochu jinak a hlavně s výrazně menšími LED „žárovkami“. Pro účely tohoto článku opomíjíme tzv. Local Dimming (lokální stmívání), tedy regulaci podsvícení v nějaké části obrazovky, resp. zóně, odlišně od jiné (jiných).

Takže jak je na tom letošní produkce Samsungu?

  • Podsvícení Mini LED mají řady: QN85, QN90 QN700, QN800 a QN900.
  • Podsvícení plošné mají: Q80 a The Terrace (Lifestyle TV, více níže).
  • Podsvícení v rámu: Q60, Q70 a designové (lifestyle) televizory The Frame, The Serif a The Sero. Pouze The Terrace pracuje s obrazovkou LCD s plošným podsvícením Direct LED, kterému Samsung nyní říká „přímé zadní“.

A když jsme u toho – základní řady LCD, tzv. Crystal UHD mají podsvícení vždy pouze v rámu, tedy Edge LED, Samsung S95B, což je televizor s obrazovkou OLED pochopitelně žádné podsvícení LED diodami nepotřebuje, protože svítí samotné obrazové body, pixely.

Vybrali jste si? Nový televizor Samsung si můžete výhodně koupit zde.

Foto v úvodu: Samsung