Francouzské Národní shromáždění, dolní komora tamního parlamentu, schválilo zrušení televizního a rozhlasového poplatku.

Veřejnoprávní vysílání by mělo být již od letošního podzimu – pokud to schválí Senát – financované z části příjmů DPH, tedy ze státního rozpočtu. Daň z přidané hodnoty přinesla za loňský rok do státní pokladny přes 92 miliard euro, pro veřejnoprávní média by se mělo ročně vyčlenit 3,7 miliardy euro. Doposud plynulo francouzské televizi a rozhlasu 3,1 miliardy euro od 23 milionů domácností, které platí poplatek 138 euro (asi 3400 korun; v České republice či součet televizního a rozhlasového poplatku pro domácnost 2160 korun ročně).

Stoupá počet domácností bez televize. V Česku je to už každá dvanáctá

Kromě koncesionářských poplatků dostávají veřejnoprávní média ve Francii již nyní státní příspěvek 635,5 milionu euro. Změna financování na přímý příspěvek od státu poněkud znepokojuje vedení mezinárodních televizních stanic Arte, Francie Médias Monde (RFI, France 24) a TV5 Monde, protože ty si zakládaly na své nezávislosti. Podobnou cestou jako Francie se chtělo vydat také Irsko, ale tam návrh na zrušení koncesionářského poplatku neprošel. Bouřlivé debaty o televizním a rozhlasovém poplatku se vedou v Británii. Česká republika poplatky nezvyšovala již řadu let, ale ani současná vláda není jejich úpravě nakloněna, takže Českou televizi a Český rozhlas čekají rozsáhlé úspory.

ČT 3 končí! Česká televize ji vypne na konci roku